Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός
- 13/11/2017, 17:15
- SHARE
Η αύξουσα συμμετοχή, έμπνευση για νέους τρόπους ζωής και ισορροπίας μεταξύ εργασίας και καλής φυσικής κατάστασης.
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη ο Μαραθώνιος της Αθήνας και παράλληλοι αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν διότι για εμένα είναι μεγάλη χαρά να βλέπω κάθε χρόνο νέα πρόσωπα να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και να ξεπερνάνε τον εαυτό τους σε αθλήματα όπως το τρέξιμο.
Φέτος δεν κατάφερα να είμαι από τους δρομείς του Μαραθωνίου αλλά είχα την τύχη να δω από κοντά για πρώτη φορά τους παράλληλους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων.
Είναι γεγονός ότι ανέκαθεν έλεγα πως η διοργάνωση του μαραθωνίου της Αθήνας ήταν πάντα εκπληκτική, χωρίς αμφιβολία και καλύτερη από άλλες διοργανώσεις στις οποίες έχω πάρει μέρος στο εξωτερικό.
Φέτος όμως, παρατήρησα από κοντά κάτι ακόμα, κάτι που τόσα χρόνια μου είχε διαφύγει, όχι γιατί δεν ήταν τόσοι (που συμβαίνει και αυτό, διότι φέτος υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών), αλλά γιατί όταν εγώ τερμάτιζα τον μαραθώνιο, οι αγώνες των 5 και 10 χλμ. είχαν ολοκληρωθεί και οι συμμετέχοντες είχαν διασκορπιστεί σε καφέ, σπίτια, στο Καλλιμάρμαρο να περιμένουν άλλους γνωστούς που τρέχουν στον μαραθώνιο.
Αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια κάποιων εταιρειών να κάνουν community building, δείχνοντας έτσι σε όλους εμάς πως είναι οργανισμοί υπέρ της καλής φυσικής κατάστασης των υπαλλήλων τους.
Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δρομείς με μπλουζάκια εταιρειών με λογότυπα και μότο για τον αγώνα στον οποίο λαμβάνουν μέρος, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι και η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, έχει εταιρείες οι οποίες έχουν καταλάβει πως «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» και παρακινούν τους υπαλλήλους τους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε όποιον αγώνα θέλουν.
Αυτό έχει διπλό θετικό αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι η κοινωνικοποίηση των ίδιων των ατόμων εντός της εταιρείας, αφού αποκτούν κάτι κοινό που δεν αφορά την δουλειά αυτή κάθε αυτή (άρα τα τμήματα ενώνονται παρόλο που επαγγελματικά δεν συνεργάζονται). Το δεύτερο είναι το brand awareness που δημιουργείται μέσα από το κτίσιμο μιας κοινότητας ανθρώπων με ίδια ενδιαφέροντα, που προβάλουν την εταιρεία ως υποστηρικτή αυτής της προσπάθειας και του υγιεινού τρόπου ζωής.
Και πριν σχηματίσετε μια εικόνα δρομέων της γενιάς Y ή Ζ, να σας ενημερώσω πως οι εταιρείες έχουν μυήσει ένα ετερόκλητο γκρουπ ανθρώπων στον αθλητισμό. Έτρεξα ανάμεσα σε μαμάδες ή μπαμπάδες με τα παιδιά τους (βρέφη ή πιο μεγάλα), μεγαλύτερους σε ηλικία με δύναμη και σθένος παρόμοιο με αυτό των 18χρονων, ομάδες κοριτσιών και αγοριών που προσπαθούν να κάνουν ρεκόρ χρόνων και ούτω κάθε εξής, καθώς επίσης και όσους αυτάρεσκα προβάλλουν τη συμμετοχή τους στα social media.
Ανάμεσα σε αυτούς ίσως ξεκινήσουν νέα ταλέντα μαραθωνοδρόμων, ίσως απλά παραμείνουν στους αγώνες των 5 και 10 χλμ, αλλά το σίγουρο είναι πως η ζωή τους δε θα είναι η ίδια ύστερα από αυτή την εμπειρία.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή, κάθε χρόνο να έρχονται περισσότεροι στον μεγάλο αγώνα, και το καλλιμάρμαρο να είναι γεμάτο με γέλια και χαρές μέχρι τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα, διότι οι τελευταίοι αξίζουν και τα μεγαλύτερα μπράβο, δεδομένου ότι παρά την κούραση και την καταπόνηση, δεν τα παράτησαν!!