Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 1%. Αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις από το 2025

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 1%. Αυξάνονται 2 εκατ. συντάξεις από το 2025
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024. Την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η φετινή ΔΕΘ, οι πύλες της οποίας ανοίγουν στις 10 το πρωί σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερους από 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ). Αυξημένες είναι και οι επίσημες κρατικές συμμετοχές (25 έναντι 18 πέρυσι), ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τις οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και κυρίως τα μέτρα ανακούφισης της φορολογίας ιδιωτών και επαγγελματιών, τις πρωτοβουλίες για τη λύση στο στεγαστικό ζήτημα αλλά και τα θέματα που αφορούν την ακρίβεια και την ενέργεια, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, εγκαινιάζοντας την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και συντάξεις από τις αρχές του 2025

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από 1-1-2025 αυξάνονται περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις από 2,2 – 2,5% με βάση την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων τον Δεκέμβριο θα διατεθούν 243 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατ. ευάλωτους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αμοιβή των εφημεριών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Ακόμη, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την πυροσβεστική.

Μείωση εισφορών 1% για τους εργαζόμενους

Μείωση κατά 1 μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, περιλαμβάνεται στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. «Το 2027 η Ελλάδα θα έχει μειώσει κατά 6 μονάδες μέσα σε 8 χρόνια τις μη μισθολογικές επιβαρύνσεις», είπε και πρόσθεσε ότι καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέα ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους, αντί για τους 500 που ισχύει σήμερα. Επιπλέον ανακοίνωσε την κατάρτηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100Mbps.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέο πρόγραμμα Σπίτι μου

Μετά από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ξεκινά άμεσα το νέο πρόγραμμα Σπίτι μου ύψους 2 δισ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Το ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 50 έτη, και το επιτόκιο θα είναι το μισό από το τρέχον εμπορικό επιτόκιο. «Εξασφαλίσαμε, επίσης, 400 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους ως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, που θα τρέχει παράλληλα με το αντίστοιχο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την αξιοποίηση των κλειστών διαμερισμάτων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπειτα από την «εκρηκτική εξέλιξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα κλειστό διαμέρισμα θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μίσθωση μια βραχυχρόνια. Επίσης είπε ότι θα απαγορευτεί στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας κάθε νέα προσθήκη βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουλάχιστον 1 χρόνο, ενώ υπό εξέταση θα είναι και η προσθήκη επιπλέον περιοχών στο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνεται σε 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες αξίας ως 500.000 ευρώ για φυσικές καταστροφές. Ακίνητα μεγαλύτερης αξίας διατηρούν τη δυνατότητα μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% αν ασφαλιστούν, συμπλήρωσε. «Σε περίπτωση ζημιάς αυτά τα ακίνητα [αξίας άνω των 500.000 ευρώ] δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος», είπε. Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 υποχρεούνται πλέον να ασφαλίζουν τις υποδομές τους.

Μέτρα για νέες οικογένειες

Οι εργοδότες οι οποίοι διευκολύνουν με παροχές ως 5.000 ευρώ ετησίως για νέους γονείς, απαλλάσσονται φορολογικά από αυτό το ποσό, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα δικαιώματα των 3τέκνων συγκλίνουν με αυτά των πολυτέκνων, ενώ καταργείται η φορολόγηση 15% στα ασφάλιστρα ανηλίκων ως 18 ετών.

Μιλώντας για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης και Επίδομα Παιδιού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του ύψους τους «εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη» παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις.

Παρεμβάσεις για τους αγρότες

Η μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι μεταξύ άλλων η κυβερνητική παρέμβαση για τους αγρότες. Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος διαχείρισης κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, με κατάργηση τόκων και ενίσχυση της αποπληρωμής με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Επιπλέον, θα τεθεί σε ισχύ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να διατεθούν σε επενδυτές μεγάλο μέρος από τις εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στο Δημόσιο.

Golden Visa επενδυτών και νέο επενδυτικό ταμείο

«Κάναμε σωστά αυξήσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την ενίσχυση του κατώτατου ορίου για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα επεκτείνεται κι αν επενδύσει κάποιος τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνικές startup επιχειρήσεις, τότε μπορεί επίσης να εξασφαλίσει Golden Visa στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του στην 88η ΔΕΘ, ανακοίνωσε την άμεση ίδρυση ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα ενισχυθεί αρχικά με 300.000.000 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

Αύξηση τελών κρουαζιέρας

Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα πολλών κατοίκων νησιών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του τέλους ανά επισκέπτη κρουαζιέρας τονίζοντας ότι θα είναι κλιμακωτό, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σαντορίνη στην οποία αναμένεται να είναι υψηλότερο από άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: