Ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο: Μόλις το 4,6% σε ρύθμιση – Οι μεγάλοι οφειλέτες

Ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο: Μόλις το 4,6% σε ρύθμιση – Οι μεγάλοι οφειλέτες
Man calculate domestic bills at home. Businessman using calculator at modern office. Young male checking balance and costs. Start up counting finance. Business people doing paperwork for paying taxes Photo: Shutterstock
Με τα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται, μόλις 4,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους έχει ρυθμιστεί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κρίνεται ανεπίδεκτο είσπραξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 80,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις 3,7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 32,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους, ενώ οι υπόλοιπες οφειλές κρίνονται κατά κύριο λόγο μη εισπράξιμες.

Τα συσσωρευμένα χρέη, που έφτασαν τα 107,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2024, αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ το 24,5% των χρεών –περίπου 26,3 δισ. ευρώ– θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από ποιους προέρχονται οι περισσότερες οφειλές

Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών αφορά ποσά μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών να είναι φυσικά πρόσωπα. Εντούτοις, τα νομικά πρόσωπα έχουν τη μερίδα του λέοντος στις υψηλές οφειλές, με τις εταιρείες να ρυθμίζουν σε ποσοστό 24,5% χρέη που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 59,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου χρέους, που αντιστοιχεί σε 48,1 δισ. ευρώ, αφορά φορολογικές οφειλές, με τον ΦΠΑ να κυριαρχεί στα χρέη με 22,7 δισ. ευρώ. Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος ακολουθούν με 20 δισ. ευρώ, ενώ φόροι περιουσίας και λοιποί φόροι αγγίζουν τα 5,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου

Οι μεγαλύτεροι «φεσαδόροι» προς το Δημόσιο είναι 9.487 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστούν κατά μέσο όρο πάνω από 8,7 εκατ. ευρώ έκαστος. Αυτοί οι οφειλέτες συγκεντρώνουν συνολικά 82,583 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 77% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.

Με τις οφειλές των φυσικών προσώπων να αγγίζουν τα 41,2 δισ. ευρώ και των νομικών προσώπων τα 66,1 δισ. ευρώ, το ερώτημα παραμένει: πώς θα μπορέσει το Δημόσιο να εισπράξει αυτά τα ποσά όταν σχεδόν το 25% των οφειλών χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: