Μακρόν: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση
- 07/09/2017, 16:20
- SHARE
Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων, πρέπει να γίνει συζήτηση για την κρίση, τόνισε ο Μακρόν, στο διάλογο με τον Τσίπρα.
«Εμανουέλ, θέλω να σε καλοσωρίσω στην Ελλάδα, πριν από όλα θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις Γαλλικές Αντίλλες» ανέφερε ο πρωθυπουγός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, της ελληνογαλλικής συνεργασίας, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Πιστεύω δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από τον λόφο της Πνύκνας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για να διατυπώσουμε τα οράμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικες σχέσεις που παραδοσιακά είναι στενές, έχουμε μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, τόσο όμως και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινη της κρίση».
«Ας μην ξενχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος, λοιπόν, της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Θέλω να σε ευχαριστησω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής, θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, εσύ ιδίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αναγέννηση της Ευρώπης» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την καταστροφή που προκαλεί ο τυφώνας σε γαλλικά εδάφη στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, στο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστα στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ότι η χώρα του γνώρισε μεγάλη καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, με πολλά θύματα και φρικτές καταστροφές, όπως παρατήρησε σχετικά. «Από χθες όλοι είμαστε στραμμένοι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη», ενώ «όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικώς, έχουμε κινητοποιηθεί», και κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη των θυμάτων. Γνωστοποίησε δε, ότι θα μεταβεί στον τόπο της καταστροφής, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Ζήτησε όμως «να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή -και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση ο Γάλλος Πρόεδρος.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικώς για αυτήν την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Γαλλίας, που πραγματοποιεί, από την ημέρα που εξελέγη. Γιατί, «η Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προσβλέπει στις επαφές και τις συζητήσεις που έχει στην Αθήνα, γιατί «πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση. Μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και για το μέλλον. Για το πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση», ανέφερε εμφατικά ο Εμ. Μακρόν.
Η Ευρώπη και οι μεταρρύθμιση
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέπτυξε το σχέδιό του για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη μαζί πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που πρέπει να στηρίζει τις αρχές της.
Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών που να ασκεί τα ευρωπαϊκά δικαιώματα που του ανήκουν» ενώ χαρακτήρισε «σωστή την ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου».
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μια σταθερή φιλοδοξία. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε με μειώσεις και συρρικνώσεις» ξεκίνησε τον επίλογό του ο κ. Μακρόν.
«Σας το οφείλουμε η αντοχή σας και το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο πρωθυπουργός σας ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η τριπλή δέσμευση Μακρόν για την Ελλάδα
«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:
-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα.
-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.
Οι βασικές επενδυτικές δράσεις της Γαλλίας στην Ελλάδα
«Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», ήταν η φράση -κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας: επί παραδείγματι αύριο θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α. Δις, ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση: αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιτήρηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το διεθνή αυτό οργανισμό, ζήτησε η παρουσία του να είναι καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους.
Η απάντηση Τσίπρα για τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
«Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό για την ειρήνη, την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν να μπορεί να λύνει τα προβλήματα της μόνη της», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα και στο εάν στη νέα αρχιτεκτονική θα έχει θέση.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «τώρα είναι το μομέντουμ να ανοίξουμε αυτό το διάλογο. Η Ευρώπη να διαθέτει τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία και τους θεσμούς για να λύνει τα προβλήματα της μόνη της. Να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της» σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε ότι με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί σε αφορμή τη συμμετοχή του στα ελληνικά προγράμματα».