Live: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο μέτρων του Μνημονίου
- 22/07/2015, 22:59
- SHARE
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα.
Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα.
Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποψινή ψηφοφορία κατά την οποία θα διαπιστωθεί πόσοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο , θα ακολουθήσουν και απόψε την ίδια στάση και δεν θα ευθυγραμμιστούν με την κυβερνητική γραμμή.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης της Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 τα ξημερώματα και αμέσως θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ και επί της αρχής και επί των άρθρων.
Η Πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη της συνεδρίασης έκανε αναφορά πρώτα στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 και έπειτα στη δολοφονία του Πέτρουλα το 1965, με αφορμή την επέτειο των δύο συμβάντων, χτες και προχτές. Κατόπιν ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, πράγμα που έγινε.
Η κα Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδρίασε για την επιλογή η ψηφοφορία να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και έλαβε την απόφαση κατά πλειοψηφία η συζήτηση και η ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 3.00 το πρωί. Η ίδια κράτησε Αποστάσεις από τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Κατόπιν η Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε όποιος θέλει να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας προκειμένου να αποφασίσει η ολομέλεια.
Στο σημείο αυτό ακούστηκαν αποδοκιμασίες από μερίδα των βουλευτών. Μάλιστα η αποστροφή της προέδρου της Βουλής ότι κάποιοι θέλουν να καταλύσουν τη δημοκρατία της Ελλάδας προκάλεσε ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις.
Στην επιστολή που έστειλε νωρίτερα η Πρόεδρος της Βουλής, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος:
Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2015
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν’ ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας. Και τούτο διότι:
Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.
Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.
Με τιμή
Προκόπιος Παυλόπουλος
Φίλης: Θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει από Τρίτη
Μοναδικός τρόπος για επιστροφή στην κανονικότητα είναι να προχωρήσουμε τη συμφωνία, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας.
Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση χθες. «Σε αυτό θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση» πρόσθεσε.
Απαντώντας, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τους βουλευτές «να μην αναπαράγουν την καρικατούρα Χρυσοχοΐδη, ψηφίζοντας νομοσχέδια χωρίς να τα διαβάζουν».
Παράλληλα, επικαλέστηκε τον μεγάλο όγκο των κατατεθέντων κειμένων, που αγγίζουν τις χίλιες σελίδες.
Όπως τόνισε, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να αναπαραχθούν τα κείμενα, από τα ξημερώματα της Τρίτης που κατατέθηκαν στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι ο χρόνος που υπήρχε δεν αρκούσε για τη μελέτη των κειμένων από τους βουλευτές.