Λίβανος: Οι εταιρείες «βιτρίνα» στις φονικές εκρήξεις και τα σχέδια 15 ετών του Ισραήλ

Lebanon ambulance
epa11610020 An ambulance arrives at the American University of Beirut Medical Center (AUBMC) after an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Beirut, Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Hundreds of people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιρειών στην προμήθεια και κατασκευή των βομβητών, ενώ οι αποκαλύψεις συνδέουν την υπόθεση με ισραηλινά δίκτυα.  

Από τον Χρήστο Μπαρούνη

Παγκόσμια είναι η ανησυχία μετά τη νέα σημαντική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, απόρροια των εκρήξεων χιλιάδων ηλεκτρονικών συσκευών, που άφησαν πίσω τους 37 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Το βράδυ της Πέμπτης,το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, στους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για περισσότερες από 70 αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην προμήθεια και την κατασκευή των εκρηκτικών συσκευών, καθώς η διεθνής κοινότητα αναζητά απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέληξαν στα χέρια της Χεζμπολάχ.

Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν θέσει στο μικροσκόπιο την αλυσίδα εφοδιασμού των συσκευών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και δημιουργώντας έναν πέπλο μυστηρίου για την την προέλευση των βομβητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και η “βιτρίνα” του Ισραήλ

Η ουγγρική εταιρεία BAC Consulting είναι η πρώτη που έχει συνδεθεί με τις χιλιάδες εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο.

Το όνομα της εταιρείας με έδρα τη Βουδαπέστη προέκυψε μετά από δήλωση της εταιρείας “Gold Apollo” από την Ταϊβάν, η ετικέτα της οποίας εμφανίστηκε στις συσκευές. Η Gold Apollo αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την κατασκευή των συσκευών, επισημαίνοντας ότι αυτές κατασκευάστηκαν από τον συνεργάτη της στην Ουγγαρία, την BAC Consulting.

“Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Απλά έφερε τη μάρκα μας”, δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι “πολύ ντροπιαστική” για την εταιρεία του και διευκρίνισε ότι η BAC είχε εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιεί την επωνυμία της εταιρείας του για συγκεκριμένες αγορές.

Παράλληλα, το ουγγρικό μέσο Telex ανέφερε ότι πίσω από τη συμφωνία με τη Χεζμπολάχ βρίσκεται η βουλγαρική εταιρεία Norta Global, η οποία έχει την έδρα της στη Σόφια και ανήκει σε Νορβηγό.

Αν και η BAC υπέγραψε το συμβόλαιο, το Telex αναφέρει ότι η Norta Global προμήθευσε τελικά τις συσκευές.

Υπενθυμίζεται πως, την Τετάρτη, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η BAC αποτελούσε μέρος ενός ισραηλινού δικτύου εταιρειών-βιτρίνα που δημιουργήθηκαν για να αποκρύψουν τις σχέσεις με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της BAC Consulting, η εταιρεία ειδικεύεται στην “ανάπτυξη διεθνών τεχνολογικών συνεργασιών”, εστιάζοντας στην πώληση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων σε αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο, η BAC δεν φαίνεται να έχει φυσική παρουσία στη Βουδαπέστη, καθώς, όπως αναφέρει η DW, οι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν τη διεύθυνσή της δεν βρήκαν κανέναν υπάλληλο, ούτε υπήρχαν εμφανή στοιχεία λειτουργίας της εταιρείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η BAC Consulting εμφανίζεται επίσης να ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών, την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και τη συνεργασία με κοσμηματοπωλεία.

Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς η κυβέρνηση της Ουγγαρίας διευκρίνισε ότι η BAC Consulting “είναι απλώς μεσάζων, χωρίς χώρο παραγωγής ή λειτουργικής δραστηριότητας στην Ουγγαρία”, επισημαίνοντας πως οι εκρηκτικές συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Norta Global, η βουλγαρική εταιρεία που φέρεται να είναι πίσω από την προμήθεια των συσκευών στη Χεζμπολάχ, είναι μια σχεδόν άγνωστη οντότητα, καταχωρημένη με ελάχιστα κεφάλαια και λειτουργούσα σε μια διεύθυνση που μοιράζεται με εκατοντάδες άλλες εταιρείες. Αν και οι βουλγαρικές αρχές αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκαν τελωνειακές διαδικασίες για τις συσκευές, η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Το Ισραήλ είχε αναλάβει την κατασκευή των βομβητών” – Σχέδια 15 ετών

Το Ισραήλ, πάντως, φέρεται να έχει άμεση εμπλοκή στην κατασκευή συσκευών τηλεπικοινωνίας (pagers) που εξερράγησαν σε επιχειρησιακά στελέχη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πληροφορίες του ABC News που επιβεβαιώνονται από πηγή της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA).

