Μακρόν: Έκκληση για «διάλογο και πολυμερή προσέγγιση» για την διευθέτηση της ιρανικής κρίσης

Μακρόν: Έκκληση για «διάλογο και πολυμερή προσέγγιση» για την διευθέτηση της ιρανικής κρίσης
epa07034835 President of France Emmanuel Macron speaks during a press conference after the European Union's (EU) Informal Heads of State Summit in Salzburg, Austria, 20 September 2018. EU countries' leaders meet on 19 and 20 September for a summit to discuss internal security measures, migration and Brexit. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Και στο θέμα του Μεσανατολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του και την πολιτική που υιοθετεί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση για την επίλυση της ιρανικής κρίσης μέσω του «διαλόγου και της πολυμερούς προσέγγισης», λίγο μετά το αίτημα του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ περί «απομόνωσης του ιρανικού καθεστώτος».

Η μονομερής προσέγγιση οδηγεί «απευθείας στην απόσυρση και τις συγκρούσεις» προειδοποίησε επίσης ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αυτή η οδός, εκείνη της μονομερούς προσέγγισης, μας οδηγεί απευθείας στην απόσυρση και τις συγκρούσεις, στη γενικευμένη αντιπαράθεση όλων εναντίον όλων, σε βάρος του καθενός εξ ημών, ακόμα κι εκείνου που πιστεύει πως είναι ο ισχυρότερος» εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

«Ποιος θα επιτρέψει να διευθετηθεί πραγματικά η κατάσταση στο Ιράν και ποιος ξεκίνησε να συμβάλει στη σταθεροποίησή της;» διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο νόμος του ισχυρότερου; Η πίεση μονάχα του ενός; Όχι!», απάντησε ο ίδιος.

«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν βρισκόταν στην οδό των πυρηνικών για στρατιωτικούς σκοπούς, όμως ποιος το σταμάτησε; Η συμφωνία της Βιέννης του 2015» συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε μια προφανή αναφορά στην απόφαση που έλαβε τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Σήμερα πρέπει, όπως το είχα ήδη πει πριν από έναν χρόνο, να μην αυξάνουμε τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά να προτείνουμε μια ευρύτερη ατζέντα που θα επιτρέψει να διαχειριστούμε όλες τις ανησυχίες μας, πυρηνικές, βαλλιστικές, περιφερειακές, που προκαλούν οι πολιτικές του Ιράν, όμως στο πλαίσιο του διαλόγου και της πολυμερούς προσέγγισης» επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, από το ίδιο βήμα του ΟΗΕ, είχε απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς».

Και στο θέμα του Μεσανατολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του και την πολιτική που υιοθετεί. «Τι μπορεί να επιλύσει την κρίση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων; Όχι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, όχι το να ποδοπατούμε τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για νόμιμη ειρήνη».

«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εναλλακτική από τη λύση των δύο κρατών».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε εξάλλου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης να μην υπογράφονται πλέον εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες που δεν σέβονται τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Ας μην υπογράφουμε πλέον εμπορικές συμφωνίες με τις δυνάμεις που δεν σέβονται τη συμφωνία του Παρισιού» τόνισε, χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ που αποχώρησαν το 2017.