Μαριέττα Καρπαθίου (‘ergon Μykonos): Όταν έχεις όραμα και πείσμα, η Ελλάδα θα σε ανταμείψει
- 27/04/2021, 18:30
- SHARE
«Η ‘ergon Μykonos για εμένα, όπως και τους συνεργάτες μου, συμβολίζει τη δύναμη, την εξέλιξη και τη ζεύξη του παλιού με το νέο», λέει η Μαριέττα Καρπαθίου δημιουργός και creative director ενός εμπορικού σήματος που αναδύεται ως ένας χώρος έκφρασης, διαφορετικότητας και καινοτομίας, ένα μέρος όπου η Ελλάδα απενοχοποιείται όλες τις εποχές της και μάς δίνει ό,τι καλύτερο έχει ως έμπνευση.
Το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης βρήκε την Μαριέττα στη γενέτειρά της, την Ρόδο, σε μια περίοδο όπου δεν χτίζονταν νέα κτήρια και οι ανακατασκευές κτηρίων και των προσόψεών τους, κομμάτι στο οποίο η ίδια έχει ειδίκευση, είχαν παγώσει. «Αυτή ήταν η στιγμή που η ‘ergon Μykonos γεννήθηκε ως σκέψη», λέει η ίδια. Η ιδέα δεν ήταν περίπλοκη· μια Ελληνίδα δημιουργεί αξεσουάρ και αντικείμενα εμπνευσμένα από την Ελλάδα, αρχικά με τα ίδια της τα χέρια, πάνω σε καμβάδες και πρώτη ύλη που είχαν φτιάξει Έλληνες τεχνίτες για εκείνη.
Η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» στη Λίνδο για τρία χρόνια μέχρι το 2015 και στη συνέχεια ήρθε η Μύκονος, όπου και ξεκίνησε το ταξίδι του brand και η εδραίωσή του όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Τα πρώτα δημιουργήματα ήταν κοσμήματα, εσπαντρίγιες, σανδάλια και τσάντες. Όλα φτιαγμένα στο χέρι μπροστά στον πελάτη. «Οι εσπαντρίγιες έκαναν εντύπωση από την αρχή και παραμένουν μέχρι σήμερα δικαίως το σήμα κατατεθέν προϊόν μας. Είναι όλες διαφορετικές, θυμίζουν παραδοσιακές φορεσιές και άλλες φορές λειτουργούν σαν ένας καμβάς ζωγραφικής που πάνω απεικονίζεται η Ελλάδα με μια pop μορφή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τσάντες, κομμάτια που σήμερα πλέον μπορώ να πω ότι είναι συλλεκτικά, μιας και ήταν το κάθε ένα μοναδικό και δουλεμένο στο χέρι», λέει η Μαριέττα.
«Το ρούχο παρέμενε πάντα στο μυαλό μου αλλά περίμενα αυτό το “κλικ” για να προχωρήσω. Βρέθηκα μπροστά σε ένα ξεχασμένο υφαντό και ξαφνικά μνήμες παλιές και εικόνες από το μέλλον άρχισαν να γεμίζουν το μυαλό μου. Μνήμες της μητέρας μου, ανέμελες σε ταξίδια μας στην Μύκονο, την Ύδρα, πάνω σε σκάφος κάτω απ’ τον καυτό ήλιο του Αιγαίου, με ρούχα από υφαντό, που είχαν ράψει – όπως μου είχε πει – μοδίστρες και Έλληνες σχεδιαστές σε παλαιότερες δεκαετίες, ρούχα που αν και εκείνη είχε ήδη φύγει απ’ την ζωή, εγώ τα είχα ακόμη. Άντεχαν στον χρόνο αλλά και στη μόδα», θυμάται η Μαριέττα.
Αυτό ήταν που έψαχνε. Σε δευτερόλεπτα είχε φανταστεί τη νέα εποχή των υφαντών με απεικονίσεις που δεν θα είχαν ξαναγίνει, σε ύφασμα από αργαλειό. Εικόνες από το μέλλον με ρούχα από «νέα υφαντά» πλημμύριζαν την σκέψη της. «Το όραμά μου σαν σκέψη, πλέον, ολοκληρωνόταν με αυτή την ιδέα. Θα δημιουργούσα ένα brand που θα αναβίωνε το υφαντό με νέες αρχές και τεχνικές. Το φολκλόρ θα γινόταν σύγχρονο και όλα αυτά θα παράγονταν μόνο στην Ελλάδα, από μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες και τεχνίτες, έτσι ώστε μέσα στην κρίση να βοηθηθούν όσο περισσότερες επιχειρήσεις ήταν δυνατό, κάτι το οποίο κατάφερα μαζί με την ομάδα μου μέχρι σήμερα και αισθανόμαστε περήφανοι», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.
Σύμβολο της ‘ergon Μykonos είναι ο αμφορέας, διαχρονικό δοχείο μεταφοράς πολιτισμού και ένας χώρος μίξης του παλιού με το νέο. Για την Μαριέττα αυτός ο αμφορέας λειτουργεί ως «αποθήκη» κάθε σκέψης και ιδέας της δημιουργικής ομάδας, στον οποίο και ανατρέχει για έμπνευση στις νέες της δημιουργίες.
