Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η γυναίκα – φόβητρο για την Apple και τη Google ίσως είναι το επόμενο πρόσωπο της Ευρώπης
- 24/05/2019, 10:27
- SHARE
του Geoffrey Smith
Ανάγκασε την Apple να πληρώσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους και επέβαλε πρόστιμο στην Google ύψους άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων.
Και αν τα αποτελέσματα των εκλογών αυτής της εβδομάδας στην Ευρώπη είναι θετικά γι’ αυτήν, η γυναίκα που η Silicon Valley έμαθε να φοβάται θα μπορούσε να βρεθεί σε πορεία ανάδειξής της στην κορυφαία θέση της πανίσχυρης γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η 51χρονη Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014, αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες νικήτριες των Ευρωεκλογών αυτής της εβδομάδας, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη και διαρκούν μέχρι την Κυριακή.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα των κεντρώων στην οποία ανήκει, γνωστή ως ALDE, είναι πιθανό να αναδειχθεί σε ρυθμιστή, σε ένα νέο κοινοβούλιο, όπου – για πρώτη φορά – τα παραδοσιακά μπλοκ των κεντροδεξιών συντηρητικών και των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών δεν θα έχουν πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι σε θέση να μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις στην Επιτροπή και στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ μεταξύ τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η προοπτική να βρεθεί η Βεστάγκερ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ίσως να μην κάθεται καλά σε ορισμένους …διαδρόμους της Ουάσινγκτον. «Η κυρία σας που είναι επικεφαλής των φόρων … μισεί πραγματικά τις ΗΠΑ» – έτσι την περιέγραψε ο πρόεδρος Ντόνταλντ Τραμπ στον Zαν Κλοντ Γιουνκέρ στο πλαίσιο της συνόδου G-7 στον Καναδά πέρυσι.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ λέει ότι δεν είναι καθόλου εναντίον της Αμερικής, αλλά όσα έχει κάνει ίσως δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκτός από τη δράση της εναντίον της Apple και σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κατά της Google, ανάγκασε τη Starbucks να πληρώσει εκκρεμείς φόρους. Επίσης, επέβαλλε πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Qualcomm για τον αποκλεισμό άλλων κατασκευαστών τσιπ από την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple.
Τον περασμένο μήνα, ανάγκασε τη Visa και τη Mastercard να μειώσουν κατά 40% κάποια από τα τέλη τους (και επεσήμανε ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τις δικές τους κάρτες στην Ευρώπη θα είναι από τους πιο ωφελημένους). Και εξακολουθεί να εξετάζει τη δυνατότητα έναρξης έρευνας για το αν η Amazon.com χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από τους εμπόρους που φιλοξενεί για να δώσει στα δικά της εμπορεύματα ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να προσβάλει και συμφέροντα που δεν είναι αμερικανικά.
Για παράδειγμα, ανάγκασε τον ρωσικό κολοσσό Gazprom να αναθεωρήσει τις συμβάσεις προμήθειας για να μειώσει την πολιτική επιρροή που ασκεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (αν και η έλλειψη προστίμου εξόργισε κάποια από αυτά).
Παράλληλα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέβαλλε πρόστιμο άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φορτηγών για καθορισμό τιμών και είναι έτοιμη να χτυπήσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας με περισσότερα πρόστιμα για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο των εκπομπών ντίζελ. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να κρατήσουν μακριά από την αγορά αποτελεσματικότερα (αλλά ακριβά) συστήματα μετ-επεξεργασίας υπέρ φθηνότερης αλλά πιο βρώμικης τεχνολογίας. Η BMW έχει ήδη πει ότι πιθανότατα θα της επιβληθεί πρόστιμο άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακόμα περισσότερο, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στα δύο ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, απορρίπτοντας τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων της Siemens και της Alstom.
Συνολικά, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει χτίσει τη φήμη μιας υποστηρίκτριας των καταναλωτών χωρίς διακρίσεις, η οποία εναντιώνεται σε πανίσχυρα κατεστημένα συμφέροντα.
«Έχει επιδείξει τη βούληση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της στο ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσει κάποιες από τις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις σήμερα» λέει η Susi Dennison, συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Δεν διάλεξε το μονοπάτι τις μηδενικής αντίστασης».