Mάκης Κουσαθανάς: Η Μύκονος εξάγει το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε όλο τον κόσμο
- 13/08/2021, 11:14
- SHARE
Το «κάλεσμα» για το θέµα που θα διαβάσετε είναι από αυτά που λέµε ότι δύσκολα µπορείς να αρνηθείς. Είναι Ιούνιος, ο Τουρισµός έχει µόλις αρχίσει να ανοίγει ξανά και το πλοίο της γραµµής, στο οποίο έχω επιβιβαστεί, µεταφέρει τουρίστες από διάφορες χώρες στο πλέον διάσηµο νησί της Ελλάδας, τη Μύκονο.
Παρά την πανδηµία COVID-19 και τη παράλλαξη Δέλτα, που προκαλεί αρρυθµίες στο παγκόσµιο τουριστικό προϊόν, η Μύκονος ήδη έχει προσελκύσει αρκετούς και ποιοτικούς επισκέπτες. Είναι, άλλωστε, ένα νησί που, πέραν της φυσικής οµορφιάς του, διαθέτει τις κατάλληλες ξενοδοχειακές µονάδες για να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά και διαµονή µε ασφάλεια µε βάση όλα τα υγειονοµικά πρωτόκολλα.
Δικός µου προορισµός είναι το «Kalesma Mykonos», ένας πραγµατικά ονειρεµένος χώρος φιλοξενίας που άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο για να υποδεχθεί επισκέπτες από όλον τον κόσµο. Το συναντάς κατηφορίζοντας τον κόλπο του Ορνού, στην Αλεόµανδρα, την περιοχή όπου, όπως αναφέρεται στη µυθολογική παράδοση, «τα άλογα του Απόλλωνα, θεού του φωτός και του ήλιου, της ποίησης και της µουσικής, έβρισκαν καταφύγιο, στο νοτιοδυτικό τµήµα του νησιού».
Σήµερα δεσπόζει στην περιοχή ένα σύγχρονο κυβιστικό σύµπλεγµα, χτισµένο σε έκταση 18 στρεµµάτων. Το Kalesma απαρτίζεται από 25 σουίτες, µε 63 τ.µ. στο εσωτερικό τους και 90 τ.µ στο εξωτερικό τους, οι οποίες διαθέτουν όλες ιδιωτική θερµαινόµενη πισίνα και ιδιωτική βεράντα. Επίσης, το ξενοδοχείο διαθέτει δύο βίλες, 240τ.µ. µε 300 τ.µ. εξωτερικού χώρου, καθεµία µε την ιδιωτική της θερµαινόµενη πισίνα και ιδιωτική βεράντα.
«To ξενοδοχείο ήταν προγραµµατισµένο να ανοίξει τον Αύγουστο του 2020, µετά από µια µεγάλη προσπάθεια που κράτησε σχεδόν 16 µήνες. Τελικά αποφασίσαµε να κάνουµε το “ντεµπούτο” µας φέτος, ξεπερνώντας τις δυσκολίες της πανδηµίας. Από τον πρώτο κιόλας µήνα είµαστε “break even” και οι ενδείξεις για τη σεζόν είναι ενθαρρυντικές, όπως και για όλο το νησί. Ο µαζικός τουρισµός έχει ακόµη θέµατα λόγω της πανδηµίας, ωστόσο, στον τοµέα του luxury, τα πράγµατα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς οι επισκέπτες ζητούν περισσότερη ασφάλεια, ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία» µου αναφέρει ο συνιδρυτής του ξενοδοχείου Μάκης Κουσαθανάς.
