Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: “Ελευθερία ή θάνατος – Η Μαριούπολη είναι οι νέες Θερμοπύλες”
- 07/04/2022, 12:17
- SHARE
Με αναφορές στη φράση των αγωνιστών του 1821 «Ελευθερία ή θάνατος!», στη θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά στη μάχη των Θερμοπυλών ήταν το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«”Ελευθερία ή θάνατος!» έλεγαν οι Έλληνες επαναστάτες. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα» επεσήμανε ο Zελένσκι, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι… Θερμοπύλες, που πέθαναν κάποιοι ήρωες».
Κατά το μήνυμα του Ζελένσκι στη Βουλή εμφανίστηκε και μήνυμα δύο μαχητών στη Μαριούπολη, οι οποίοι απηύθυναν δραματική έκκληση για βοήθεια.
Η ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο
«Κυρία Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου,
Για πάνω από ένα μήνα ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριουπολη. Οι Ρώσοι την καταστρέφουν αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις αναγκάζοντας τους αμάχους να φύγουν.
Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο άθικτο η μεγάλη πλειοψηφία έχει ισοπεδωθεί και έχουν βομβαρδίσει ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Ολοι τα έχουμε δει αυτά.
Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πολιτών που ήξεραν τι έκαναν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων ήταν το λίκνο της ελληνικής κοινότητας της οποίας τα μέλη ζούσαν ειρηνικά.
Είναι αδύνατον να βρούμε τις αρχές της ελληνικης παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο.
Απεικονίζεται ακόμα και στο νόμισμά μας. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί και η ανάπτυξη του χριστιανισμού στη χώρα μας. Είμαστε ορθόδοξοι, η χώρα εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.
Αν χαθεί αυτή η διάσταση, χάνουμε ένα μέρος της ταυτότητας μας. Λεμε και εμείς ελευθερία ή θάνατος όπως και εσείς.
Πέρα από τη Μαριούπολη, απειλείται η Οδησσός την οποία επισκέφθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Σήμερα είναι ήρεμη γιατί τα στρατεύματά μας απώθησαν τους βαρβάρους.
Είναι χιλιάδες αυτοί που μετανάστευσαν. Ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους άμαχους βάσει σχεδίου και όχι μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη. Οι Ρώσοι εκδιώκουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρεέι να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.
Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ. Εχει τεράστια σημασία. Μία νέα Φιλική Εταιρία θα μπορούσε να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στη χώρα μας.
Χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται συνέχεια. Με την αλληλεγγύη της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι κρίσιμη διάσταση».
Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου έρχεται μία μέρα μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα “personae non gratae” στην Ελλάδα.
Ποια κόμματα θα απόσχουν
Στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου δεν θα παραστεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο “η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά, καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας”.
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, που θα απουσιάσει, ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια τη διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους”.
Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του, κάνοντας λόγο για διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου.
«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου. Ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση – μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας που, όμως, θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων.
Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να του τις διαβιβάσει», αναφέρεται στη σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής.