Μακρόν προς ΗΠΑ: «Θα απαντήσουμε με δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο»

Μακρόν προς ΗΠΑ: «Θα απαντήσουμε με δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο»
epa11772199 French President Emmanuel Macron speaks during a joint press conference with the Polish prime minister after their meeting at the Prime Minister's Office in Warsaw, Poland, 12 December 2024. The politicians discussed the provision of further aid to Ukraine, as well as current international developments and the future of transatlantic relations. The talks also touched on the priorities of the Polish presidency of the Council of the European Union, which begins on 01 January 2025. EPA/Marcin Obara POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» στον χάλυβα και το αλουμίνιο, προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν, αντιδρώντας στα νέα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ που απειλούν να κλιμακώσουν τη διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών.        

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή «αμοιβαίων δασμών» στον χάλυβα και το αλουμίνιο και αναμένεται να «απαντήσει» για τα άλλα προϊόντα, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, αντιδρώντας στην προσεχή επιβολή από τις ΗΠΑ τελωνειακών δασμών ύψους 25% σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Εάν οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο «επιβεβαιωθούν, οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν και επομένως θα υπάρξουν αμοιβαίο δασμοί. Διότι πρέπει να προστατευτούμε, να αμυνθούμε», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στο Πόρτο με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο.

«Δεν πρέπει να είμαστε με οιονδήποτε τρόπο αδύναμοι μπροστά σε αυτά τα μέτρα», υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τους φόρους στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να εφαρμόσει, όποια κι αν είναι η προέλευση των μετάλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα της ΕΕ.

«Εάν στις αρχές Απριλίου, όπως αυτό ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστούν δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα σε αυτό το επίπεδο, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απαντήσουν», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Σίγουρα η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την εφαρμογή δασμών, του ίδιου ύψους ή ανάλογου», επισήμανε από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, προσθέτοντας πως «δεν θα είχε καμία λογική να μην κάνουμε το ίδιο πράγμα, να ανταποδώσουμε τη χάρη».