Μακελειό στο Κασμίρ της Ινδίας – Τουλάχιστον 26 τουρίστες νεκροί από επιθέσεις ενόπλων
- 23/04/2025, 08:15
- SHARE

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστών στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τετάρτη, στη χειρότερη επίθεση αυτού του είδους στη χώρα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη σε ένα λιβάδι στην περιοχή Παχαλγκάμ της ομοσπονδιακής επικράτειας των Ιμαλαΐων και μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 25 Ινδοί και ένας υπήκοος του Νεπάλ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην Ινδία μετά τους πυροβολισμούς στη Βομβάη το 2008 και διέλυσε τη σχετική ηρεμία στο Κασμίρ, όπου ο τουρισμός έχει γνωρίσει άνθηση καθώς η αντάρτικη δράση κατά της Ινδίας έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι διέκοψε τη διήμερη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στο Νέο Δελχί το πρωί της Τετάρτης. Η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν διέκοψε επίσης την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Περού «για να είναι μαζί με τον λαό μας σε αυτή τη δύσκολη και τραγική στιγμή», δήλωσε το υπουργείο της.
Ο Μόντι είχε συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στο αεροδρόμιο και μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας είχε συγκληθεί για το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Μια ελάχιστα γνωστή μαχητική ομάδα, η «Αντίσταση του Κασμίρ», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι περισσότεροι από 85.000 «ξένοι» είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, προκαλώντας μια «δημογραφική αλλαγή».
Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι η Αντίσταση του Κασμίρ είναι βιτρίνα για μαχητικές οργανώσεις με έδρα το Πακιστάν, όπως η Λασκάρ-ε-Τάιμπα και η Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν. Το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι παρέχει μόνο ηθική και διπλωματική υποστήριξη στην εξέγερση στο Κασμίρ.
«Ανησυχούμε για την απώλεια της ζωής των τουριστών», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαφκάτ Αλί Χαν. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους των νεκρών και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση».
Την Τετάρτη, πάνω από δώδεκα τοπικές οργανώσεις κάλεσαν σε στάση εργασίας στο ομοσπονδιακό έδαφος για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση εναντίον τουριστών, των οποίων ο αυξανόμενος αριθμός έχει βοηθήσει την τοπική οικονομία.
Πολλά σχολεία ανέστειλαν επίσης τα μαθήματα για την ημέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Φυγή τουριστών
Οι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν επιπλέον πτήσεις από το Σριναγκάρ, την καλοκαιρινή πρωτεύουσα της περιοχής, καθώς οι επισκέπτες έτρεχαν να φύγουν από την περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο κύριος αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Σριναγκάρ με την υπόλοιπη χώρα είχε υποστεί ζημιές από την έντονη βροχόπτωση και είχε κλείσει για επισκευές, αυξάνοντας τη ζήτηση για πτήσεις, είπαν.
«Στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων ανακούφισης, τέσσερις ειδικές πτήσεις από το Σριναγκάρ – δύο προς το Δελχί και δύο προς τη Βομβάη – έχουν κανονιστεί, ενώ επιπλέον πτήσεις διατηρούνται σε ετοιμότητα για να καλύψουν περαιτέρω ανάγκες εκκένωσης», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας Ραμοχάν Ναϊντού Κιντζαράπου.
«Ο Ναϊντού πραγματοποίησε επίσης επείγουσα συνάντηση με όλους τους φορείς εκμετάλλευσης αεροπορικών εταιρειών και… έδωσε εντολή (σ’ αυτούς) να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα ναύλων, διασφαλίζοντας ότι κανένας επιβάτης δεν θα επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου», αναφέρεται.
Η βία των μαχητών πλήττει το Κασμίρ με μουσουλμανική πλειοψηφία, το οποίο διεκδικείται πλήρως αλλά κυβερνάται εν μέρει τόσο από την κυρίως ινδουιστική Ινδία όσο και από το ισλαμικό Πακιστάν, από τότε που ξεκίνησε η αντι-ινδική εξέγερση το 1989. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αν και η βία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η Ινδία ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ το 2019, χωρίζοντας το κρατίδιο σε δύο ομοσπονδιακά διοικούμενα εδάφη – το Τζαμού και Κασμίρ, και το Λαντάκ. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στις τοπικές αρχές να εκδώσουν δικαιώματα κατοικίας σε ξένους, επιτρέποντάς τους να βρουν δουλειά και να αγοράσουν γη στην περιοχή.
Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση των δεσμών με το Πακιστάν, το οποίο διεκδικεί επίσης την περιοχή. Η διαμάχη έχει προκαλέσει πικρή εχθρότητα και στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων.
Οι επιθέσεις με στόχο τουρίστες στο Κασμίρ ήταν σπάνιες. Το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2024, όταν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση μαχητών που προκάλεσε την πτώση λεωφορείου που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές σε βαθύ φαράγγι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει «παγώσει» η γραμμή του μετώπου για εκεχειρία – Κρίσιμες επαφές στο Λονδίνο
- Ο Έλον Μασκ περιορίζει την έκθεση του στο DOGE του Τραμπ – Βαρύ το τίμημα για τα κέρδη της Tesla
Πηγή: reuters.com