«Λογική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Tρελοί οι Γερμανοί αν την απορρίψουν»
- 03/02/2015, 13:21
- SHARE
Οι αντιδράσεις για την ελληνική πρόταση για το χρέος – Τι δηλώνουν Κρούγκμαν και Σαπέν.
Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα λογική, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, λέγοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί σε ποια βάση η Γερμανία μπορεί να την απορρίψει χωρίς συζήτηση. «Όπως έχω υποστηρίξει» σημειώνει «το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να μειωθεί – αλλά όχι να εξαφανισθεί – η απαίτηση να σημειώνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για την ανάκαμψη» προσθέτοντας ότι αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα.
«Ο κ. Γ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του λένε πως δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους» σημειώνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας: «Αυτό που θέλουν, αντί τούτου, είναι η σημαντική, αλλά όχι υπερβολική, χαλάρωση του βάρους από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων – από το 4,5% στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν επίσης μία ευελιξία να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που προβλέπει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».
«Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση – ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα βασίζεται στην απειλή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, αν (η Ελλάδα) δεν ενδώσει. Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Σαπέν: Μη μας φέρετε αντιμέτωπους με την Γερμανία
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν από την πλευρά του, προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα την κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι μία γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει ότι το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα συνοδευόμενο από τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αρχίσει την παροχή δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν στο Reuters Euro Zone Summit. «Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι … μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν χθες το βράδυ στο Reuters.
Ο Σαπέν τονίζει επιμόνως ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις». «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές Αρχές μπορούν να κατανοήσουν» είπε.
Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις σε όλα τα ζητήματα. Όταν η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει τον λόγο για την κατάργηση της τρόικας, την οποία η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας απορρίπτει, ο Σαπέν δήλωσε ότι νέα εργαλεία, με νέα ονόματα μπορεί να την αντικαταστήσουν. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση, αναφερόμενος στη θέση της Αθήνας ότι δεν επιθυμεί παράταση του προγράμματος και έχει ζητήσει διάστημα ενός μηνός για να παρουσιάσει τις προτάσεις της και περισσότερο χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας.