Μαρία Ευθυμίου – Κυριάκος Σαμπατακάκης στο Business Monitor: Η Τεχνολογία ιστορικά είχε τη δύναμη να αλλάζει τον κόσμο
- 11/12/2023, 11:51
- SHARE
Στη σύνδεση της Τεχνολογίας με την Ιστορία και της Ιστορίας με την επιχειρηματικότητα, αλλά και στους λόγους, που μας φοβίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρονται η Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου και ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και CEO της Accenture, στην αποκλειστική τους συνέντευξη στην Αναστασία Παρετζόγλου και την εκπομπή Business Monitor, το επιχειρηματικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο προβάλλεται στο One Channel κάθε Κυριακή στις 20.00.
Δείτε το βίντεο:
«Βιώνουμε έναν τεχνολογικό πολιτισμό»
Η Ιστορικός αρχικά επανέλαβε το πώς ακόμη και η ίδια η Ακρόπολη αποτελούσε 2.500 χρόνια πριν ένα τεχνολογικό θαύμα. «Το πρόγραμμα του Περικλή έγινε εφικτό χάρη στη δυνατότητα να μεταφέρει κανείς μεγάλους όγκους μαρμάρου, να κόβονται, να ανυψώνονται με γερανούς. Όλα αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα, ήταν βήματα της τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά. «Εμπεριέχουν τεχνολογία όλες οι μεγάλες τομές του ανθρώπου στα περίπου 4.000.000 χρόνια “ζωής” του είδους μας».
Ο επικεφαλής της Accenture, ηγέτιδας εταιρίας στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, του cloud και της ασφάλειας, από την πλευρά του τόνισε, ότι οι εξελίξεις στην Τεχνολογία τα τελευταία χρόνια είναι εκθετικές γιατί έχουμε παρατηρήσει μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση του τεχνολογικού πολιτισμού, τον οποίο βιώνουμε, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί πια ότι ο πολιτισμός μας είναι τεχνολογικός. «Μάλιστα το βιώσαμε και εμείς ως εταιρεία, καθώς ήμασταν από τις πρώτες που “σηκώσαμε τη σημαία” της τεχνολογίας και του ψηφιακού κόσμου, όταν ακουγόταν… παράξενο. Τώρα έχουν καταλάβει όλοι ότι η Τεχνολογία δεν ήταν απλώς κάτι υποστηρικτικό, αλλά κεντρική ουσία των πραγμάτων που κάνουμε», τόνισε.
«Για πρώτη φορά στην Ιστορία»
Σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου σχετικά με τη φοβία, με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος κάθε κύμα τεχνολογικής επανάστασης, ο κ. Σαμπατακάκης μίλησε για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και δη της Gen AI, εξηγώντας ότι αυτό που ουσιαστικά έγινε τον τελευταίο χρόνο, είναι η δυνατότητα της Τεχνολογίας να μας επιτρέπει να εκπαιδεύσουμε γλωσσικά μοντέλα, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που το κάναμε σε τέτοιο βαθμό. Η Μαρία Ευθυμίου φέρνοντας τις διαφορές του «Λόγου» και του «λόγου» στην αρχαιότητα, υποστήριξε ότι έχουμε φτάσει σε κάτι που μας τρομάζει γιατί αισθανόμαστε ότι «υφαρπάζει την ύπαρξή μας».
«Να μην αγνοήσουμε τον καινούργιο κόσμο που ανατέλλει»
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, η Ιστορικός ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα η πληροφορία, η γνώση και η σοφία, ενώ ο Κυριάκος Σαμπατακάκης μίλησε για τον εκδημοκρατισμό στη γνώση, που φέρνει η νέα τεχνολογία, ενώ, όπως είπε, θεωρεί ότι η ΤΝ θα επηρεάσει τόσο το πώς, όσο και το τί διδάσκουμε. «Να καταλάβουμε τις συνέργειες που υπάρχουν με την Τεχνολογία και να μην αγνοήσουμε τον καινούργιο κόσμο που ανατέλλει», υπογράμμισε.
Μία ευρωπαϊκή «Silicon Valley» στην Ελλάδα
Στη συνέχεια οι δύο συνομιλητές εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα επηρεαστεί η αγορά εργασίας από τις νέες τεχνολογίες, με τον κ. Σαμπατακάκη να μιλά για την αντίφαση του ότι από τη μια μιλάμε για τις δουλειές που ίσως χαθούν, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει αρκετός κόσμος για να τροφοδοτήσει τις δουλειές που έχουμε σήμερα. Λόγω του brain drain και του δημογραφικού, όπως τόνισε ο CEO της Accenture, μπορεί να μην τεθεί καν το θέμα των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. «Άρα, το θέμα είναι πως θα “τραβήξουμε” τα ταλέντα στην χώρα μας», τόνισε.
Business Monitor: Με την Αναστασία Παρετζόγλου και τον Τάσο Ζάχο.
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας.
Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση.
Εκτέλεση Παραγωγής & Μedia Consulting: Danezis Stories