Lobbying για τα μεταλλαγμένα προϊόντα
- 26/08/2013, 08:00
- SHARE
Έγγραφα δημοσιευμένα στο Wikileaks αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των διπλωματικών πιέσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από δυο χρόνια από τον ιστότοπο Wikileaks και τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν καν χαρακτηρισμένα ως απόρρητα.
Τώρα, όμως, ακτιβιστές της αμερικανικής οργάνωσης «Food and Water Watch», αφού ταξινόμησαν και ανέλυσαν 926 τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών που καλύπτουν 113 χώρες σε διάστημα μιας πενταετίας, από το 2005 έως το 2009, αποκάλυψαν την διπλωματική πίεση που ασκούσαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες, προκειμένου να στηρίξουν την αμερικανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας.
Έπεισαν, για παράδειγμα, την Κένυα να ενθαρρύνει το εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και τις κυβερνήσεις της Γκάνας και της Νιγηρίας να προωθήσουν γρήγορα σχετική νομοθεσία. Αλλά άσκησαν πιέσεις και στην Ε.Ε., όπου το de facto moratorium περιορίζει μέχρι τώρα την παραγωγή, εισαγωγή και πώληση των περισσοτέρων σχετικών προϊόντων.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πίεσε για να χαλαρώσουν οι κοινοτικές ρυθμιστικές οδηγίες, που έχουν καθυστερήσει την έγκριση των γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών και για να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποδεχθεί προϊόντα βιοτεχνολογίας», αναφέρει η έκθεση της Food and Water Watch, επισημαίνοντας ότι το 38% των τηλεγραφημάτων προέρχονταν από τις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: To «ηφαίστειο» της Ισλανδίας ξυπνά ξανά
Όλα αυτά ήταν λίγο-πολύ γνωστά, λέει το στέλεχος της οργάνωσης, Ιβ Μίτσελ. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν το μέγεθος και οι λεπτομέρειες της διπλωματικής εμπλοκής υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, και ιδιαίτερα η τάση να παρουσιάζονται αμφιλεγόμενα επιστημονικά στοιχεία ως γεγονότα.
Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στόχευαν συγκεκριμένα επιστήμονες και ακαδημαϊκούς προκειμένου να αποδεχθούν την άποψη της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, υποστηρίζοντας μονότονα τους ισχυρισμούς των εταιρειών ότι οι σοδειές των μεταλλαγμένων θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα καταπολεμήσουν την παγκόσμια πείνα και θα πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, με οφέλη και για το περιβάλλον.
Εν μέρει επειδή οι καταναλωτές δεν έχουν αγκαλιάσει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ευρώπη, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ανθίστανται στις αμερικανικές πιέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στις επισημάνσεις στην ετικέτα των σχετικών τροφίμων. Αυτό όμως μπορεί σύντομα αλλάξει στα πλαίσια μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.