LinkedIn: 40 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το #OpenToWork – Γιατί ειδικοί το θεωρούν «πράξη απελπισίας»

LinkedIn: 40 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το #OpenToWork – Γιατί ειδικοί το θεωρούν «πράξη απελπισίας»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το banner, το οποίο προσθέτει στην εικόνα του προφίλ σας ένα πράσινο σήμα που λέει #OpenToWork, υποτίθεται ότι σηματοδοτεί στο δίκτυό σας ότι θα καλωσορίσετε τις συστάσεις και τις γνωριμίες τους.

Της Orianna Rosa Royle

Ψάχνετε για νέα δουλειά; Μπορεί να φαίνεται άτοπο να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων αλλάζοντας την κατάστασή σας στο LinkedIn σε #OpenToWork. Μόνο τον Ιούλιο, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν ακριβώς αυτό στην πλατφόρμα δικτύωσης.

Το banner, το οποίο προσθέτει στην εικόνα του προφίλ σας ένα πράσινο σήμα που λέει #OpenToWork, υποτίθεται ότι σηματοδοτεί στο δίκτυό σας ότι θα καλωσορίσετε τις συστάσεις και τις γνωριμίες τους.

Αλλά οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι ειδικοί σταδιοδρομίας λένε στο Fortune ότι αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντας τους υποψήφιους να φαίνονται «απελπισμένοι». Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να τους δίνονται χαμηλές μισθολογικές προσφορές από τους εργοδότες. Και αν εργάζεστε αυτήν τη στιγμή αλλά θέλετε να προχωρήσετε, σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το banner, είπαν πηγές στο Fortune, κυρίως επειδή το τωρινό αφεντικό σας θα μπορεί να δει ότι είστε δυσαρεστημένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

200 εκατομμύρια επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει το #OpenToWork

Το LinkedIn κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το banner «#OpenToWork» κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον Ιούνιο του 2020, όταν εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την ανεργία.

Παρόλο που η εταιρεία διέθετε ήδη μια δυνατότητα που επέτρεπε στους χρήστες να δείχνουν ιδιωτικά στους υπεύθυνους προσλήψεων (που πληρώνουν για μια έκδοση premium) ότι αναζητούσαν δουλειά, αυτό το εργαλείο κάνει την κατάσταση απασχόλησής σας δημόσια σε όλους.

Οι χρήστες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ιδιωτικά «σήμα» στους συνεργάτες προσλήψεων σήμερα: Το LinkedIn είπε στο Fortune ότι 200 εκατομμύρια επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία #OpenToWork στο back end του προφίλ τους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για τον τρέχοντα εργοδότη σας) μπορούν να δουν ότι ψάχνετε για μια νέα δουλειά, αλλά οι απλοί χρήστες δεν θα δουν τίποτα. Μόλις 40 εκατομμύρια άνθρωποι σηματοδοτούν τη διαθεσιμότητά τους δημόσια.

Η εταιρεία είπε στο Fortune ότι όσοι χρησιμοποιούν το πλαίσιο φωτογραφιών #OpenToWork έχουν, κατά μέσο όρο, 40% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν εισερχόμενα mail από υπεύθυνους προσλήψεων.

Αυτά τα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να λάβουν υποστήριξη από τους συνομηλίκους τους, με το 85% των ατόμων που αναζητούν εργασία και το γνωστοποιούν να βρίσκουν υποστήριξη από το δίκτυό τους.

Αλλά καταφέρνουν να βρουν θέσεις εργασίας;

Στον κόσμο της πρόσληψης ταλέντων, αυτό αποδεικνύεται ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κίνδυνος του #OpenToWork: Το να φανείς «υπερβολικά πρόθυμος»

«Η τοποθέτηση ενός σήματος σε μια φωτογραφία προφίλ είναι ένας εύκολος τρόπος για να μπείτε στο στόχαστρο του υπεύθυνου προσλήψεων», λέει η Victoria McLean, ιδρύτρια του City CV και διευθύνουσα σύμβουλος της Hanover Talent Solutions. Αλλά, προειδοποιεί, αυτό έχει ένα τίμημα.

«Μπορεί να φανείτε απελπισμένος και ερασιτεχνικός και οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν θα ‘τσιμπήσουν’», λέει. «Αν οι υποψήφιοι θέλουν πραγματικά να ξεχωρίσουν, πρέπει να εμπλέξουν τον υπεύθυνο προσλήψεων με ένα συναρπαστικό αφήγημα και ισχυρή διαδικτυακή παρουσία».

Η McLean λέει ότι ένα «καλογυαλισμένο» προφίλ και η στρατηγική σύνδεση με συναδέλφους του κλάδου είναι πιο πιθανό να προσφέρει σε όσους αναζητούν εργασία «γνήσιες ευκαιρίες» από το να προσθέσουν ένα banner στην εικόνα του προφίλ τους και να περιμένουν προσφορές εργασίας.

«Αν ένας υποψήφιος εμφανίζει ένα banner #OpenToWork στο προφίλ του και περιμένει, τότε θα περιμένει για πολύ καιρό», προσθέτει.

Ο επιχειρηματίας προσλήψεων και πρώην σταρ του βρετανικού Dragon’s Den, James Caan, σημειώνει επίσης ότι το σήμα μπορεί να «δίνει την εντύπωση ότι είστε υπερβολικά πρόθυμοι για έναν ρόλο».

Εκτός από το να απωθήσουν τους επίδοξους εργοδότες, τα άτομα που αναζητούν εργασία κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν από προσφορές από υπαλλήλους προσλήψεων που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που θέλουν.

«Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να τοποθετείτε τον εαυτό σας ως ενεργό networker, εξερευνώντας ευκαιρίες με τους δικούς σας όρους», λέει ο Caan. «Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για το στρατηγικό μάρκετινγκ του εαυτού σας για να προσελκύσετε τις σωστές ευκαιρίες».

Αν και δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των υπεύθυνων προσλήψεων σχετικά με το εάν η προσθήκη #OpenToWork θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει την αναζήτηση εργασίας σας, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι όσο περισσότερο έχετε το banner, τόσο χειρότερο μπορεί να φαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com