Ο Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εξοπλιστικά και την «Ασπίδα του Αχιλλέα» – 25 δισ. ευρώ το κόστος
- 02/04/2025, 11:31
- SHARE

Τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα τα επόμενα χρόνια περιέγραψε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Μεταξύ άλλων μίλησε για τον σχεδιασμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα 25 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν τα επόμενα χρόνια και τις προτάσεις για την αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως το παλαιότερο δίλημμα, που επιστράτευε συχνά πυκνά η Αριστερά «κανόνια ή βούτυρο» καθίσταται σήμερα σαθρό και επικίνδυνο. «Η Άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας, χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας, δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χρηματοδότηση της πρέπει να γίνεται από ανθεκτικά δημοσιονομικά ταμεία, ως εκ τούτου η δημοσιονομική ευρωστία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αμυντική μας θωράκιση».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη για τη στρατηγική αυτονομία της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τη σημασία που έχει η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών της ΕΕ, δίνοντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα.
«Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα μέσω της ρήτρας διαφυγής, δεν θα γίνει αυτό αφορμή υπερβολών όχι μόνο γιατί βλέπουν οι αγορές αλλά και γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας είναι παράγοντας ασφάλειας» συμπλήρωσε.
«H Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση ταμείου για έργα κοινής αμυντικής ωφέλειας όπως μια αντιπυραυλική ασπίδα, δεν είμαστε όμως εκεί ακόμα» είπε. Αναφορικά με το πρόγραμμα ReArm Europe, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν τις σχετικές διατάξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματά τους».
Σε μια αποστροφή προς τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση για τις αυξήσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και στην κοινωνία».
Σημείωσε ακόμα πως «η δημοσιονομική υπευθύνοτητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. έχουμε αποδείξει ότι επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης στις κοινωνικές δυνάμεις που βάζουμε προτεραιόττηα. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».
Μακροχρόνιος προγραμματισμός
Στη συνέχεια, μίλησε για τον μακροχρόνιο προγραμματισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και έκανε λόγο για μια «διαφορετική φιλοσοφία της κυβέρνησης» για τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πρόσθεσε πως ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει πως θα έχει στη διάθεση του το ποσό των 25 δισ. ευρώ.
Μίλησε ακόμα για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και το πως οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, έμφαση στην κυβερνοάμυνα.
Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πολεμος στην Ουκρανία».
Επίσης στάθηκε στην «εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
«Ένα θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τέτοιες ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο κρατικές» όπως είπε.
Ακόμα γνωστοποίησε ότι ο θεσμός του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αναβαθμίζεται σε Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.
Τέλος διεμήνυσε ότι ο μακροπρόθεσμος αμυντικός προγραμματισμός απαιτεί «εθνική συνεννόηση, ώστε να καταλήξουμε σε συνθέσεις εθνικά επωφελείς».