«L’Oreal for future»: Το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης και οι νέες επενδύσεις εκατ. ευρώ
- 26/06/2020, 13:17
- SHARE
Το νέο πρόγραμμα βιωσιμότητας «L’Oréal for the future» ανακοίνωσε στην πρώτη της διεθνή ψηφιακή συνέντευξη τύπου η L’Oreal, αποκαλύπτοντας τις νέες φιλοδοξίες του Ομίλου για το 2030. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, η L’Oréal επιταχύνει τον μετασχηματισμό της προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο, που σέβεται τα όρια του πλανήτη και ενισχύει τις δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Για σταθμό στην ιστορία του πολυεθνικού κολοσσού έκανε λόγο ο Jean Paul Agon, Chairman και CEO της L’Oréal, χαρακτηρίζοντας το νέο πρόγραμμα ως την έναρξη μιας καινούργιας φάσης που σηματοδοτεί την επανάσταση.
«Είναι τρομερά συναρπαστικό για όλους εμάς αυτό το ταξίδι γιατί ανακαλύπτουμε νέες κατευθύνσεις. Δεν επηρεάστηκαν οι στόχοι μας λόγω της πανδημίας. Έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία ομορφιάς και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να διατηρήσουμε και την ομορφιά του πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος για τη δεκαετία 2020-2030
o Μέχρι το 2025, όλες οι εγκαταστάσεις της L’Oréal θα έχουν επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, μέσα από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
o Μέχρι το 2030, το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της L’Oréal θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές, είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης.
o Μέχρι το 2030, η L’Oréal θα μειώσει κατά 50% ανά τελικό προϊόν, σε σύγκριση με το 2016, τις συνολικές εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου.
Όραμα της L’Oréal είναι να μετασχηματίσει το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί και να συνεισφέρει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Πεποίθηση της διοίκησης είναι πως το επιχειρείν και το περιβάλλον πρέπει να πηγαίνουν χέρι χέρι, γι’ αυτό το λόγο και επενδύουν στην επιμόρφωση και την εκπαίδευση των απαραίτητων δεξιοτήτων όλων των παρόχων, των συνεργατών, ακόμη και των ανταγωνιστών που ακολουθούν σταδιακά το παράδειγμα της L’Oreal. Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η εκπαίδευση των ίδιων των καταναλωτών, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία όσον αφορά τη χρήση των προϊόντων.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα
«Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι έχουμε στη διάθεσή μας μόλις δέκα χρόνια για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο μέλλον. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε χρησιμοποιήσει συγκεκριμένη μεθοδολογία και αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας μετρήσιμα αποτελέσματα» δήλωσε η Alexandra Palt, Chief Corporate Responsibility Officer για τον Όμιλο L’Oréal. .
Πρόσθεσε πως οι τελευταίες κρίσεις (οικονομική και υγειονομική) κατέστησαν σαφές ότι η ψηφιοποίηση πρέπει να επιταχυνθεί, στρατηγική η οποία έχει υιοθετηθεί από τον γαλλικών συμφερόντων όμιλο εδώ και μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώνεται το 2020, ήταν αρκετά φιλόδοξο αφού στο επίκεντρο τέθηκε επί τάπητος ο μετασχηματισμός όλου του κύκλου παραγωγής. Ρηξικέλευθες αλλαγές έγιναν σε όλα τα επιμέρους τμήματα, από τους developers, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, την ομάδα packaging, μέχρι και το marketing, και ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κα Palt, η πράσινη μετάβαση θα επιτευχθεί μόνο εάν έχουμε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ θεσμών, επιχειρήσεων και καταναλωτών. Μάλιστα για την επίτευξη των στόχων αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής η εταιρεία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Κομισιόν.
Στέρεα σαμπουάν και ελαφρύτερες συσκευασίες
Κάνοντας έναν απολογισμό του προγράμματος που τώρα ολοκληρώνεται, η Alexandra Palt ανέφερε ότι το 2019 η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα του άνθρακα μειώθηκε κατά 78%, ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80% το 2020.
Τα προϊόντα έχουν βελτιωθεί κατά 85% και ο στόχος είναι να επιτευχθεί σε ποσοστό 98% το 2020. Και όλα αυτά την ώρα που η παραγωγή αυξήθηκε κατά 37% αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αν υιοθετείς τις σωστές πρακτικές είναι δυνατόν να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.
Αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εκπαίδευση του καταναλωτή αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα προϊόντα. Εκτός από τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης και της ανακύκλωσης, στο κάδρο μπαίνουν νέα καινοτόμα προϊόντα. “Crash test” θα αποτελέσουν τα σαμπουάν σε στέρεη μορφή, ενώ προσεχώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Agon θα λανσαριστούν στην αγορά αρώματα, τα οποία οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν ξανά.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία στρέφεται σε ελαφρύτερες και μικρότερες σε μέγεθος συσκευασίες και το ανακυκλώσιμο υλικό των προϊόντων θα διαμορφωθεί στο 100% το 2030. Όπως ξεκαθάρισε ο Jean Paul Agon τα standards θα είναι ίδια για όλες τις χώρες και τα προϊόντα θα είναι οικονομικά ανεκτά για όλους, χωρίς να τίθεται θέμα αύξησης τιμών.
«Η L’Oréal ιδρύθηκε το 1909 και για πάνω από 100 χρόνια πρεσβεύει την τελειότητα στην ομορφιά. Τώρα έχει έρθει η ώρα να είμαστε τέλειοι στο κομμάτι του της βιωσιμότητας και της υπευθυνότητας και να γίνουμε το παράδειγμα και σε αυτό τον τομέα. Η “πράσινη ανάκαμψη” επιτάσσει την μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία που θα είναι οικονομικά βιώσιμη αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και το περιβάλλον».
Ενδυναμώνοντας τους καταναλωτές της L’Oréal να επιλέξουν βιώσιμη κατανάλωση
Η L’Oréal θεωρεί ότι η συμπερίληψη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της (πελάτες, προμηθευτές και καταναλωτές) αποτελεί μέρος της ευθύνης της. Για να βοηθήσει τους 1,5 δισεκατομμύρια καταναλωτές της να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές, η L’Oréal ανέπτυξε ένα μηχανισμό Σήμανσης του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αντικτύπου των προϊόντων της.
Η σήμανση θα περιλαμβάνει μια βαθμολογία σε κλίμακα από το Α έως το Ε, με ένα προϊόν «Α» να θεωρείται «το καλύτερο στην κατηγορία» όσον αφορά στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο. Η μέθοδος εγκρίθηκε από ανεξάρτητους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και τα δεδομένα έχουν επαληθευτεί από τον ανεξάρτητο ελεγκτή Bureau Veritas Certification. Οι ετικέτες και οι βαθμολογίες θα είναι προσβάσιμες στις ιστοσελίδες των προϊόντων. Το πρώτο προϊόν που θα εφαρμόσει τη νέα μεθοδολογία από το 2020 είναι η Garnier μέσω των προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Η Garnier είναι το τρίτο μεγαλύτερο προϊόν ομορφιάς παγκοσμίως και ηγέτης της αγοράς στη Γαλλία. Η σήμανση των προϊόντων θα επεκταθεί προοδευτικά σε άλλες χώρες, προϊόντα και κατηγορίες.
Νέες επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ
Η L’Oréal ανακοίνωσε το Μάιο του 2020 ότι θα διαθέσει 150 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση επειγόντων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων:
Η L’Oréal δεσμεύει 100 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις αντίκτυπου, προκειμένου να ανταποκριθεί σε βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. 50 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης κατεστραμμένων φυσικών θαλάσσιων και δασικών οικοσυστημάτων μέσω ενός ταμείου που ονομάζεται «L’Oréal Fund for Nature Regeneration» και το οποίο θα διαχειρίζεται η Mirova, θυγατρική της Natixis Investment Managers. Το ταμείο αυτό θα αφιερωθεί στις επενδύσεις αντίκτυπου . Ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων που συνδέονται με την κυκλική οικονομία.
Για να βοηθήσει τις ευάλωτες γυναίκες, η L’Oréal δημιουργεί επίσης ένα φιλανθρωπικό ταμείο 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από αυτό, θα στηρίξει τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια, να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν κοινωνική και επαγγελματική ένταξη, να παρέχουν επείγουσα βοήθεια σε γυναίκες πρόσφυγες και γυναίκες με αναπηρίες, να αποτρέψουν τη βία κατά των γυναικών και να υποστηρίξουν τα θύματα.