Μάχη με τον χρόνο για την άφιξη της τρόικας
- 16/11/2014, 09:12
- SHARE
Η τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τις 100 δόσεις, καθώς θέλει επιπλέον περιουσιακά κριτήρια και περιορισμό των δόσεων σε 72.
Χαμόγελα στην κυβέρνηση έφεραν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι και επισήμως η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Η είδηση της ανάκαμψης έρχεται σε μια συγκυρία, όπου αναζητείται πεδίο συνεννόησης με την τρόικα, προκειμένου να ξεκινήσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, σε τηλεδιάσκεψή της η τριμερής συζήτησε τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, με στόχο να απαντήσει για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.
«Αν πάει σε τεχνικό επίπεδο, η απάντηση θα είναι αρνητική. Αν όμως υπάρξει τηλεφώνημα από τους πολιτικούς προϊστάμενους, τότε θα έρθουν την άλλη εβδομάδα». Αυτό αναφέρει στην εφημερίδα διπλωματική πηγή, με πολύ καλή γνώση των όσων ελέχθησαν.
Η τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τις 100 δόσεις, καθώς θέλει επιπλέον περιουσιακά κριτήρια και περιορισμό των δόσεων σε 72.
Την ίδια στιγμή, πιέζει για παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά, σημειώνει το δημοσίευμα, θεωρεί ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας «πόλεμος νεύρων» στο πεδίο των τεχνικών συζητήσεων πριν από τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις που έρχονται.
Συγκεκριμένα, στο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθεί η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. με την «ουρά» των προαπαιτούμενων ενεργειών. Εξάλλου, κατά πάσα πιθανότητα, θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για το δίχτυ ασφάλειας ECCL. Θα προβλέπεται η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ.
Ως προς το ΔΝΤ, αναμένεται μετατροπή του τρέχοντος προγράμματος σε ένα προληπτικό εργαλείο. Αυτό θα «κουμπώσει» με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, βάζοντας με δόσεις σε έναν «κουμπαρά» τα 12,5 δισ. € που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ταμείο έως το 2016.
Τι απαντά ο Χαρδούβελης για το «αυτογκόλ» με τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Ωστόσο, το κλίμα χάλασε η αναστάτωση που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το «κούρεμα» της νέας ρύθμισης οφειλών, με την εξαίρεση των απλήρωτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος κι αφού προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις από την τρόικα.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας μέσω κύκλων του, στα «πυρά» που δέχθηκε κυρίως από «γαλάζιους» βουλευτές, κράτησε αποστάσεις από τους εισηγητές της επίμαχης διάταξης. «Είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά non paper του ΥΠΟΙΚ.
Η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι «αυτονόητη», τόνισαν οι εν λόγω πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, πρόσθεσαν, απαιτείται να είναι «ισορροπημένες», ώστε αφενός να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες και αφετέρου να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας.
Πρέπει να σημειωθεί, υπογράμμιζαν, πως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Βάσει των στοιχείων της ΓΓΔΕ, περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1.000 ως 1.500 ευρώ.
Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις. Γι’ αυτό, επισήμανε η πλευρά του υπουργού Οικονομικών, δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Στη βάση αυτή, οι συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη ξεκαθάρισαν πως με την τροπολογία που πέρασε την Παρασκευή από τη Βουλή διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής χρεών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
Πηγή: News247.gr