Μακρόν και Μέρκελ βγαίνουν μπροστά, την ώρα που τα πυρά κατά της ΕΕ για τα εμβόλια αυξάνουν

Μακρόν και Μέρκελ βγαίνουν μπροστά, την ώρα που τα πυρά κατά της ΕΕ για τα εμβόλια αυξάνουν
epa08551472 French President Emmanuel Macron (L) and Germany's Chancellor Angela Merkel at the start of an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κομισιόν δέχεται έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στις παραγγελίες, την ώρα που η εκτός ΕΕ Βρετανία έχει πολύ μεγαλύτερο ρεκόρ εμβολιασμών.

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκαν τη δεχόμενη πυρά ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, επιδεικνύοντας την ίδια ώρα ενωτική στάση Παρισιού – Βερολίνου στην καταδίκη της Μόσχας στην υπόθεση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Μετά από το γαλλο-γερμανικό συμβούλιο Άμυνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δύο ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δέχεται ολοένα και ισχυρότερες επικρίσεις για τις ανεπαρκείς διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.

«Στηρίζω πλήρως την ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, διερωτώμενος: «Τι θα λέγαμε αν η Γαλλία και η Γερμανία ανταγωνίζονταν σήμερα για εμβόλια; «Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτήν την επιδημία είναι ως Ευρωπαίοι», επέμεινε.

Από την πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η απόφαση κοινών παραγγελιών δόσεων ήταν και παραμένει «η σωστή». Ακόμα κι αν οι παραγωγικές δυνατότητες «δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φανταζόμασταν», σημείωσε.

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είχαν προβλέψει» την «τόσο γρήγορη επιτυχία στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA ή mRNA)», εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που ήταν τα πρώτα διαθέσιμα, εκ των οποίων «ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής γίνεται στις ΗΠΑ». Ωστόσο, διαβεβαίωσε, «μπορούμε να επιταχύνουμε τα πράγματα» και η εκστρατεία εμβολιασμού θα πάει «πολύ καλύτερα» τον Απρίλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να χαιρετίσει τη δέσμευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπραγματεύτηκε συμβάσεις με παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων εξ ονόματος των 27 κρατών μελών και εξασφάλισε περισσότερες από 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις για 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους. «Η υγεία είναι δεν είναι συνήθως κοινοτική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου, στην πορεία, επινοήσαμε μια πολιτική που δεν υπήρχε», τόνισε.

«Αυτό που πρέπει να προετοιμάσουμε τώρα είναι προμήθειες και πρόσθετη παραγωγή εμβολίων στο έδαφος μας», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των 27 προπαραγγελίες των εμβολίων κατά της Covid-19, δέχεται έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Ευρώπη έχει σήμερα χαμηλότερο ρεκόρ εμβολιασμού από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι υποστηρικτές του Brexit το θεωρούν ως επιβεβαίωση των πλεονεκτημάτων της χώρας από την αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ.