MACGR2022: Οι πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα βραβεύτηκαν στο exclusive event του Fortune Greece
- 25/07/2022, 17:43
- SHARE
Με μια γιορτή για την επιχειρηματικότητα και την χαρισματική ηγεσία κορυφώθηκε την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, στο Four Seasons Astir Palace Hotel, ο μεγαλύτερος θεσμός για την εταιρική φήμη στη χώρα. Mε τη βράβευση των πιο Αξιοθαύμαστων Εταιρειών στην Ελλάδα (Most Admired Companies in Greece 2022) oλοκληρώθηκε μια διαδικασία που ξεκίνησε με την έρευνα του Fortune Greece και της KPMG Greece, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 στελέχη της αγοράς, και η οποία ανέδειξε τις εταιρείες στις πρώτες 20 θέσεις της λίστας. Στο exclusive event έγινε η βράβευση των οργανισμών που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα. Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece, οι μεγάλες εταιρείες που βραβεύονται ως Most Admired Companies έχουν ως σκοπό καινοτόμους τρόπους διοίκησης και οι αξίες που υπηρετούν διευκολύνουν τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων τους.
Δείτε τη φετινή έρευνα και τα κριτήρια αξιολόγησης στο νέο τεύχος του Fortune Greece
“Ξέραμε πού θέλαμε να πάμε και πώς. Είχαμε μια ξεκάθαρη πυξίδα”, δήλωσε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος, της εταιρείας που ηγείται -τρία χρόνια- της κατάταξης των Πιο Αξιοθαύμαστων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Σε ένα firechat με την Αναστασία Παρετζόγλου, ο κ. Χαρπαντίδης εξήγησε πώς κατάφερε να πλοηγήσει την εταιρεία του σε αχαρτογράφητα νερά οδηγώντας την στην κορυφαία θέση μεταξύ των επιχειρήσεων με τις καλύτερες επιδόσεις στην εταιρική φήμη. Ο Χρήστος Χαρπαντίδης βασίστηκε στην έρευνα και στην επιστημονική τεκμηρίωση, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Έτσι, στήριξε την απόφαση της μητρικής PMI για στροφή σε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, προσελκύοντας επενδύσεις στη χώρα. Συντονίζοντας την ομάδα του μεταμόρφωσε σε λίγους μόλις μήνες την Παπαστράτος, την μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, σε μια εταιρεία τεχνολογίας.
Ας σημειωθεί ότι η έρευνα του Fortune έδειξε ότι οι “future ready” εταιρείες έχουν προβάδισμα χτίζοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό έδειξε και η εμπειρία της Πλαίσιο Computers. O Κώστας Γεράρδος, CEO και Αντιπρόεδρος του ομίλου, στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, αναφερόμενος στις επενδύσεις της Πλαίσιο την τελευταία 15ετία, με ορίζοντα το μέλλον, εξήγησε ότι 3 είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του: η μακροπρόθεσμη στρατηγική σε ότι αφορά το επενδυτικό πλάνο, η δεμένη ομάδα, που υποστηρίζεται με δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κουλτούρα, που αποτυπώνεται και “στα δύσκολα”, με την συνεργασία διοίκησης και ανθρώπινου δυναμικού.
Καθώς αυξάνεται η ανάγκη για τεχνολογία, πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες και “πάνε πιο γρήγορα”, όπως διαπιστώνει ο Δρ. Γιώργος Πασσαλής, Managing Director, Επικεφαλής Κέντρου Καινοτομίας Applied Intelligence, Accenture. Τόνισε τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη θέλησης αλλά πλέον οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη να “ξεκλειδώσουν” αξία με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πλέον, “Cloud is the enabler”, τόνισε με νόημα.
Στο ίδιο μοτίβο και ο Κωστής Σταυρόπουλος, CEO iSquare, που ανέδειξε τις αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον κατά την τελευταία διετία μιλώντας για τεχνολογικά άλματα σε όλα τα επίπεδα. Προέβλεψε ότι η ανάπτυξη και η διείσδυση της τεχνολογίας, που ήρθε για να καλύψει υφιστάμενες ανάγκες, θα συνεχιστεί σε όλες τις λειτουργίες, ενώ αναφερόμενος στη στρατηγική της εταιρείας του ανέφερε ότι είναι μονοσήμαντη, με την έννοια του customer experience να βρίσκεται στο επίκεντρο διέποντας τον σχεδιασμό “από το Α έως το Ω”.
Oι επενδυτικές ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης στην εποχή τω ESG
O Όμηρος Σαρίκας, Co-founder & Managing Partner της Brookstreet Equity Partners, βλέπει αναδυόμενες ευκαιρίες στην Ελλάδα. Σε συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece, εστίασε ειδικά στους τομείς της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενόψει της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” να συγκεντρώνει 31,2 δισ. ευρώ για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα.
Ανέφερε ακόμη ότι τα ESG συνεισφέρουν σε ανταγωνιστικές οικονομικές αποδόσεις και λαμβάνονται υπόψη στις επενδύσεις της Brookstreet, η οποία έχει έδρα στο Λονδίνο, διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη και άλλα μέρη του κόσμου, ενώ μέσω μιας διεθνούς πλατφόρμας διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πάνω από 1,6 τρισ. δολ..
Ο κ. Σαρίκας αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίνουν οι διεθνείς επενδυτές στα κριτήρια ESG, με ενδεικτικό ότι στο δίκτυο PRI (Principles for Responsible Investment) οι θεσμικοί επενδυτές διαχειρίζονται περισσότερα από 120 τρισ. δολάρια.
Εξάλλου, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στο νέο περιβάλλον και επενδύουν στη βιωσιμότητα, όπως ανέδειξε συζήτηση πάνελ που συντόνισε η Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece.
Για τις πρόσφατες εξαγορές της Polygreen μίλησε ο Λαυρέντης Αλβέρτης, Γενικός Διευθυντής Polygreen, περιγράφοντας το στόχο της εταιρείας του για μια διαφορετική προσέγγιση της διαχείρισης αποβλήτων, με συλλογή στην πηγή, επεξεργασία και κατόπιν επιστροφή της πρώτης ύλης στην οικονομία.
Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως μέρος της λύσης στο νέο περιβάλλον, που απαιτεί προσαρμοστικότητα και προσήλωση στο στόχο, ώστε να έρθουν γρήγορα αποτελέσματα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca Cola Τρία Έψιλον, Ελλάδα – Κύπρος, που έκανε ειδική αναφορά στις επιδόσεις της Coca Cola Τρία Έψιλον σε τομείς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Άγγελος Καλογεράκος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, περιέγραψε την πρόκληση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινωνίας για την επίτευξη της μετάβασης σε οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Τόνισε την ανάγκη να προσηλωθούμε σε μετρήσιμους και εφαρμόσιμους στόχους και να σταματήσουμε να συζητάμε τι θα πρέπει να γίνει αλλά πώς θα το κάνουμε, ενώ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του ομίλου Τιτάν, όπως ενδεικτικά η επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο στο Καμάρι για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Aρωγός στις επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων τάσσεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, που μίλησε για την μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής επάρκειας που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση παράλληλα με τη μάχη κατά της ακρίβειας, των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μάχη της μάνικας του πετρελαίου, όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις δράσεις της πράσινης μετάβασης και να εκπληρώσουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ.
Πρωτοπορία στον τομέα της υγείας
Οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο μέτωπο μιας άλλης μάχης, αυτής για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας κέρδισαν την εμπιστοσύνη της αγοράς και τον σεβασμό της κοινωνίας, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των συμμετεχόντων σε σχετική συζήτηση πάνελ που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece.
Την ταχύτητα με την οποία μπήκαν στην αγορά εμβόλια και στοχευμένες θεραπείες, όταν παραδοσιακά απαιτούνται 7-10 χρόνια, τόνισε ο Πασχάλης Αποστολίδης, CEO AbbVie Pharmaceuticals, αναφερόμενος επίσης στον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι μέσω της συμπόρευσης με την πολιτεία, ο τομέας της υγείας μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω. Επιπλέον ευκαιρίες στον κλάδο προσφέρονται με την τεχνολογία, όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Τουσίμης, Γενικός Διευθυντής Amgen Ελλάδας & Κύπρου, που αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρείας του στην ψηφιοποίηση, αλλά και στις κλινικές έρευνες. Ειδική μνεία έγινε στη συζήτηση για ανάγκη δημιουργίας ενός “Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας”, με τον κ. Αποστολίδη να τονίζει τη σημασία του και τα πολλαπλά οφέλη του για ασθενείς, επιχειρήσεις και την αγορά συνολικά.
Εντωμεταξύ, στον προϋπολογισμό για την υγεία και στους κυβερνητικούς στόχους αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Για την πανδημία, τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν να προσέχουν όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή συναναστρέφονται με ευπαθή άτομα, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα εμβόλια, στην κατάσταση στα νοσοκομεία και ευρύτερα στο ΕΣΥ. Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τη χρήση της μάσκας έδωσε την κοινωνική διάσταση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “ο κόσμος είναι κουρασμένος”.
Η διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και οι καταλύτες
Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι και η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων τίθενται στο επίκεντρο της οικοδόμησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος από τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα η γενιά Z ανάγεται σε καταλύτης του μέλλοντος, όπως τόνισε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Μίλησε για game changers, 2,5 δισ. άτομα περίπου, που αποτελούν την πιο εκπαιδευμένη γενιά, την πρώτη αμιγώς “ψηφιακή γενιά”, που δεν γνωρίζει όρια μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου, την οποία ωστόσο δεν έχουμε προετοιμάσει σωστά. Σύντομα όμως, όπως τόνισε ο κ. Μαστρογεωργίου, θα είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Σε αυτή τη δεξαμενή εξάλλου αναζητούν ταλέντα και οι επιχειρήσεις, όπως ανέδειξε συζήτηση πάνελ που συντόνισε η Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece. Η Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, μίλησε για την αναζήτηση και ανάπτυξη digital skills και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο όμιλος, όπως οι Ακαδημίες, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για επένδυση στην τεχνολογία με επίδραση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Στις πρωτοβουλίες της Eurobank για ίσες ευκαιρίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Nατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank S.A., που μίλησε ειδικότερα για την προσέγγιση των ευκαιριών απασχόλησης από τους υποψηφίους. Όπως είπε, αξιολογούν τα καθήκοντα, το περιεχόμενο και την ποιότητα της θέσης, παράλληλα με την κοινωνική αποστολή και το κοινωνικό στίγμα που ευαγγελίζεται. Στο πλαίσιο αυτό προέτρεψε τους εργοδότες να ενεργοποιούνται σε θεματα συμπερίληψης.
Η Μαρία Πατακιούτη, Γενική Διευθύντρια People & Culture, Παπαστράτος, μιλώντας μέσα από την εμπειρία ενός εργοστασίου που μετασχηματίστηκε σε μια μονάδα τεχνολογίας, μίλησε για τα επίπεδα ανεργίας στους νέους αλλά και για το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία, για την ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος όπου ο σκοπός του οργανισμού θα είναι κοντά στο αξιακό σύστημα των ανθρώπων του και των ταλέντων που θέλει να προσελκύσει.
Για τις αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα μίλησε ο Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ευελιξία και στους θεσμούς που προωθούνται με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας όπως η μαθητεία και η έρευνα και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.
Oι εταιρείες που διακρίθηκαν
Το exclusive event του Fortune Greece κορυφώθηκε με τη βράβευση των 20 Πιο Αξιοθαύμαστων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα (Μost Admired Companies 2022). Η Παπαστράτος, όπως αναφέρθηκε, ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά στην έρευνα όπου συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 στελέχη της αγοράς από 380 επιχειρήσεις, µε κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ.
Σε πρωταγωνιστές του Top 20 αναδείχθηκαν επίσης οργανισμοί που θέτουν στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους την τεχνολογία, όπως ΟΤΕ, Πλαίσιο Computers, iSquare και Accenture. Στις κορυφαίες θέσεις εμφανίζονται επίσης οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Αbbvie και Amgen, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έξι εταιρείες αναδείχθηκαν και τις 8 χρονιές της έρευνας στο Top 20: ΑΒ Βασιλόπουλος, Aegean Airlines, Coca Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος, όμιλος ΟΤΕ, Παπαστράτος και Τιτάν.
Ειδικότερα από τον κλάδο του εμπορίου ξεχώρισε ο όμιλος Σαράντη, που εμφάνισε ίδια βαθμολογία με την Kaizen Gaming και μοιράζονται την 20ή θέση της κατάταξης. Επίσης από τη βιομηχανία εκτός από την Παπαστράτος και την Τιτάν ξεχώρισε η Μυτιληναίος Όμιλος Επιχειρήσεων. Στη βιομηχανία τροφίμων την υψηλότερη βαθμολογία μετά την Coca Cola Τρία Έψιλον, συγκέντρωσε η Nestle Hellas. Επίσης η βιομηχανία Μέλισσα Κίκιζας ισοψήφισε με την iSquare και μοιράζονται την 18η θέση της κατάταξης. Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ξεχώρισε η Eurobank και στις εταιρείες ενέργειας και πετρελαιοειδών η Aegean Oil. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία στη λίστα της Lidl Ελλάς και της εταιρείας φυσικών καλλυντικών Κορρές.
*To exclusive event του Fortune Greece ήταν “Zero Waste” με την υποστήριξη της Polygreen.
**Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Studio Panoulis. Η παραγωγή του event έγινε από την εταιρεία Artecniko Productions.