Λιβύη: Άδεια στον στρατό να βυθίσει δεξαμενόπλοιο
- 09/03/2014, 17:17
- SHARE
Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τη φόρτωση πετρελαίου σε λιμάνι των ανταρτών στο πλοίο που φέρει σημαία της Βόρειας Κορέας.
Άδεια να κάνει χρήση βίας -ακόμη και βομβαρδισμού- έδωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης στον στρατό της χώρας, ώστε να μη φορτώσει αργό πετρέλαιο το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βόρειας Κορέας το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Ες Σίντερ που έχουν καταλάβει αντάρτες στα ανατολικά.
«Το υπουργείο Άμυνας εξουσιοδότησε τους επικεφαλής του στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού να κάνουν χρήση βίας εναντίον αυτού του δεξαμενόπλοιου που εισήλθε στα λιβυκά χωρικά ύδατα χωρίς επίσημη άδεια. Η εντολή αφορά τη χρήση βίας και τοποθετεί την ευθύνη για όποιες ζημιές προκύψουν από αυτήν στον ιδιοκτήτη του πλοίου», ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της χώρας.
Χθες, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να προειδοποιήσει το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου: «Το τάνκερ θα βομβαρδιστεί, αν δεν ακολουθήσει τις διαταγές όταν αποπλεύσει (από το λιμάνι). Θα πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή».
«Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να φορτώσουν πετρέλαιο», πρόσθεσε ο Ζεϊντάν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη, ενώ οι αρχές της Λιβύης ζήτησαν τη σύλληψη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.
Διαβάστε ακόμη: Λιβύη: Στη φυλακή ο γιος του Καντάφι
Οι αντάρτες, που έχουν καταλάβει τρία μεγάλα λιμάνια της Λιβύης από τον Αύγουστο για να πιέσουν την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει περισσότερη αυτονομία και μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη από την πώληση πετρελαίου, προειδοποίησαν την Τρίπολη να μην επιτεθεί στο τάνκερ για να σταματήσει την πώληση αργού από το λιμάνι Ες Σίντερ. Ο Αμπ-Ράμπο Αλμπαράσι, ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός του αυτονομιστικού κινήματος της ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζεϊντάν δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του να μοιράζονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, να διερευνήσει τη διαφθορά που συνδέεται με την πώληση πετρελαίου και να προσφέρει στην περιοχή μεγαλύτερη αυτονομία.
Η διαμάχη για το πετρέλαιο είναι απλώς μία όψη της αυξανόμενης έντασης στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις πολιτοφυλακές που βοήθησαν το 2011 στην ανατροπή του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, όμως διατήρησαν τα όπλα τους και πλέον αμφισβητούν την κεντρική εξουσία.
Πάντως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο στρατός της χώρας κινείται προς το λιμάνι Ες Σίντερ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στρατός, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία εκπαίδευσης, δύσκολα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες που έχουν σκληραγωγηθεί από την οκτάμηνη εξέγερση εναντίον του Καντάφι. Ο Ζεϊντάν εξάλλου παραδέχθηκε ότι ο στρατός δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις διαταγές του την προηγούμενη εβδομάδα και να σταματήσει τους αντάρτες από το να στείλουν ενισχύσεις από τη βάση τους στην Ατζαμπίγια, δυτικά της πρωτεύουσας της περιφέρειας Βεγγάζη, στο Ες Σίντερ.
Διαβάστε ακόμη: Οι Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονται και πάλι τη Λιβύη