Απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν βαριές εκφράσεις στις ομιλίες τους.
Το τελικό αποτέλεσμα που θα βγει απόψε μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δίνει στην κυβέρνηση τα αναγκαία 151 «ναι». Αντίθετα, όλα είναι ανοιχτά σχετικά με τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει η Συμφωνία των Πρεσπών, από την οποία ξεκίνησαν όλα, αφού το θρίλερ για το αν συγκεντρώνεται ο πολυπόθητος αριθμός των 151 συνεχίζεται, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε αναβρασμό.
Η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση απόψε ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά και εμπόδια στο δρόμο της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το Ποτάμι πλέον δείχνει να ταλαντεύεται.
Αυτή τη στιγμή στο βήμα της Βουλής βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων. Αναλυτικά οι ομιλίες τους εδώ:
Α. Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις
«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ύβρεις και στοχοποίηση βουλευτών. «Είστε πάρα πολύ νευρικός σήμερα», είπε στον κ. Μητσοτάκη.
«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Εξήγησε ότι παρότι είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει ή την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν, καθώς «ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε, δεν θα βρίσκατε 151 να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας», δεν το έκανε.
«Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», τόνισε. Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε: «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. «Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης», σημείωσε. Είπε ότι ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.
«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.
Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».
«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε. «Εδώ ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα», πρόσθεσε.
Κ. Μητσοτάκης: Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας
«Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσιπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης
«Ποτέ κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη. Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της».
«Στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή», είπε ακόμη ο αρχηγός της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα – και η ΝΔ – το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις».
«Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματά σας», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. «Υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον πρωθυπουργό “θλιβερό” και “προκλητικά αμοραλιστή”», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κύριε Τσίπρα, αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας», τόνισε.«Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ποιος ζητά τα ρέστα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας;», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. «Κύριε Τσίπρα είσασταν ο πνευματικος πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και καλή βία. Έχετε τεράστια ευθύνη για το τοξικό κλίμα».
«Η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση κ. Τσίπρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής».
«Ο νέος υπουργός Άμυνας να εξηγήσει ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδοθούν τιμές στον κ. Καμμένο. Όποιος θέλει τιμές να τις πληρώνει από τη τσέπη του» , ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όποιος ψηφίζει ΝΑΙ ανοίγει το δρομο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης.
«Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις, δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει μια κυβέρνηση κουρελού. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να παέι μπροστά η χώρα. Εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Επιτέλους φύγετε. Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με τη θέληση των Ελλήνων. Δεν είναι μια οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στ. Θεοδωράκης: Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας πριν από λίγο στην ομιλία του στη Βουλή ότι καταψηφίζει μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε επίσης ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, από άλλα κόμματα, αρνούνται να εξηγήσουν τη ψήφο τους.
«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως η ψήφος των βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ είναι ψήφος μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης . «Πρόκειται για ντεμέκ με κουστούμια κι όχι με φουστάνια», συμπλήρωσε.
«Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νόμισε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση η οποία οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.
Κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιτρέπεται να αλλάζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα όσοι βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και χαρακτήρισε γελοιότητες την αφισοκόλληση εναντίον βουλευτών που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχουμε και εθνικιστές κουκουλοφόρους», επεσήμανε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας διερωτήθηκε αν νοιάζεται κανείς για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. «Αξίζουμε μια Ελλάδα αλλιώς, το Ποτάμι θέλει μια Ελλάδα αλλιώς κι ο λαός θα πρέπει άμεσα να κληθεί να αποφασίσει. Να μπει ένα τέλος σ΄αυτή τη κατάσταση που ζούμε. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Π. Καμμένος: Πάγια θέση των ΑΝΕΛ ο όρος «Μακεδονία» να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος
«Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών. Λέω όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε προ ολίγου στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος.
