Λίβανος: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ – Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί

Λίβανος: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ – Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί
NABATIEH, LEBANON - NOVEMBER 04: Smoke rises after Israeli airstrike on the mountainous areas around Rachaya Al Foukhar and Kfarhamam villages of Hasbaya District of the Nabatieh Governorate in Lebanon on November 04, 2023. Israel and Lebanon are reported to have exchanged attacks on their border. Ramiz Dallah / Anadolu (Photo by Ramiz Dallah / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν 72 άτομα στη χώρα την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέψευσε την Πέμπτη τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εξετάζει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στις μάχες με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το γραφείο του Νετανιάχου υποστήριξε πως οι αναφορές του Channel 12 για το ότι σκέφτεται να εγκρίνει μια εκεχειρία 21 ημερών με την Χεζμπολάχ «είναι λανθασμένες. Πρόκειται για αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ,τόνισε με ανάρτηση του στο X: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Κατά της πρότασης για εκεχειρία είχε ταχθεί και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς,  σύμμαχος – κλειδί της κυβέρνησης του Νετανιάχου.

«Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα», πρόσθεσε, τονίζοντας: «παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε 75 στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς και στην περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν 72 άτομα στη χώρα την Τετάρτη. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι από τη Συρία, μεταξύ αυτών παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν στις επιδρομές.

Σημειώνεται πως οι νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο τις τελευταίες μέρες ξεπέρασαν τους 620 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντολές εκκένωσης από Κίνα και Αυστραλία

Εξάλλου, η κινεζική πρεσβεία στον Λίβανο προειδοποίησε τους Κινέζους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα.

Η πρεσβεία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εξέδωσε πολλαπλές ειδοποιήσεις ασφαλείας και συνέστησε τους πολίτες να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις στην Κίνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, η Αυστραλία κάλεσε τους περίπου 15.000 πολίτες της που ζουν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα, επικαλούμενη τον κίνδυνο να κλείσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού και την δυσκολία να απομακρυνθεί συντονισμένα μεγάλος αριθμός πολιτών εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ανθρώπων διά θαλάσσης, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Εξετάζουμε κάθε επιλογή αλλά προφανώς υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Sky News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: