Λόγω του δημογραφικού, η Κίνα αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 60 έτη

Λόγω του δημογραφικού, η Κίνα αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 60 έτη
A concerned Chinese investor looks at a screen displaying prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Shanghai, China, 6 May 2019. President Donald Trump sent shivers through global markets on Monday, with stocks plunging after he threatened new tariffs that would escalate the US-China trade war. The Shanghai Composite plunged 5.6%, while Hong Kong's Hang Seng fell nearly 3%. The Stoxx Europe 600 index dropped about 1%. Oil futures dropped to their lowest level in a month before recovering. That set US markets up for a rocky start. The Dow dropped 450 points at the open before recovering some of its losses. (Photo by Zhuang yi / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Ο πλυθυσμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθεί από 280 εκατομμύρια σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια μέχρι το 2035.

Η Κίνα θα αυξήσει σταδιακά τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησής της, η οποία σήμερα είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο, για να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο, καθώς προσπαθεί να ανακουφίσει την αυξανόμενη πίεση στους συνταξιοδοτικούς προϋπολογισμούς, με πολλές επαρχίες να αντιμετωπίζουν ήδη ελλείμματα.

Η μεταρρύθμιση είναι επείγουσα με το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στην Κίνα στα 78 έτη έως το 2021, από περίπου 44 έτη το 1960, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 80 έτη έως το 2050.

Η ανακοίνωση της Κυριακής ήρθε σε ένα βασικό έγγραφο πολιτικής που περιλάμβανε επίσης σχέδια για την όξυνση μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού, ο οποίος μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2023 και θεωρείται ότι θα μειωθεί για δεκαετίες.

«Σύμφωνα με την αρχή της εθελοντικής συμμετοχής με την κατάλληλη ευελιξία, θα προωθήσουμε τη μεταρρύθμιση για τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης με συνετό και ομαλό τρόπο» ανέφεραν οι αρχές.

Οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο έγγραφο προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2029, προσθέτουν.

Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι σήμερα 60 έτη για τους άνδρες, δηλαδή πέντε έως έξι χρόνια κάτω από την αντίστοιχη ηλικία στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ για τις γυναίκες που εργάζονται ως υπάλληλοι είναι 55 έτη και 50 έτη για τις γυναίκες που εργάζονται σε εργοστάσια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν δηλώσει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ότι στοχεύουν στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά η αλλαγή αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Οι εθνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι η συνομοταξία των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθεί από 280 εκατομμύρια σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια μέχρι το 2035, ή το ισοδύναμο ολόκληρου του σημερινού πληθυσμού της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com