Οι σπουδές της πάνω στις καλές τέχνες και η καθημερινή ενασχόλησή της με αυτές, τη βοήθησαν να μπορεί να έχει μια σφαιρική άποψη και εικόνα για το πώς θα ήθελε να δημιουργήσει ένα brand με καλλιτεχνική προσέγγιση σε κάθε τομέα του. Ένα brand που θα το κατηύθυνε η αισθητική και η ηθική, όπως λέει η ίδια, που δεν θα πήγαινε με τους γνωστούς κανόνες, αλλά που θα δημιουργούσε νέους μέσα από τους παλιούς, όπου η μόδα θα μπλέκονταν με τις άλλες τέχνες, όπως τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική και όλες μαζί θα είχαν έμπνευση από την αστείρευτη πηγή, την Ελλάδα.
«Έτσι λοιπόν σχεδίασα υφάσματα, ρούχα, αντικείμενα όπως ακριβώς θα σχεδίαζα προσόψεις κτηρίων ή χώρους που θα ζούσαν καθημερινά άνθρωποι μέσα σε αυτούς και στόχος ήταν πάντα να αντέξει το σχέδιο στον χρόνο, όποιος το φοράει να αισθάνεται όμορφα μέσα σε αυτό, να αρέσει και να εντυπωσιάζει όσους το έβλεπαν, στοιχεία και χαρακτηριστικά ακριβώς τα ίδια που χρειάζεται να έχει ένας δομικός χώρος. Στοιχεία που ταυτίζονται και ενισχύονται σε κάθε μορφή τέχνης. Ένας χώρος μόδας αλλά και καθημερινής ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαριέττα.
Όλη η έμπνευση και φιλοσοφία της ‘ergon Μykonos ήρθε να αποτυπωθεί στη νέα συλλογή για Άνοιξη-Καλοκαίρι 2021, η οποία είναι εμπνευσμένη από την ματιά των ζωγράφων της επανάστασης όπως την αισθάνθηκαν και την απέδωσαν στους πίνακές τους με σχεδόν «δημοσιογραφική λεπτομέρεια».
«Ήξερα ότι ήθελα με όλη την Ελλάδα και εγώ με την σειρά μου να γιορτάσουμε όλοι ενωμένοι την μεγαλύτερη κατάκτηση των Ελλήνων, την ελευθερία», λέει η Μαριέττα και συμπληρώνει πως «η αλήθεια είναι ότι σαν εποχή ήταν άγρια, σκληρή με πόνο, κάτι το οποίο με δυσκόλευε, γι’ αυτό γύρισα στα γνώριμά μου μονοπάτια, αυτά που πάντα με ενέπνεαν και που είχα μνήμες και σχετική γνώση· τη ζωγραφική, τους καλλιτέχνες και τους οραματιστές της εποχής.
Είδα μέσα απ’ τα μάτια και το έργο τους, αυτών που απεικόνιζαν και έγραφαν για την δύναμη, το θάρρος, την Ελλάδα και την ελευθερία, μελέτησα τα σκηνικά τους, τα χρώματα, το θολό τοπίο, τα σκισμένα ρούχα απ’ την μάχη, τις θηλυκές γραμμές των ρούχων στους πίνακες και κάθε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να με βοηθήσει στην collection evolution 1821. Στόχος μου ήταν να βγει μέσα από αυτή μια συλλογή ύμνος στην ελευθερία», δηλώνει η ίδια.
Αυτό που χαρακτηρίζει την Μαριέττα είναι ότι αντλεί έμπνευση από καθημερινά, απλά πράγματα. Ένα ποτήρι κρασί, ένα κτήριο στο δρόμο, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της, μια εικόνα που θα της δημιουργήσει μια αίσθηση, μπορεί να είναι αρκετά για να ανάψει η σπίθα της έμπνευσης. «Τη δύναμή μου όμως σίγουρα την αντλώ από την ομάδα της ‘ergon Mykonos που ό,τι και εάν συμβεί δουλεύει ακούραστα και δημιουργικά για να βγάλει το καλύτερό της εαυτό», μας λέει χαρακτηριστικά. Η ίδια πιστεύει ότι όταν μια γυναίκα έχει όραμα, πείσμα και δουλεύει σκληρά για τα «θέλω» και τα ιδανικά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να την ανταμείψει και να της δώσει φτερά για να πετάξει σε άλλους τόπους, εφόσον η ίδια, βέβαια, το επιθυμεί.
«Ζούμε στην Ελλάδα και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει όρια, όπως δεν είχε ποτέ. Ο πατέρας μου έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στον κόσμο, γιατί αυτή δίδαξε βασικές αρχές ζωής. Τη δύναμη της γυναίκας μάς την έμαθαν η Καλλιπάτειρα, η Μπουμπουλίνα, η Μελίνα, γυναίκες που όσα εμπόδια και εάν βρήκαν δεν σταμάτησαν πουθενά και η Ελλάδα στο τέλος τους έδωσε αυτό που ήθελαν σε κάθε περίπτωση», κλείνει η Μαριέττα.