Μάρδας: Η Μέρκελ ζήτησε από τον Τσίπρα μείωση των συντάξεων
- 30/03/2015, 09:34
- SHARE
Βασικό θέμα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις τα εργασιακά, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group σημειώνοντας πως τα εργασιακά συνεχίζουν να αποτελούν βασικό θέμα διαφωνίας. «Λέμε όχι στις ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει κόντρα για συντάξεις και ΦΠΑ» ανέφερε ο κ. Μάρδας και προσέθεσε: «Αξίζει για τα δύο-τρια θέματα να υπάρξει ρήξη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα στο Brussels Group και στους πολιτικά ιστάμενους».
Κάνοντας λόγο για το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συνέστησε να μην υπάρχει βιασύνη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπογράμμισε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ποσοτικοποιημένες, ενώ έχουν κατατεθεί ισοδύναμα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν γίνει δεκτά, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αναφερθείς στον ΦΠΑ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει συνολική αύξησή του, αλλά «είναι ένα από τα τέσσερα μέτρα που είναι ανοικτά». Παράλληλα, απέκλεισε οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, ξενοδοχεία και τρόφιμα.
Ερωτηθείς για τον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης απάντησε: «η θέση της κυβέρνησης είναι να ξαναγυρίσουμε σε μια ρύθμιση όμοια με αυτή του παρελθόντος, ώστε να υπάρχει διαφοράς στο κίνησης και θέρμανσης. Που σημαίνει το θέρμανσης να κινηθεί στα 60 λεπτά το λίτρο, και το κίνησης να κατέβει στα κατώτατα επίπεδα».
Μάρδας: Είπαμε “όχι” σε μαζικές απολύσεις
Σε δεύτερη σημερινή του συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε: «Τους πείσαμε ότι με τα μέτρα τα οποία προτείνουμε και τα οποία μπορούν να δώσουν ισοδύναμα αποτελέσματα δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε πια αυτό το θέμα».
Παράλληλα, προσέθεσε: «Δεν βλέπω να υπάρχει μια ιδιαίτερη κόντρα εκ μέρους του Brussels Group, είπαμε “όχι” σε ομαδικές απολύσεις, αυτό είναι το σημείο όπου υπάρχει μια συζήτηση ακόμα, “όχι” στη μείωση των συντάξεων και των ασφαλίσεων, και αυτό το πράγμα καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ επώδυνο να γίνει.
H θέση για μαζική αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, σε φάρμακα, σε τρόφιμα και οτιδήποτε, είναι το τρίτο σημείο αιχμής το οποίο δεν συζητάμε και το οποίο πάλι φαίνεται πως έγινε κατανοητό και το τέταρτο σημείο είναι “όχι” στις ιδιωτικοποιήσεις έτσι όπως σε τελική ανάλυση γίνονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση όπου βέβαια εκεί, όπως γνωρίζετε, έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη θεωρώντας ότι δεν είχαμε ιδιωτικοποιήσεις αλλά ότι είχαμε δωροδοποιήσεις».