Lockdown: Το σύστημα «ακορντεόν» και τι ισχύει τελικά για την κυκλοφορία τις νύχτες
- 09/11/2020, 09:36
- SHARE
Βίκυ Σαμαρά
Η μικρή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού χθες, που συνδέεται και με το γεγονός ότι λόγω lockdown γίνονται προφανώς λιγότερα rapid test, δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς το κρίσιμο μέγεθος είναι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, που δυστυχώς αυξήθηκαν.
Στην κυβέρνηση όμως ανέμεναν ούτως ή άλλως πως για ένα διάστημα θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς οφείλονται σε μολύνσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν τα νέα μέτρα. Εάν όμως δεν είχε προχωρήσει σε lockdown η κυβέρνηση, όπως είχε παραδεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κατάσταση σε δύο εβδομάδες θα ήταν τραγική.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση των διασωληνώσεων και η ελπίδα είναι πως στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται τα σοβαρά περιστατικά, ώστε να πάρει ανάσα το ΕΣΥ και στη συνέχεια να αρχίσει το άνοιγμα εν όψει Χριστουγέννων.
Όπως όμως εξήγησε το Σάββατο στην εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ ο πρωθυπουργός, το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει σταδιακά και σε καμία περίπτωση άρση του lockdοwn, δε σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί.
Όπως είχε γίνει και μετά την πρώτη καραντίνα, θα ανοίξουν σταδιακά και διαδοχικά, πρώτα τα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια η εστίαση. Στόχος είναι τα Χριστούγεννα να δουλέψει η αγορά. Αλλά όπως είχε προειδοποιήσει ήδη την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης, θα παραμείνουν σε ισχύ μέτρα προστασίας.
Μεταξύ αυτών πιθανότατα και το ωράριο στην εστίαση, καθώς και ο περιορισμός κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται και από την τελευταία ΚΥΑ, δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ ή τις 12 τα μεσάνυχτα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιβληθεί και τέτοιο πρόσθετο μέτρο, εφόσον και για όσο ισχύει ούτως ή άλλως ο περιορισμός της υποχρέωσης αποστολής SMS στο 13033.
Όλοι οι λόγοι, για τους οποίους επιτρέπεται μετακίνηση με SMS στο 13033, είναι αποδεκτοί οποιαδήποτε ώρα, εφόσον φυσικά διαθέτει ο πολίτης τα ανάλογα έγγραφα εάν πρόκειται πχ για εργασία ή με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν οποιαδήποτε ώρα.
Αυτό θεωρείται επαρκές, καθώς είναι προφανές ότι με κωδικό 6 δεν αιτιολογείται να κάθονται παρέες σε πλατείες.
Όταν όμως αρθεί η υποχρέωση αποστολής SMS, το πιθανότερο είναι να επανέλθει και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν αυτό το μέτρο θα παραμείνει εν ισχύ και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ζήτημα με το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η εστίαση και διασκέδαση.
Αυτή τη στιγμή όμως το μείζον είναι να μειωθεί καταρχάς η πίεση στο ΕΣΥ και αναλόγως να μπορέσει να προχωρήσει το άνοιγμα της οικονομίας στο βαθμό που θα είναι δυνατό.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της μάσκας παντού, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο οπωσδήποτε θα παραμείνει σε εφαρμογή τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο ή για την ακρίβεια μέχρι να υπάρξει εμβόλιο.
Το σύστημα ακορντέον του lockdown
Εξαρχής επίσης ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει και τρίτο lockdown, ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία, χρησιμοποιώντας τη φράση του επικεφαλής της Επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα: “Πατάμε γκάζι στις ευθείες και φρένο στις στροφές”.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μέτρα θα είναι σαν ένα ακορντεόν, που ανάλογα με την κατάσταση, θα ανοίγει και θα κλείνει. Δηλαδή μετά το lockdown, τις γιορτές η χώρα θα μπει σε μία περίοδο λιγότερων περιορισμών, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς καθόλου μέτρα, και μόλις τα κρούσματα αυξηθούν πάλι, θα επιβληθεί νέο lockdown και ούτω καθεξής.
Το σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε χθες (Open) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για εναλλασσόμενα “μίνι” lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 μέρες ανοιχτά, για τρεις με τέσσερις φορές μέχρι τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι να υπάρχουν περίπου 500 – 600 κρούσματα την ημέρα και να απαιτηθούν περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, αριθμοί τους οποίους μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ.
Πηγή: news247.gr