Λονδρέζικη «φούσκα»;
- 17/06/2014, 09:01
- SHARE
«Καμπανάκι» για τη συνεχή άνοδο στις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο - Τι θα συμβεί εάν «σκάσει» η «φούσκα»;
Το δύσκολο για τους οικονομολόγους δεν είναι να εντοπίσουν μία «φούσκα», αλλά να προβλέψουν πότε αυτή θα «σπάσει», γράφει στο προσωπικό του blog ο οικονομικός συντάκτης Έντ Κόνγουεϊ του βρετανικού δικτύου Skynews. Και είναι πολλοί αυτοί που συμφωνούν μαζί του, ειδικά όσον αφορά τη «φούσκα» ακινήτων του Λονδίνου…
Το πρόβλημα εστιάζεται στη συνεχή αύξηση των τιμών τους, που πλέον εκτιμάται ότι έχει φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του Building Society, ο ρυθμός αύξησης στη βρετανική πρωτεύουσα έχει φθάσει το ιλιγγιώδες 18%!
Αλλά η τάση αυτή πλέον δεν περιορίζεται πια μόνον στο κέντρο ή τις ακριβές περιοχές της, αλλά επεκτείνεται με ρυθμούς επιδημίας στην ευρύτερη περιφέρεια του Λονδίνου, συμπαρασύροντας τις τιμές των ακινήτων σχεδόν σε ολόκληρη τη Βρετανία.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατάσταση στο κοσμοπολίτικο και παγκόσμιο οικονομκό κέντρο του Λονδίνου είναι οι αυξανόμενες επισφάλειες των στεγαστικών δανείων. Κι αυτές υπαγορεύονται από την de facto πια παραβίαση του πιο αυστηρού κανόνα: η αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος.
Εάν αυτή η αναλογία φθάνει το 1 προς 4, τότε τα πράγματα «σκουραίνουν». Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται σήμερα, που η αναλογία στο Λονδίνο καθορίζεται από ειδικούς στο 1 προς 8!
Ήδη ομάδα της Τράπεζας της Αγγλίας λέγεται πως διεξάγει εμπιστευτική έρευνα για το πιο τρομακτικό σενάριο, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα διπλό και δύσκολο ερώτημα.
Αφενός πόσο η «φούσκα» αυτή των ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνει, μέχρι να φθάσει τελικά στα όριά της και στη συνέχεια είτε να «σκάσει», είτε να ακολουθήσει μία μακρά περίοδο αποπληθωριστικών τάσεων. Αφετέρου ποιές θα μπορούσε να είναι σε κάθε περίπτωση οι συστημικές οικονομικές «αναταράξεις» που θα μπορούσε να επιφέρει μία τέτοια ανατροπή…
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πάντως συμφωνούν πως δεν θα αργήσει πολύ εκείνη η στιγμή που είτε οι εγχώριοι αγοραστές ακινήτων δεν θα είναι πια σε θέση να αντέξουν το οικονομικό βάρος των στεγαστικών δανείων -π.χ. λόγω μίας μελλοντικής αύξησης επιτοκίων- είτε οι ξένοι επενδυτές θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποτραβιούνται από τη λονδρέζικη αγορά των ακινήτων, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο μελλοντικών απωλειών, λόγω της απομείωσης τιμών που θεωρείται ότι μοιραία θα επέλθει.
Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 στη Βρετανία κι εάν ο νικητής θα επιλέξει να επιβάλει νέους φόρους στην αγορά των ακινήτων. Ήδη, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, έχει προαναγγείλει για του χρόνου την επιβολή φόρου και στους μη μόνιμους κατοίκους Βρετανίας επί των κεφαλαιακών κερδών από τις αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία (για τις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοι φορολογούνται σήμερα με 28%).
Υπάρχουν επίσης σκέψεις για επιβολή νέων φόρων στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Και φυσικά επικρατεί μέγας προβληματισμός για το πόσο ακόμη η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα του 0.5%…
Διαβάστε ακόμη:
Το Σίτι του Λονδίνου «τρέμει» ένα πιθανό «Brexit»
Τιμή «ρεκόρ» για διαμέρισμα του Λονδίνου
Έδρα για δισεκατομμυριούχους το Λονδίνο των αντιθέσεων
Οι προβλέψεις του Νούριελ Ρουμπινί
Το χωριό που κοστίζει λιγότερο από μια θέση στάθμευσης στο Λονδίνο