Αυτού του είδους η επιχείρηση “παρεμβολής στην αλυσίδα εφοδιασμού” φέρεται να είχε σχεδιαστεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η CIA, όπως ανέφερε η πηγή, ήταν διαχρονικά διστακτική στη χρήση τέτοιων τακτικών, λόγω του υψηλού κινδύνου για αθώους πολίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την επίθεση περιλάμβανε τη δημιουργία εταιρειών-βιτρίνα, πίσω από τις οποίες βρίσκονταν πολλά στρώματα Ισραηλινών αξιωματούχων και πρακτόρων. Αυτοί, σε συνεργασία με ενδιάμεσους συνεργάτες, χρηματοδότησαν μια νόμιμη εταιρεία για την κατασκευή των συσκευών, με κάποιους από τους εργαζόμενους να μην γνωρίζουν καν ποιον υπηρετούσαν στην πραγματικότητα.

Οι συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στην Ουγγαρία, ενώ εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η BAC Consulting ήταν απλώς διαμεσολαβητής, χωρίς παραγωγική ή λειτουργική δραστηριότητα στη χώρα.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανέφερε ότι η ηγεσία της οργάνωσης διέθετε παλιές συσκευές τηλεπικοινωνίας και όχι τις καινούριες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Οι συσκευές αυτές φέρεται να είχαν αποσταλεί τους τελευταίους έξι μήνες. Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τα γεγονότα.

«Δεν είχαν όλες οι συσκευές διανεμηθεί και κάποιες από αυτές ήταν απενεργοποιημένες», δήλωσε ο Νασράλα, προσθέτοντας: «Μέσα σε δύο ημέρες, ο εχθρός ήθελε να σκοτώσει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους. Ο εχθρός γνώριζε ότι οι συσκευές ήταν 4.000».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εταιρεία “φάντασμα”

Η εφημερίδα DW μάλιστα βρέθηκε στην επίσημη διεύθυνση της BAC στη Βουδαπέστη, αλλά δεν συνάντησε κανέναν υπάλληλο της εταιρείας. “Κανείς δεν άνοιξε όταν χτυπήσαμε το κουδούνι. Ένα φύλλο χαρτιού Α4 με τυπωμένο το όνομα της BAC είναι η μόνη απόδειξη της ύπαρξης της εταιρείας”, αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι του σπιτιού είπαν ότι δεν γνωρίζουν αυτήν την εταιρεία και ότι σπάνια βλέπουν οποιαδήποτε αλληλογραφία να αποστέλλεται στη διεύθυνση.

Σύμφωνα με στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της CompanyWall, η οποία ταξινομεί και αναλύει χρηματοοικονομικές πληροφορίες και επιχειρηματικές πληροφορίες για εταιρείες, η BAC Consulting δημοσίευσε κέρδη μετά από φόρους 46.400 ευρώ.

Την Τετάρτη, η ιστοσελίδα της BAC έδειξε ένα μήνυμα σφάλματος, που έλεγε ότι “δεν έχετε άδεια πρόσβασης σε αυτό την πηγή”.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας είναι η Cristiana Barsony-Arcidiacono, το βιογραφικό της οποίας την περιγράφει ως «επιστήμονα που χρησιμοποιεί ένα πολύ διαφορετικό υπόβαθρο για να εργαστεί σε διεπιστημονικά έργα για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων». Εργάζεται στην BAC από τον Μάρτιο του 2016 και απαριθμεί την επιχειρηματική ανάπτυξη, τις στρατηγικές βιωσιμότητας και την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των τομέων εξειδίκευσής της.

Το επίσημο μητρώο εταιρειών αναφέρει τον 49χρονο Barsony-Arcidiacono ως μοναδικό ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Η DW επικοινώνησε με την BAC και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Barsony-Arcidiacono, για σχόλια σχετικά με τους συνδέσμους της εταιρείας με τους τηλεειδοποιητές στο Λίβανο. Οι κλήσεις προς τους εγγεγραμμένους αριθμούς τηλεφώνου δεν απαντήθηκαν. Παράλληλα, επισκέφτηκε επίσης το διαμέρισμα της Barsony-Arcidiacono στην εγγεγραμμένη της διεύθυνση, αλλά κανείς δεν άνοιξε την πόρτα.

Τι ισχύει με τη βουλγαρική εταιρεία

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, η Telex ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BAC Consulting Barsony-Arcidiacono ήταν σε επαφή με τη Norta Global. Ανέφερε ότι ήταν η βουλγαρική εταιρεία, όχι η BAC Consulting, που εισήγαγε τους βομβητές από την Ταϊβάν.

Η Norta Global ιδρύθηκε στις 14 Απριλίου 2022, περίπου την ίδια περίοδο που η BAC καταχωρήθηκε στις ουγγρικές αρχές. Η εταιρεία εγγράφηκε με αρχικό καταβεβλημένο κεφάλαιο 102 ΕΥΡΏ. Η Norta Global ισχυρίζεται ότι προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης, αλλά δεν αναφέρει καμία κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η έδρα της εταιρείας στη Σόφια μοιράζεται επίσης σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.

Η DW επισκέφτηκε τον χώρο στο κέντρο της Σόφιας. Τα μόνα κουδούνια και γραμματοκιβώτια που βρίσκονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση στον πρώτο όροφο είναι αυτά του «New Companies Agency» που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ασχολείται με «εγγραφές εταιρειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr