Μ. Βρετανία: Γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα «φρικάρει» τις επιχειρήσεις
- 11/06/2017, 10:44
- SHARE
Η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά...
του Τζέφρι Σμιθ, fortune.com
Οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αφότου οι γενικές εκλογές άφησαν τη χώρα με ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη χάραξη μιας νέας, μοναχικής πορείας στον κόσμο.
Πριν τις εκλογές, οι επιχειρήσεις προσδοκούσαν ότι η επιδίωξη μιας σαφούς εντολής για «Σκληρό Brexit» από την Τερέζα Μέι – έξω από την Κοινή Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ – θα έφερνε τουλάχιστον μια κάποια αποσαφήνιση της κατεύθυνσης του ταξιδιού, αν και ο στόχος θα παρέμενε το χειρότερο αποτέλεσμα για όλους, σχεδόν.
Αλλά ακόμα κι αυτή η ελπίδα έχει πλέον εξανεμιστεί. Και έχει αντικατασταθεί από το φάντασμα άλλης μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης, η οποία θα ροκανίσει κι άλλο χρόνο από το ήδη σφιχτό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Το Brexit δεν είναι το μόνο θέμα που έπαιξε ρόλο στις εκλογές, όπως ανακάλυψε και η ίδια η Μέι. Υπάρχει και το ζήτημα της οικονομίας. Όπως λέει και ο αναλυτής της Oxford Economics, Μάρτιν Μπεκ, «η δημόσια δυσαρέσκεια με τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, που αντανακλάται στα κέρδη των Εργατικών, ίσως αναγκάσει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Συντηρητικών να υιοθετήσει μια δημοσιονομική πολιτική που θα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη». Με άλλα λόγια, λιγότερη λιτότητα και περισσότερη υποστήριξη προς τα εισοδήματα.
Ιδού μερικές από τις αντιδράσεις των τομέων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη διαδικασία του Brexit – κι από την πτώση της λίρας που αυτή η διαδικασία μπορεί να επιφέρει.
Η Συνομοσπονδία Βρετανών Βιομηχάνων (που εκπροσωπεί τις μεγάλες εταιρείες):
«Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα για να επιδιορθώσουμε τα θεμέλια της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και το πρόβλημα παραγωγικότητάς μας. Χρειαζόμαστε σαφή πρόοδο προς μια σύγχρονη βιομηχανική στρατηγική μέχρι το τέλος του έτους, με απτά αποτελέσματα ως προς τις δεξιότητες, τις υποδομές και την καινοτομία. Η συμφωνία επί των μεταβατικών διευθετήσεων και η εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ θα πρέπει να είναι προτεραιότητες εξαρχής, ώστε να ξεκινήσουν καλά οι συνομιλίες και να δειχθεί στον κόσμο ότι το εμπόριο και οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι».
Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (μια χρηματοδοτούμενη από εταιρείες δεξαμενή σκέψης):
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί ηγέτες είναι ένα παραλυμένο Κοινοβούλιο. Οι επιπτώσεις για τις βρετανικές επιχειρήσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο ως επενδυτικός προορισμός θα ήταν σοβαρότατες».
Το Κογκρέσο Συνδικάτων (η συνδικαλιστική ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου):
«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να φέρει ένα new deal για τον εργαζόμενο λαό. Πρέπει να εφαρμόσουν δημοφιλείς πολιτικές – όπως η κατάργηση των Συμβάσεων Μηδενικών Ωρών Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, και αυξήσεις για νοσοκόμες, μαίες, και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit που θα έχει ως προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, τους αξιοπρεπείς μισθούς, και τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Μάικ Χόους, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτου:
«Είναι σημαντικό να σχηματιστεί κυβέρνηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσφέρει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και για την απασχόληση σε όλη τη χώρα, και τώρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή εμπλοκή της κυβέρνησης με τη βιομηχανία – τόσο ως προς την εσωτερική ατζέντα όσο και ως προς τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις – για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη και επένδυση στον κλάδο μας».
Άντονι Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βρετανικών Τραπεζών:
«Τα αποτελέσματα των εκλογών έγιναν γνωστά αλλά το τι σημαίνουν για την πολιτική αυτή την περίοδο είναι λιγότερο σαφές. Οι πολιτικοί πρέπει να εστιάσουν στην παροχή βεβαιότητας και οικονομικής σταθερότητας ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσφέρουν στους καταναλωτές. Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα σε μερικές ημέρες και η συμφωνία που πρέπει να επιτευχθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη».
Κρις Κάμινγκς, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Επενδύσεων (που εκπροσωπεί τον κλάδο της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων)
«Η ψυχραιμία πρέπει να υπερισχύσει των εν θερμώ αντιδράσεων μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δώθε, ιδιαίτερα ως προς τη νέα σχέση μας με την ΕΕ».
Ομοσπονδία Εταιρειών Τροφίμων και Ποτών:
«Το έθνος αποφάσισε και η χώρα απαιτεί ηγεσία σε αυτή την περίοδο ανησυχίας. Οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν υπέρ του εθνικού συμφέροντος ώστε ο ύψους 110 δισεκατομμυρίων λιρών κλάδος τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να ακμάζει».