Επισήμανε ότι πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος «Μακεδονία» να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Φώφη Γεννηματά: «Από την κάλπη, αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε και χαμένος και καμένος»
«Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα οξεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε ‘και χαμένος και καμένος’. Το στίγμα του συνεταιρισμού με τον ακροδεξιό Καμμένο θα σας ακολουθεί εσαεί».
«Θυμίζετε το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και σας χαρακτηρίζει το πελατειακό κράτος, η διαπλοκή και η θεσμική απαξίωση», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως ο Αλ. Τσίπρας είναι «τοξικός» και βαρίδι της Αριστεράς και ότι χαρίστηκε και έδωσε συγχωροχάρτι στη καραμανλική δεξιά για να κατακτήσει την εξουσία.
«Εσείς είστε ο χαμένος. Δεν υπάρχει νερό λήθης για τη ζημιά, δεν υπάρχει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες σας. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μέρα που περνά με εσάς πρωθυπουργό και την όποια κυβέρνησή σας, είναι μια χαμένη ημέρα για την Ελλάδα, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την ζωή κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Κύριε Τσίπρα, ξέρω ότι δυσκολεύεστε αλλά πάρτε το απόφαση, έχετε τελειώσει. Φύγετε τώρα…αυτό μόνο μπορείτε να προσφέρετε», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, η κ. Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν δίστασε να κάνει κυβέρνηση- κουρελού όπως είπε. «Αν έχετε 151, ψηφίστε και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει στη δημοκρατία», υπογράμμισε. «Τι σχέση έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί βουλευτές με τους αγνούς ανθρώπους της Αριστεράς που σας ψήφισαν;» συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία, τα μνημεία στο Υπερταμείο «από τον Λευκό Πύργο ως την Κνωσσό, μέχρι και τους τάφους των Βενιζέλων. Πώς να μην χαμογελάει η Μέρκελ στο πλάι σας. Όλες οι αποφάσεις βαραίνουν εσάς. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές στείρας λιτότητας που αυτή η δήθεν Αριστερή κυβέρνηση εφαρμόζει, βαραίνουν εσάς».
Η Φώφη Γεννηματά καταδίκασε απερίφραστα κάθε στοχοποίηση βουλευτή και τις σχετικές αφισοκολλήσεις. «Εσάς τώρα σας ενόχλησε μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Εμείς θα είμαστε σταθερά και πάντα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα στην έκφραση και στην πολιτική άποψη, ακόμη και εκείνων που πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσαν στη βία και τους προπηλακισμούς εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και ανοχή του κ. Τσίπρα. Οι πολιτικές διαφορές λύνονται μόνο στις κάλπες: εκεί σας περιμένει ο ελληνικός λαός!»ανέφερε και ζήτησε προσφυγή σε « εκλογές και για να τελειώνουμε με το «επιχείρημα φερετζέ».
Η κ. Γεννηματά παρατήρησε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό:
* «Ορίστε ημερομηνία εκλογών».
* «Προλαβαίνουμε μια χαρά να ψηφίσουμε πριν τη διάλυση της Βουλής, άμεσα την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, αλλά και όλων των άρθρων για τα οποία υπάρχει ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων».
* «Πάμε σε εθνικές εκλογές».
* «Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, πρέπει να αφορά τις διατάξεις που περιλαμβάνονται και στην πρόταση νόμου που το Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει στη Βουλή, ιδιαίτερα όσον αφορά:
1ον: Την αύξηση των κατώτερου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης.
2ον: Την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
3ον: Τις 120 δόσεις για την εξόφληση υποχρεώσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Δεσμευτείτε επιτέλους και εσείς κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας «γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί».
«Δεν τον εμπιστευόμαστε, αλλά κυρίως δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Κουράσατε, μετρηθήκατε, καταγράφηκε ότι είστε λίγος» ενώ έστρεψε τα βέλη της και στον πρόεδρο της ΝΔ: «Η δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί λύση. Εμμένει στις συντηρητικές συνταγές της, λαχταρά μόνο να επανακάμψει στην εξουσία. Συμμετέχει συνειδητά και αυτή στο επικίνδυνο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης για να κρύψει την ταύτισή της με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να ενώσει τα κομμάτια της, με μόνο στόχο την αύξηση της δύναμής της», σημείωσε η κα Γεννηματά και κατέληξε:
«Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ο μόνος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αντιπαρερχόμαστε τις προσπάθειες για απομιμήσεις και αντιγραφές, από εκείνους που ειδικεύονται στο fake και στο copy paste. Ζητάμε καθαρή εντολή για να ενώσουμε τους Έλληνες, για να εγγυηθούμε προοδευτική διακυβέρνηση, πραγματικά αυτή τη φορά. Όχι κάλπικη».
Β. Λεβέντης: Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί, θα ακυρωθεί
Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή.
Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία». Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».
Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσει αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία.
Ο κ. Λεβέντης σχολίασε, ακόμα και την τοποθέτηση Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό ο δικαστής και ο ένστολος να παίρνει σύνταξη και την ίδια μέρα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο». «Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.
Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε: «Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού».
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό και αναλαμβάνει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του απόψε στην Βουλή επισήμανε, καταρχήν, την αντιμετώπιση των θέσεων του ΚΚΕ εκ μέρους κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας με “φανερή αμηχανία, επιφανειακά σχόλια και μπόλικη προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων και των επιχειρημάτων”.
“Δε συζητάμε βέβαια για τα γνωστά και μη εξαιρετέα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο που γράφουν καθ’ υπόδειξη του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Αναπαράγοντας μάλιστα, χιλιοειπωμένα αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά επιχειρήματα σαν αυτά που είπε μέχρι πριν από λίγο και ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι οι συμμαχίες που φτιάχνετε εκτός από τους ΑΝΕΛ, με σεσημασμένους αντικομουνιστές συγγραφείς πιάνουν τόπο κ. Τσίπρα” πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και τη νεολαία υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση γιατί:
–“Εξαπατά το λαό με τις υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται στη μεταμνημονιακή εποχή, την ίδια ώρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτική μνημονίου διαρκείας, πολιτική ματωμένων πλεονασμάτων στα χρόνια που έρχονται”.
–Αφού φόρτωσε στον λαό ασήκωτα βάρη, τον καλεί να πανηγυρίσει γιατί δεν θα γίνουν νέες πρόσθετες μειώσεις και θα επιστραφούν ελάχιστα σε λίγους από τη μεγάλη κλοπή των προηγούμενων χρόνων.
–“Με θράσος καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ, ενώ εφάρμοσε από το 2015 όλες τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες όπως τις λέει, κοινοτικές κατευθύνσεις και εισέπραξε με χαρά τα εύσημα της Μέρκελ στην Αθήνα”.
–“Καλεί σε συστράτευση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία για “να φράξουμε δήθεν τον δρόμο στην άκρα Δεξιά, κρύβοντας την τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που με την αντιλαϊκή πολιτική τους βοήθησαν τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα να ψαρεύουν σε θολά νερά”.
–“Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ μπορεί να αλλάξει σήμερα και να γίνει φιλολαϊκή.
–“Αναλαμβάνει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατιωτικό στόχο και εμπλέκοντας το λαό όλο και βαθύτερα στο επικίνδυνο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που έχουν συμφέροντα και παρεμβαίνουν στην περιοχή”.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε μια αλυσίδα αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και ότι το ΝΑΤΟ ήταν, είναι και θα είναι αντιδραστική μηχανή επεμβάσεων, πολέμων και αποσταθεροποίησης συνόρων.
“Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό” τόνισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση “που δεν τολμά να προχωρήσει ούτε καν σε στοιχειώδεις υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, ο ουσιαστικός, απαραίτητος σήμερα πλήρης διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, η κατάργηση του προνομίου η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής να αποφασίζει για την ποινική δίωξη των υπουργών”.