Μακρόν, ΔΕΘ και στο βάθος τρίτη αξιολόγηση
- 05/09/2017, 08:22
- SHARE
Εντείνονται οι προετοιμασίες στην κυβέρνηση για την υποδοχή του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα αλλά και για την εμφάνιση Τσίπρα στην ΔΕΘ.
Γιώργος Μελιγγώνης
Ζεσταίνει τις μηχανές η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς το Μαξίμου θέλει αυτή τη φορά να έχουν τελειώσει όλα ως τα τέλη του χρόνου. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός συνεχίζει την επικοινωνιακή αντεπίθεση, με ορίζοντα αφενός την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αφετέρου την εμφάνισή του στην ΔΕΘ.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά πριν τα μέσα Οκτωβρίου, όταν και αναμένονται οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.
Ωστόσο, ήδη από χθες, το Μαξίμου συλλέγει ένα-ένα τα μηνύματα που αποστέλλονται προς την Αθήνα, προκειμένου να τα βάλει όλα δίπλα-δίπλα και να φτιάξει το παζλ των διαπραγματεύσεων: στην κυβέρνηση συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση δε θα είναι τόσο δύσκολες όσο οι διαπραγματεύσεις για τις δύο προηγούμενες.
Παρ’ ολα αυτά, το γεγονός ότι δεν προβλέπονται δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα δεν σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν «αγκάθια» -τουλάχιστον βάσει των πληροφοριών ότι το ΔΝΤ ζητεί επιτάχυνση της εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020. Συν τοις άλλοις, μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει το Ταμείο αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά με τον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με αιτήματα και αξιώσεις για περαιτέρω περικοπές επιδομάτων.
Όλα αυτά τα δεδομένα εξετάστηκαν, άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγματευτικής ομάδας που έλαβαν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να έχουν ανακοινωθεί.
ΔΝΤ, ο αστάθμητος παράγοντας
Κοντολογίς, το ΔΝΤ και η στάση που θα κρατήσει στις διαπραγματεύσεις παραμένουν η αστάθμητη μεταβλητή στην εξίσωση της τρίτης αξιολόγησης. Ωστόσο, το θολό τοπίο δεν σχετίζεται μόνο με τις αξιώσεις του Ταμείου, αλλά και με τον ρόλο που θα παίξει εφεξής στο ελληνικό πρόγραμμα και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η Αθήνα, για λόγους σκοπιμότητας, θέμα εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δε θα θέσει επισήμως. Ωστόσο, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι σιγά σιγά, η ιδέα «ωριμάζει» στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, αλλά και στο Βερολίνο.
Το σχέδιο Σόιμπλε για «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ πλέον όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγικός. Μόνο ως τυχαίο δεν αξιολογούν, άλλωστε, στο Μαξίμου, το διάβημα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα να δηλώσει προχθές στο «Βήμα» πως «αν θέλει το ΔΝΤ, ας φύγει», με δεδομένο ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δεν κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις και τοποθετήσεις, αν δεν έχει αν μη τι άλλο «συντονιστεί» με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι.
Επικοινωνιακής αντεπίθεσης συνέχεια
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για την αξιολόγηση και για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη θα απασχολήσουν την Αθήνα από τα τέλη του μηνός –όταν θα υπάρχει και πραγματικό έδαφος για να γίνουν. Ως τότε, ο πρωθυπουργός θα συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει την κοινωνία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας χθες επισκέφθηκε την εταιρεία Apivita προκειμένου να εξάρει την πρωτοπορία τέτοιου τύπου ελληνικών επιχειρήσεων. Σήμερα, θα παραστεί στα εγκαίνια της Ιονίας Οδού, στο 198,8ο χιλιόμετρο, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα συναντηθεί με φορείς της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα, ώστε αύριο, Τετάρτη, να υπογράψει με τον βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ την συμφωνία για την σιδηροδρομική διασύνδεση Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα.
Όλα αυτά ως αύριο το απόγευμα, διότι μετά ο πρωθυπουργός θα ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθεί τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν, μάλιστα, έχει καλλιεργήσει στο Μαξίμου προσδοκίες για μία πολύ «υποστηρικτική» επίσκεψη, ενώ θα τον συνοδεύουν εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών εταιρειών, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα νέων επενδύσεων από την Γαλλία προς την Ελλάδα.
Πηγή: news247.gr