Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
- 25/01/2019, 14:43
- SHARE
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής - Εκκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία.
Με την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, κλείνει η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ίδιος. Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια και κυρίως μέλλον, και η Συμφωνία των Πρεσπών το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο». Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη δική της πολιτική είχε αφήσει την Ελλάδα στο περιθώριο.
«Τα θέματα της εθνότητας και ταυτότητας δεν καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν υπάρχει εθνότητα και ταυτότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε μας πέφτει λόγος να προσδιορίσουμε την ταυτότητα τους στο τι είναι. Να προσδιορίσουμε τι δεν είναι στο βαθμό που θίγει τη δική μας ιστορία την δική μας ταυτότητα, τον δικό μας πολιτισμό, -και αυτό έγινε στη Συνθήκη των Πρεσπών με το άρθρο 7», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε:
«Να αντιμετωπίσετε λοιπόν την ιστορία και τον ελληνικό λαό με τιμιότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια φοβική χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική σας. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, έχει ιστορία και κυρίως έχει μέλλον και το μέλλον το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών».