Μανχάταν: Πού οφείλεται η απροσδόκητη «έκρηξη» στις πωλήσεις κατοικιών

Μανχάταν: Πού οφείλεται η απροσδόκητη «έκρηξη» στις πωλήσεις κατοικιών
Photo: pixabay.com
Αυξήθηκαν κατά 12,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Οι πωλήσεις κατοικιών στο Μανχάταν σημείωσαν την πρώτη άνοδο τους εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι αγοραστές αποφάσισαν να προχωρήσουν παρά τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Miller Samuel και τη μεσιτική Douglas Elliman Real Estate, οι πωλήσεις εμπορικών ακινήτων και διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 12,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αν και η μέση τιμή των 1,18 εκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε ελαφρώς, παραμένει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζόναθαν Μίλερ, πρόεδρος της Miller Samuel, χαρακτήρισε την άνοδο των πωλήσεων ως “απροσδόκητη” και σημείωσε ότι οι αγοραστές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να περιμένουν. Πολλοί αγοραστές ίσως οδηγήθηκαν από προσωπικές ανάγκες, ενώ άλλοι ενδέχεται να άρχισαν να σχεδιάζουν την αγορά πέρυσι, παρά τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική αγορά ακινήτων είχε παγώσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων, που προκάλεσαν έλλειψη νέου αποθέματος και διατήρησαν τις αξίες σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αυξημένες πωλήσεις με ενυπόθηκα δάνεια κατά 15,1% και οι πωλήσεις με μετρητά κατά 10,6% υποδηλώνουν ότι οι αγοραστές βλέπουν αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία πριν από πιθανές περικοπές επιτοκίων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση και τις τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: