Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας
- 16/06/2018, 10:03
- SHARE
Με επίκεντρο τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Τελευταία ενημέρωση: 21.41
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή έπειτα από 38 ώρες η διαδικασία της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Αυτήν την ώρα διεξάγεται η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.
Οι τόνοι και σήμερα ήταν υψηλοί, στον απόηχο της χθεσινής προκλητικής παρέμβασης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαραμπαρούση, που κάλεσε σε πραξικόπημα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας και να διαφεύγει της σύλληψής του. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, την οποία αναμένεται να υπογράψουν αύριο στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Μικρά επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα συγκεντρωμένων προσπάθησε να περάσει στο προαύλιο της Βουλής, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση χημικών για να τους απωθήσει.
Τσίπρας: Νέα εποχή για την χώρα – Κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε αυτή τη συμφωνία στο τραπέζι του
Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μια συμφωνία που «κάθε Ελληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι».
«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό, τονίζοντας ότι το μόνο που επιδιώκει είναι «η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος από την κρίση την οποία εσείς δημιουργήσατε».
Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια
Μητσοτάκης: Όποιος ψηφίσει κατά της μομφής, παίρνει εισιτήριο για τις Πρέσπες
Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να λογοδοτήσει για τα δεινά που επέφερε στην χώρα με αποκορύφωμα το τέταρτο μνημόνιο και την συμφωνία για το Σκοπιανό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και πρόσθεσε: «Για αυτό είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε».
Εξήγησε ότι κατέθεσε τώρα πρόταση μομφής για να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και συμπλήρωσε: «Ψήφος κατά της πρότασης μομφής σήμερα, είναι υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
«Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους. Και από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια
Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική
«Για εμάς και την κυβέρνηση μας πρώτιστο πατριωτικό καθήκον είναι να αναπτύξουμε το ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή μας, να βγούμε από την κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη με ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπογράμμισε ότι τη λύση του Σκοπιανού δεν τη θέλει κανείς άλλος περισσότερο από εμάς, «διότι είναι οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες που έχουν μεγάλη ανησυχία για την εντεινόμενη παρουσία θρησκευτικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει να μετασχηματίσει τον αλβανικό εθνικισμό σε ισλαμισμό» και «κάποιοι θέλουν να μην το πάρουμε υπόψη μας».
Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πατριωτική» διότι, όπως είπε, «μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που υπάρχει το ουσιαστικό πρόβλημα» και επισήμανε ότι πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση «από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα, από χώρες που δεν έχουν ποτέ πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν 35 αεροπλάνα».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της συμφωνίας αποκρούοντας τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα των επικριτών της, τόσο αναφορικά με το όνομα όσο και ως προς το erga omnes, τη διαφορά ιθαγένειας και εθνότητας, το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και τα σχολικά βιβλία. Αποσαφήνισε δε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ προϋποθέτει πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές».
«Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα» είπε χαρακτηριστικά, «αυτούς που θέλουν λύση και αυτούς που είναι οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας». Ενώ στις διαμαρτυρίες μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια». Αναφερόμενος στα διαπραγματευτικά πεπραγμένα της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών με την άδεια του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ΝΔ για το Σκοπιανό.
Καμμένος: Aν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος από το βήμα της Βουλής σε όσους διαδηλώνουν για την Μακεδονία, σε όσους ανησυχούν και τονίζοντας οτι δεν είναι ακροδεξιοί, ούτε εγκάθετοι από κάποια τοπική οργάνωση της ΝΔ, ούτε νεοναζιστές σαν εκείνους που χθες προσέβαλαν το πολίτευμα και το στράτευμα, είπε ότι «σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που αύριο θα μονογράψει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς».
Σημείωσε ότι για να έλθει προς κύρωση στην Βουλή αυτή η συμφωνία, πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία στην FYROM που περιλαμβάνει την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφίσματος, επικύρωση της συμφωνίας από τα 2/3 της Βουλής τους και Συνταγματικές αλλαγές.
«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της συμφωνίας αυτής, αυτό που θα μονογραφεί αύριο, δεν έχει καμμία ισχύ» είπε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι η συμφωνία δεν θα γίνει δεκτή από την FYROM όπου, όπως είπε, ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις. Τόνισε ότι εάν η συμφωνία έλθει στην Βουλή η θέση των ΑΝΕΛ θα είναι αρνητική και όχι μόνο θα καταψηφίσουν αλλά με οποιοδήποτε τρόπο θα επιχειρήσουν ώστε η Βουλή των Ελλήνων να μην κυρώσει τη συμφωνία.
Αναλυτικά η ομιλία του Πάνου Καμμένου στην Ολομέλεια
Γεννημματά: Δεν εμπιστευόμαστε σε τίποτα τον Τσίπρα
«Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για διενέργεια εκλογών.
Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» και τόνισε πως η συμφωνία πάσχει καθώς η υλοποίησή της δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από τις ενέργειες της ΠΓΔΜ. Ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε αυτήν, προτού υπογραφεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην βιαστεί να υπογράψει.
«Δυστυχώς αποδεικνύεται πως όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες» συμπλήρωσε και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό πως φοβάται τις εκλογές και τη λαϊκή βούληση «γιατί εκεί το “όχι” δεν μπορεί να το κάνει “ναι”».
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννημματά στην Ολομέλεια
Θεοδωράκης: Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, θα στηρίξω τη συμφωνία
«Εμείς στους μήνες που θα έρθουν θα είμαστε παρόντες στη μάχη για να αλλάξει η χώρα. Αλλά δε θα είμαστε βολικοί για κανέναν» ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
«Θα ήταν άτοπο και πράξη πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Κατά το Σύνταγμα το μόνο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές είναι εάν παρέχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και εάν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης θεωρούνται συμπολιτευόμενοι βουλευτές» ανέφερε.
Λεβέντης: Ο κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος
«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι “δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία”. Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το “πράσινο φως” για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα». Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα». Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια». Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».
Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Νίκο Κοτζιά
«Aν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στη διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος.
Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στον λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή. Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ».
Δείτε ακόμη: Τι συνέβη κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης επί της πρότασης μομφής
Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα
«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», τόνισε ο Α. Σαμαράς. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε χωρίς τη στήριξη της Βουλής και χωρίς να έχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που να επιτρέπει να προβούν σε αυτή τη διαδικασία. «Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό, και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».
Αναλυτικά η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια
Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης κατάφερε να δικαιώσει πολιτικά τον Σαμαρά
«Ο Μητσοτάκης κατάφερε να δικαιώσει πολιτικά το Σαμαρά ο οποίος έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», σχολίασε καυστικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή μετά από την ομιλία του Α. Σαμαρά. «Μου έκανε εντύπωση το ύφος απολογίας του Σαμαρά. Μία ιστορική αναδρομή σε μία προσπάθεια να ζητήσει μία άκομψη συγνώμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη γιατί το 1992 έριξε τον πατέρα τους», σχολίασε Δ. Τζανακόπουλος. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του πριν από τέσσερα χρόνια είπε ότι ο Σαμαράς τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Σαμαρά που χειροκροτούσατε», πρόσθεσε.
«Κόντεψε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και το σύνολο των Βαλκανίων και τώρα νομίζει ότι θα βάλει βέτο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για λύση», συνέχισε ο υπουργός, και υπενθύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 είχε υπερψηφιστεί η θέση περί σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Τσακαλώτος: Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε
«Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;» (σ.σ. παράφραση του διάσημου αγγλικού στίχου «τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία που μόνο την Αγγλία ξέρουν»), ήταν η φράση με την οποία υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της πΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.
«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμία χώρα δεν μπορεί ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει. Ξέρουμε κάτι για την πΓΔΜ; Ξέρουμε, έχουμε μελετήσει ποιο είναι το κατά κεφαλή εισόδημά της; Το 2016 ήταν 4.600 το κατά κεφαλή εισόδημα, όταν το δικό μας, τον ίδιο χρόνο ήταν 17.400, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω; Ξέρετε πόσο είναι το ΑΕΠ της FYROM; είναι 10 δισ. Δηλαδή, πολύ λιγότερο από το buffer, το μαξιλάρι που θα προσπαθήσουμε να έχουμε στις 21 Ιουνίου. 10 δισ. ΑΕΠ! Γι αυτή τη χώρα μιλάμε, δεν μιλάμε για άλλη χώρα!», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε «ξέρετε τα τεράστια προβλήματα αυτής της χώρας; τις διαφορές τους μεταξύ Αλβανών και Σλάβων; Τους πολέμους που έχουν περάσει; τις επιθέσεις που έχουν υποστεί; τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπουν μέσα; Τα έχουμε αναλύσει αυτά; είναι μέρος αυτής της συζήτησης;».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν τα σύννεφα του εθνικισμού και του πολέμου, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. «Έχετε διαβάσει την αρθρογραφία παγκοσμίως για τον κίνδυνο, η Ευρώπη να εισέλθει ξανά σε συνθήκες Βαϊμάρης, αν δεν αντιμετωπιστεί η φτώχεια, αν δεν αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες, αν δεν προσπαθήσει να έχει σχέσεις συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, συνεργασίας; Δεν σας φοβίζει η κατάσταση στη Γερμανία που δύο δεξιά κόμματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας φοβίζει ότι μια χώρα, όπως η Ιταλία, δεν θέλει να δεχθεί ένα πλοίο από την Αφρική; Δεν σας ανησυχεί το Brexit; Δεν σας ανησυχεί καθόλου ότι μπορεί να καταρρεύσει η ευρωζώνη και να γυρίσουμε στη δεκαετία του ΄30 και τους εθνικισμούς;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Αχτσιόγλου: Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού κυρωθεί από το κοινοβούλιο
«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς», είπε η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επικρίσεις του Μ. Βορίδη.
Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σας κοιτούν με οργή
«Παριστάνετε τα “καλά παιδιά” ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο Βασίλης Κικίλιας. «Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης μας με τους Σκοπιανούς, η χώρα μας πιέστηκε από τον διεθνή παράγοντα να παραχωρήσει στους βόρειους γείτονές μας ονόματα, σύμβολα, ταυτότητες και ιδιότητες που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με το ελληνικό Έθνος. Εσείς έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θέτοντάς τους το ερώτημα «Πώς αποδέχεσθε τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όταν είχατε αγωνισθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υποχωρήσουμε ακριβώς σε αυτά;».
Σκληρή ήταν η επίθεση του Βασίλη Κικίλια κατά των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στους οποίους πρότεινε να μετονομάσουν το κόμμα τους. «Δεν έχετε καμιά σχέση ούτε με την ανεξαρτησία, ούτε με τον ελληνισμό. Είστε ανελλήνιστοι, που θα έλεγε και ο Καβάφης», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους, ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές. «Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την Πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας», τόνισε. «Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.
Δείτε ακόμη: Οξύ επεισόδιο μετά την αναφορά Κασαπίδη περί «εσχάτης προδοσίας» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