Magnificent… τέλος, οι αγελάδες που κατεβάζουν μετρητά είναι οι νέοι βασιλιάδες

Magnificent… τέλος, οι αγελάδες που κατεβάζουν μετρητά είναι οι νέοι βασιλιάδες
Warren Buffett, a shareholder in US media company Capital Cities/ABC Inc, answers questions from reporters at news conference on July 31, 1995 in New York where a merger was announced between Disney and Capital Cities/ABC Inc. It re-branded itself as Disney–ABC Television Group. (Photo by Bob STRONG / AFP) Photo: AFP
Επιστροφή στην Αξία, όπως όρισε ο Buffett…  

Το επενδυτικό μυστικό που έκανε τον Warren Buffett πολυδισεκατομμυριούχο δεν λειτουργεί πλέον, αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε. Κάθε δεκαετία εμφανίζεται κάποιος που δηλώνει ότι ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway έχει χάσει την ικανότητά του να βγάζει χρήματα.

Παρ’ όλα αυτά, η επενδυτική στρατηγική που βασίζεται στην Αξία, όπως την εφάρμοσε ο μέντορας του Buffett, Benjamin Graham, και την όρισαν αργότερα νομπελίστες οικονομολόγοι, έχει ανακάμψει ελάχιστα. Ο λόγος δεν είναι ότι οι μετοχές των Magnificent Seven όπως η Nvidia, η Apple και η Tesla έχουν ανατρέψει τους οικονομικούς νόμους. Η επενδυτική στρατηγική Αξίας απλά χρειαζόταν αναπροσαρμογή. Μια σειρά από ETFs, πολλά εκ των οποίων δεν περιέχουν καν τη λέξη «Aξία» στο όνομά τους, την έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Ο κλασικός παράγοντας αξίας περιγράφηκε σε εμβληματική μελέτη των οικονομολόγων Eugene Fama και Kenneth French το 1992: Ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών που ήταν φθηνές σε σχέση με τη λογιστική τους αξία ξεπέρασε κατά χιλιάδες ποσοστιαίες μονάδες πιο εντυπωσιακές μετοχές σε βάθος δεκαετιών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των καθηγητών κάλυπταν μια περίοδο κατά την οποία η αξία των εταιρειών προερχόταν κυρίως από ακίνητα και μηχανήματα, και όχι από εμπορικά σήματα και πνευματική ιδιοκτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 50 χρόνια, λιγότερο από το 20% των περιουσιακών στοιχείων του S&P 500 ήταν άυλα. Σήμερα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%, με πολλές κορυφαίες εταιρείες, όπως η Microsoft, να λειτουργούν με «ελαφρύ ενεργητικό». Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: Οι αναλυτές της Lord Abbett σημειώνουν ότι ένα χαρτοφυλάκιο με χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία απέφερε απόδοση 519% μεταξύ 2002 και τα μέσα του περασμένου έτους.  

Ένα χαρτοφυλάκιο βασισμένο στην απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών απέφερε πάνω από το διπλάσιο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ορίζονται γενικά ως τα χρήματα που απομένουν μετά από έξοδα και επενδύσεις, και τα οποία μπορούν να επιστραφούν στους μετόχους. Η απόδοσή τους υπολογίζεται συνήθως διαιρώντας τις ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές με την επιχειρηματική αξία, δηλαδή τη χρηματιστηριακή αξία συν τις καθαρές υποχρεώσεις. «Το συνειδητοποιήσαμε πριν από περίπου 10 χρόνια» λέει ο Sean O’Hara, πρόεδρος της Pacer ETFs Distributors.

Ο δείκτης U.S. Cash Cows Index της Pacer στηρίζει το ομώνυμο ETF, με σύμβολο COWZ, το οποίο διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού 25 δισ. δολ. Ο δείκτης απέδωσε 15,7% ετησίως σε διάστημα πενταετίας, ξεπερνώντας τον Russell 1000 Value Index κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Ξεπέρασε ακόμη και τον ευρύτερο Russell 1000 Index, που κυριαρχείται από τις μη αξιακές μετοχές των Mag 7, κατά 1,4 μονάδες ετησίως.

Αν η μίμηση είναι η ειλικρινέστερη μορφή κολακείας, τότε η πρόσφατη άνοδος των funds που επιχειρούν να συλλάβουν παρόμοια φαινόμενα αποτελεί υψηλό έπαινο για την απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών. Μόνο το 2023, λανσαρίστηκαν ETFs όπως το FLOW της Global X, το QOWZ της Invesco, το COWS της Amplify ETFs και το VFLO της VictoryShares. Η επενδυτική αξία δεν πέθανε ποτέ – απλά είχε ένα πρόβλημα μέτρησης.

Πολλοί επενδυτές, όπως ο Joel Greenblatt της Magic Formula, ακόμη και ο ίδιος ο Buffett, αγνοούν τα αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια που επηρεάζουν ορισμένους δείκτες αξίας. Άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν προσαρμόσει τους υπολογισμούς της λογιστικής αξίας, λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο των άυλων περιουσιακών στοιχείων, βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα. Αυτό, όμως, είναι δυσκολότερο να εξηγηθεί.

Το COWZ είναι απλό: Ο ιδιόκτητος δείκτης του επιλέγει τις 100 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών από τον Russell 1000 και στη συνέχεια τις σταθμίζει με βάση τις συνολικές ελεύθερες ταμειακές ροές τους σε δολάρια, με όριο 2% ανά μετοχή. Η απόδοση του fund στα τέλη του 2024 ήταν 7,32%, δηλαδή 4,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον ευρύτερο Russell 1000. Μια μικρότερη εκδοχή του, το CALF (καταλάβατε το λογοπαίγνιο;), απέδωσε 9,94%.

Θα αντέξει η στρατηγική αυτή σε δύσκολες περιόδους; Η S&P Dow Jones Indices έχει δημιουργήσει τον δικό της δείκτη βασισμένο στις ελεύθερες ταμειακές ροές, με βάση τον S&P 500. Υπολογίζει ότι ο δείκτης ξεπέρασε την ευρύτερη αγορά με τη μεγαλύτερη διαφορά σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης και αύξησης του πληθωρισμού.

Με την ανησυχία γύρω από τις μετοχές των Mag 7 να αυξάνεται, οι επτά κορυφαίες εταιρείες σε επιστροφή μετρητών —Qualcomm, Gilead Sciences, Cencora, Tenet Healthcare, Valero Energy, Archer-Daniels-Midland και Bristol-Myers Squibb— ίσως αποτελούν μια πιο σταθερή εναλλακτική. Απλά αποκαλέστε τες “Οι Γενναιόδωροι 7” (Munificent Seven).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: