L’Oréal Hellas: Δημιουργεί έναν πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή της Κυψέλης
- 04/06/2024, 15:38
- SHARE
Το ετήσιο πλάνο βιωσιμότητας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future, παρουσίασε σήμερα η L’Oréal Hellas, ανακοινώνοντας ένα νέο εγχείρημα που αφορά στη δημιουργία micro Forest στην καρδιά της Αθήνας, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.
Στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη, ο μικρός λόφος της Αλεπότρυπας, ο οποίος αποτελεί πολυσύχναστο και ιστορικό πλέον μέρος της συνοικίας, τους επόμενους μήνες θα μετεξελιχθεί μέσω μιας πιλοτικής προσπάθειας, η οποία περιλαμβάνει τη φύτευση σε πρώτη φάση περίπου 5.000 φυτικών ειδών (δέντρα και θάμνοι). Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εγκατάσταση ενός δάσους που σε μόλις 10 χρόνια, θα έχει καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, με περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη και πλούσια βιοποικιλότητα.
Η Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας αγορά
Ως στρατηγικής σημασίας αγορά χαρακτήρισε την Ελλάδα η CEO της L’Oréal Hellas, Alessandra Delfini, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από εννιά μήνες.
«Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή. Η μετάβαση στο ταξίδι της βιωσιμότητας είναι προτεραιότητά μας, διότι και πριν από 100 χρόνια που δημιουργηθήκαμε είχαμε όραμα αειφορίας. Γενικότερα, όσο πιο μεγάλος είσαι ως οργανισμός, τόσο πιο πολλά πράγματα πρέπει να κανείς για την κοινωνία. Στον όμιλο L’Oréal, financial reporting and social reporting πάνε χέρι – χέρι και έχουν την ίδια βαρύτητα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Delfini, υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα έγκειται στο πώς θα μεταμορφωθούν οι ίδιοι, αλλά και στο πώς θα κινηθούν στη λογική των συνεργιών που διέπουν ένα οικοσύστημα.
«Στα χρονικά είναι η πρώτη καμπάνια που κάνουμε και μιλάμε για το ποιοι είμαστε και ποιο το όραμα μας, όχι για τα προϊόντα μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με το Δήμο Αθηναίων, με τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πόλη να αποτελεί το πρώτο corner stop σε ένα project που θα διαρκέσει χρόνια».
Η Αθήνα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο
Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος, ανέφερε πως η Αθήνα έχει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη και πολύ χαμηλή ποιότητα αέρα.
«Το πράσινο δεν είναι εργολαβία, δεν είναι ζαρντινιέρα, ούτε πλακάκι, αλλά ζωή. Από την αρχή – στην προεκλογική μας εκστρατεία – βάζαμε στόχους την φύτευση δέντρων. Μετά από 4 μήνες ανάληψης καθηκόντων, έχουμε φυτέψει πάνω από 2.000 δέντρα και έχουμε φτιάξει και μια εφαρμογή, την Athens trees, καθώς και έναν κανονισμό πρασίνου βάσει του οποίου κάποιος θα ενημερώνεται αναφορικά με το πρόστιμο που θα φάει αν κόψει δημόσιο δέντρο».
Ο κ. Δούκας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως μια πόλη για να είναι βιώσιμη θα πρέπει κάθε γειτονιά να είναι κατά 30% σκιασμένη από δέντρα, γι’ αυτό και προτεραιότητα του Δήμου είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και βιώσιμου μέλλοντος.
Σεβασμός στη βιοποικιλότητα
Η L’ Oreal Hellas έχει εντάξει την βιωσιμότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της. Ήδη στα κεντρικά γραφεία της στην Ν. Ιωνία, έχει φυτέψει διάφορα είδη φυτών σε μια ταράτσα συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πραγματοποιεί projects με θετικό αντίκτυπο στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
«Ένα micro-fοrest δημιουργείται στην περιοχή της Κυψέλης όπου σε 10 χρόνια θα υπάρχουν επιπλέον 10.000 φυτά, αριθμός που μεταφράζεται σε μείωση της θερμοκρασίας έως και 6 βαθμούς Κελσίου και σε δέσμευση 3.300 kg διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Θέλουμε να κάνουμε projects που να είναι μετρήσιμα και να συμβάλλουν σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη, και ανθεκτική Αθήνα» υπογράμμισε ο Φίλιππος Μιχόπουλος, L’Oréal for the Future Leader της L’Oréal Hellas.
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα concept που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και ουσιαστικά για ένα micro-forest που μιμείται τον τρόπο που θα αναπτυσσόταν ένα δάσος, εάν δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε πως στον λόφο Ελικώνα στην Κυψέλη, μια έκταση 1.130 τμ, φιλοξενούνται σήμερα 100 είδη ζώων και 130 είδη φυτών!
«Είναι ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελλάδα με πολλαπλά οφέλη, το οποίο θα αποτελέσει καταφύγιο για την άγρια πανίδα, πνεύμονα παραγωγής οξυγόνου και καθαρότερου αέρα» κατέληξε ο κ. Μιχόπουλος.