Λήξη «συναγερμού» για την Ιταλία – Συμφωνία κυβερνητικών εταίρων για τον προϋπολογισμό

Λήξη «συναγερμού» για την Ιταλία – Συμφωνία κυβερνητικών εταίρων για τον προϋπολογισμό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τρεις ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης φέρονται να κατέληξαν στην τελική τους πρόταση που θα παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες.

 

Σε συμφωνία με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, τους επικεφαλής των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, για την κατάθεση ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ο οποίος θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 2,04% για το 2019, ώστε να μην ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που τις περασμένες εβδομάδες έκανε γνωστό ότι θα μπορούσε να προτείνει η Κομισιόν. Οι τροπολογίες στην αρχική μορφή του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να αρχίσουν να ψηφίζονται από αύριο, στην ιταλική γερουσία. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, τα οποία πάντως έδωσαν μία γενική εικόνα της και όχι λεπτομέρειες.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία επί των πάντων» δήλωσε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός θα είναι «εντός ορίων, που ικανοποιούν την Ε.Ε.». Όπως είπε δεν θα υπάρξει αλλαγή ή καθυστέρηση στην καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ούτε στην μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτότησης. Θα προβλέπει δε φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, συνολικά, από το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού έχουν περικοπεί δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή των κρατικών δαπανών αφορά τόσο το «βασικό εισόδημα» που προώθησαν οι «πεντάστεροι», όσο και την μείωση της συντάξιμης ηλικίας (με σαράντα χρόνια ένσημα και εξήντα έτη ηλικίας) την οποία ζητά η Λέγκα.

Όπως διαρρέει, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατέστησε σαφές, στις συνομιλίες του με τους επικεφαλής των δυο κυβερνητικών εταίρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι είναι καλύτερα να γίνουν κάποιες περικοπές σήμερα, παρά να επιβληθούν κυρώσεις επταετούς διάρκειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.