Με υποδέχεται στο lobby και αµέσως µπαίνουµε στη φιλοσοφία πίσω από το «Kalesma», ένα έργο ζωής για τον ίδιο. «Είχαµε αποφασίσει από την αρχή ότι θα χτίσουµε ένα µικρό χωρίο και όχι ένα ξενοδοχείο. Ή, να το πω διαφορετικά, θέλαµε να κάνουµε ένα “µικρό” ξενοδοχείο, µε πολύ µεγάλα δωµάτια, σε µια πολύ µεγάλη έκταση. Κάθε σουίτα είναι ανεξάρτητη από την άλλη, καθώς δεν επικοινωνούν µεταξύ τους, ενώ η διαφορά της δικής µας προσέγγισης σε σχέση µε τον ανταγωνισµό είναι ότι προσφέρουµε την ανεξαρτησία µιας βίλας µαζί µε την ασφάλεια ενός ξενοδοχείου. Αυτός είναι ένας καθοριστικός συνδυασµός για τις εποχές που ζούµε» προσθέτει.
Η επένδυση των 23 εκατ. ευρώ, η αρχιτεκτονική και το μάρκετινγκ σε ΗΠΑ και Αγγλία
Η συζήτηση για τη συγκεκριµένη επένδυση ξεκίνησε το 2010 µαζί µε τον τον Aby Saltiel και την αδελφή του Σοφία Κουσαθανά. Ωστόσο θα µπορούσαµε να πούµε ότι ήταν στο µυαλό του Μάκη Κουσαθανά από την πρώτη στιγµή που άρχισε να δραστηριοποιείται µε µεγάλη επιτυχία στην αγορά του Food and Beverage και στο εµπόριο, πίσω στη δεκαετία του 1980.
«Ο στόχος ήταν πάντα η Μύκονος και η σύµπραξη µε τον Aby ήταν κοµβική για την υλοποίηση του σχεδίου µας, καθώς µοιραζόµαστε το ίδιο όραµα για το Kalesma. Η σχέση µας κρατάει από το 2003, ενώ ο ίδιος µετακόµισε από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα γιʼ αυτό το concept. Η συνολική επένδυση αφορά τόσο στα δωµάτια όσο και στο οικόπεδο, του οποίου ο πρώτος τίτλος ιδιοκτησίας ήταν το 1930 και ο τελευταίος το 1987. Το σχέδιο για το ξενοδοχείο ήταν στο µυαλό µου από τότε. Συνολικά έχω πείρα 30 ετών στην αγορά και τα πρώτα µου ερεθίσµατα για το πώς πετυχαίνεις ανάπτυξη τα πήρα όταν δούλεψα, αµέσως µετά τις σπουδές µου στην ΑΣΟΕΕ (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων), σε µια εταιρεία consulting για αλυσίδες ρούχων όπως οι BSB και Artisti Italiani, µε µεγάλη επιτυχία εκείνη την περίοδο. Ακολούθησε η είσοδος στην αγορά του Food and Beverage, όταν το 1992 σε ηλικία 24 ετών άνοιξα το πρώτο µου κατάστηµα Goody’s και ακόµη δώδεκα καταστήµατα τα επόµενα χρόνια στη Δυτική Αττική. Σε όλα τα project που ασχολήθηκα στην Αθήνα, στο µυαλό µου ήταν πάντα η επιστροφή στη Μύκονο» αναφέρει ο Μάκης Κουσαθανάς.
Η προσέγγιση του ξενοδοχείου κινείται σε πρότυπα µεγάλων τουριστικών µονάδων σε ζητήµατα µάρκετινγκ και πωλήσεων. Η συνεργασία µε γραφεία σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη φέρει αποτελέσµατα, µε αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για τη νέα προσπάθεια, αλλά και τουρίστες από µεγάλες αγορές του εξωτερικού να επισκέπτονται το Kalesma. Mέχρι στιγµής το µεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ στόχος είναι επίσης η αγορά της Γερµανίας, αλλά και της Αγγλίας.
«To Κalesma µοιάζει σαν το σπίτι που θα ήθελες να ζήσεις στη Μύκονο, προσφέροντας ταυτόχρονα απόλυτη αυτονοµία, αλλά και όλα τα προνόµια εξατοµικευµένων υπηρεσιών ενός ξενοδοχείου. Είναι το σηµείο στο οποίο θα ξεκουραστείς µετά την έντονη εµπειρία που σου προσφέρει το νησί. Επί της ουσίας, όποιος έρχεται στη Μύκονο έχει συγκεκριµένη προσδοκία για το τι θα συναντήσει. Η Μύκονος είναι ένα µεγάλο πάρτι. Aυτό που προσπαθήσαµε να πετύχουµε µε τους αρχιτέκτονες, αλλά και µε τα γραφεία επικοινωνίας που συνεργαζόµαστε είναι να δείξουµε ότι το Kalesma είναι το σηµείο όπου θα ξεκουραστείς και θα φορτίσεις τις µπαταρίες για τη συµµετοχή σε όλο αυτό το concept» προσθέτει ο Μάκης Κουσαθανάς. Το ξενοδοχείο είναι πολυτελές, αλλά και απλό την ίδια στιγµή, ακολουθώντας τη φιλοσοφία «less is more». Η αναφορά στην αρχιτεκτονική του από τον Μάκη Κουσαθανά µόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε. Με την υπογραφή των K-Studio και του Βαγγέλη Μπόνιου του Studio Bonarchi στην εσωτερική διακόσµηση, το Kalesma έχει καταφέρει να γίνει ήδη η απόδειξη της αρµονικής συνύπαρξης της φυσικότητας µε την εκλεπτυσµένη πολυτέλεια.
Η διεθνής Μύκονος, ο τουρισμός και η υιοθέτηση πρακτικών αειφορίας
Παρά την πανδηµία και την κρίση που διέρχεται ο παγκόσµιος Τουρισµός, η Μύκονος εξακολουθεί να λειτουργεί σαν «µαγνήτης» επενδύσεων για την κατασκευή νέων, υπερπολυτελών ξενοδοχείων, όπως συµβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι συνολικές επενδύσεις που έχουν δροµολογηθεί στο νησί ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ σε νέα ξενοδοχεία.
Ο Μάκης Κουσαθανάς σχολιάζει ότι τον τελευταίο καιρό κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στη νοοτροπία µας, αλλά και στον τρόπο που µας προσεγγίζουν οι ξένοι επισκέπτες, ενώ επισηµαίνει ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν και δη αυτό της Μυκόνου έχει δυνατότητες να «εξαχθεί» σε όλο τον κόσµο.
«Η Μύκονος γίνεται όλο και περισσότερο διεθνής ως προορισµός και πρέπει να δώσουµε συγχαρητήρια σε όλους τους επιχειρηµατίες που εξάγουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Να αναφέρω ως παράδειγµα το Nammos, το οποίο έχει µεταφερθεί µε µεγάλη επιτυχία στο Ντουµπάι και στη Σαουδική Αραβία, ενώ το ίδιο ετοιµάζεται να γίνει και µε το project Scorpios . Αυτό που περιγράφουµε ως ελληνικό τρόπο διασκέδασης αρχίσει και κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό και µακάρι να γίνει κάτι ανάλογο και µε τα ξενοδοχεία µας. Χρειάζεται µια ολιστική προσέγγιση στον Τουρισµό, ενώ έχουµε ένα µεγάλο επιπλέον προσόν που δεν είναι άλλο από το ελληνικό φαγητό» αναφέρει ο Μάκης Κουσαθανάς.
Ενδεικτικά, η Μύκονος το 2019, τελευταίο έτος απρόσκοπτης λειτουργίας του Τουρισµού, είχε 1,5 εκατοµµύριο αφίξεις επισκεπτών αεροπορικώς, εκ των οποίων το ένα εκατοµµύριο από το εξωτερικό. Άλλοι τόσοι επισκέπτες εκτιµάται πως κατέφτασαν µε την ακτοπλοΐα. Ακόµα και το 2020 πάνω από 400.000 επιβάτες επισκέφθηκαν µε αεροπλάνο το νησί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ήταν και αυτοί που την προσέγγισαν µε πλοίο. Ιδιαίτερα σηµαντικό για τους ξένους τουρίστες, ειδικά στον τοµέα των διακοπών πολυτελείας, είναι και το κατά πόσο το κάθε ξενοδοχείο ακολουθεί «πράσινες» πρακτικές και εναρµονίζεται µε την «κυκλική οικονοµία». Στο Kalesma τα στοιχεία που θα συναντήσεις υποστηρίζουν τη φιλοσοφία της βιωσιµότητας.
«Τα φυσικά υλικά µε κυρίαρχο το µασίφ ξύλο, το µάρµαρο, την πέτρα, αλλά και το ξύλο της καστανιάς από το Άγιο Όρος, δηµιουργούν ένα σύµπαν γεµάτο ενέργεια και αναζωογονητικές δονήσεις», σηµειώνει ο Μάκης Κουσαθανάς και προσθέτει: «Έχουµε χτίσει όλες τις υποδοµές του ξενοδοχείου βάσει αυτής της λογικής. Τα ξενοδοχεία πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά µε αυτό που ονοµάζουµε “αειφορία”, ενώ από τη πλευρά της πολιτείας πρέπει να δοθούν σοβαρά επενδυτικά κίνητρα στον κλάδο για να εφαρµόσει “πράσινες” πρακτικές. Όλοι θέλουµε π.χ. να ανακυκλώνουµε το νερό που χρησιµοποιούµε και να έχουµε βιολογικό καθαρισµό στο ξενοδοχείο µας».
Ένας προορισμός για όλο τον χρόνο
Η κουβέντα επιστρέφει στο νησί της Μυκόνου και στις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή µας η πανδηµία. Ο Μάκης Κουσαθανάς, βέρος Μυκονιάτης, ξεχωρίζει στους συντοπίτες του ως βασικά στοιχεία την «οξυδέρκεια» και την «εξωστρέφεια».
«Η προσαρµοστικότητα των ανθρώπων της Μυκόνου είναι αξιοθαύµαστη. Οι άνθρωποι εδώ ξεκίνησαν από το να οργώνουν βράχια και να ψαρεύουν στη θάλασσα. Σήµερα η Μύκονος αντιπροσωπεύει την προσαρµοστικότητα και την ευελιξία, την εξωστρέφεια, την υιοθέτηση νέων ιδεών, πάντα όµως µε ένα ιδιαίτερο στιλ, το οποίο πηγάζει από την κουλτούρα, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη λογική της µυκονιάτικης φιλοξενίας. Ακόµη και στην υπερβολή της δεν θα άλλαζα κάτι, εφόσον όσα συµβαίνουν δεν µας προσβάλλουν. Πάντα λέω, η Μύκονος είναι όπως η Νέα Υόρκη. Μπορείς να είσαι στην 5η Λεωφόρο, αλλά παράλληλα µπορείς να είσαι και στο Soho. Κάθε επισκέπτης µπορεί να γνωρίσει όλες τις πτυχές της και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρει να γίνει 12µηνος τουριστικός προορισµός» αναφέρει.
Η φιλοσοφία του είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, γιατί, «αν δεν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, δεν µπορεί να υπάρξει καινοτοµία. Η ιδέα είναι πάνω από όλα. Τα υπόλοιπα ακολουθούν». Κλείνοντας τη συζήτησή µας, δηλώνει αισιόδοξος για τον ελληνικό Τουρισµό. «Ζούµε στην ωραιότερη χώρα του κόσµου. Ο Όλυµπος είναι το µοναδικό τόσο ψηλό βουνό στον κόσµο που απέχει µόλις 20 λεπτά από τη θάλασσα. Αυτό απαντάει στα πάντα» καταλήγει.
Κεντρική Φωτογραφία: Alexandra Charmpali
*To κείμενο δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.