Marina Tower: Στην Ελλάδα ο πιο ψηλός πράσινος «φάρος» στη Μεσόγειο
- 30/07/2021, 08:56
- SHARE
Ένας πράσινος ουρανοξύστης στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά με θέα στο Αιγαίο θα είναι τόσο εμβληματικός όσο το ΙCD Brookfield Place στο Ντουμπάι, το Κέντρο Τεχνολογίας Comcast στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας χαλκού RCC στο Γεκατερίνενμπουργκ της Ρωσίας. Όλα σχετικά πρόσφατα έργα του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster+Partners, που υπογράφει τη μελέτη και τον σχεδιασμό του Marina Tower, έχοντας συνεργαστεί σχεδόν επτά χρόνια με τη Lamda Development, η οποία θα επενδύσει περίπου 250 εκατ. ευρώ. To βρετανικό στούντιο έχει μελετήσει το masterplan της επένδυσης στο Ελληνικό και έχει εκπονήσει και τις πολεοδομικές μελέτες για το έργο, που θα εντάξει τη χώρα μας στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό, αλλά και τουριστικό χάρτη.
Ο Marina Tower έρχεται να δηµιουργήσει ένα νέο παγκόσµιο πρότυπο αστικής ανάπτυξης και αποτελεί µοναδική ευκαιρία όχι µόνο για την οικονοµική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την αναβάθµιση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο. Με 45 ορόφους και ύψος 200 µέτρα πάνω στην παραλία του Αγίου Κοσµά, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά τοπόσηµα του Ελληνικού, ορατό από τα γύρω νησιά. Όταν ολοκληρωθεί, εντός της επόµενης πενταετίας, θα είναι ο πιο ψηλός πράσινος παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.
Σχεδιάστηκε ως ένα κτίριο µε λιτές, καθαρές γραµµές, λευκή πέτρα και ατσάλι που θα ακτινοβολεί γύρω από έναν πράσινο άξονα πλούσιας βλάστησης, απόλυτα «δεµένος» µε το φυσικό περιβάλλον, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το µεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης, το έργο του Ελληνικού, συνολικής επιφάνειας 6.200 στρεµµάτων.
Αυτός ο πράσινος «φάρος», αρχιτεκτονικά, έγινε εφικτός µε τον σχεδιασµό πρακτικά δύο κτιρίων που τα συνδέει µια «σπονδυλική στήλη», όπου κυριαρχούν το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο, κάθετοι κήποι και πισίνες. Εξάλλου, πέρα από την αισθητική, ο Marina Tower θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τη βιωσιµότητα. Πλήρως εναρµονισµένο κτίριο µε τη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του µεσογειακού τοπίου, ο πύργος κατοικιών Marina είναι ένα πρότυπο βιοφιλικού σχεδιασµού επόµενης γενιάς. Φέρει πιστοποίηση LEED Gold και Well being, δηλαδή είναι υπόδειγµα βιώσιµου σχεδιασµού.
Όµως δεν είναι µόνο ένα πράσινο κτίριο µε την έννοια του περιβαλλοντικού πιστοποιητικού, αλλά κυρίως µε την έννοια της µειωµένης κατανάλωσης ενέργειας, της ορθής διαχείρισης του νερού, του ελάχιστου αποτυπώµατος άνθρακα, του µικροκλίµατος που θα δηµιουργηθεί, καθώς και πλήθους άλλων στοιχείων που καθιστούν το κτίριο πράσινο µε στόχο τη διαχρονικότητα του σχεδιασµού και την ανθεκτικότητά του σε ενδεχόµενες µελλοντικές αλλαγές των κλιµατικών συνθηκών.
Τα διαμερίσματα
Καθώς το masterplan του Ελληνικού δηµιουργεί νέα πρότυπα αστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας νέους τρόπους διαβίωσης, εργασίας και ψυχαγωγίας, µε κεντρικό στοιχείο το µητροπολιτικό πάρκο, έναν σηµαντικό προορισµό για την τοπική κοινωνία και την πόλη της Αθήνας, ο Marina Tower θα προάγει αυτά τα πρότυπα. Πρακτικά, η δηµιουργία του ουρανοξύστη-τοποσήµου συνάδει µε την οικονοµική αντίληψη περισσότερων κατοικιών σε µικρότερη έκταση γης, αφήνοντας χώρο για τη δηµιουργία ποιοτικών κοινόχρηστων χώρων, αλλά και πάρκων. Εξάλλου, πέρα από τα πολυτελή διαµερίσµατα, το συγκρότηµα του Marina Tower θα πλαισιωθεί από γυµναστήρια, γήπεδα τένις, πισίνες, κέντρο spa, αίθρια και χώρους πρασίνου. Θα είναι επίσης σε άµεση εγγύτητα µε παραλίες, πολυτελή καταστήµατα και τη Μαρίνα µε 400 θέσεις ελλιµενισµού.
Την ανεµπόδιστη πανοραµική θέα του Marina Tower στον Σαρωνικό, το πάρκο και το βουνό, θα έχουν και τα 200 διαµερίσµατα που θα αναπτυχθούν στους 45 ορόφους του, κατοικίες διαµπερείς, ενός έως τεσσάρων υπνοδωµατίων και ρετιρέ µε ιδιωτική πισίνα. Με βάση τα σχέδια, το φως και η θαλασσινή αύρα του Αιγαίου διαχέονται στις ιδιωτικές πισίνες, καθώς και στους άνετους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως το καθιστικό, τη βιβλιοθήκη, το γυµναστήριο, τον χώρο συναντήσεων και εργασίας. Σηµειώνεται ότι το κτίριο αναπτύσσεται µε τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας, ποιοτικά χαρακτηριστικά σε παροχές άνεσης, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, µε όλες τις προδιαγραφές ενός «έξυπνου» κτιρίου.
Νέο παγκόσμιο πρότυπο
O Marina Tower, όπως αναφέρθηκε, σχεδιάστηκε µε στόχο ως αρχιτεκτονικό τοπόσηµο να αναβαθµίσει την εικόνα της χώρας και να συνεισφέρει στην ενίσχυση του Τουρισµού. Οι εµπνευστές του φιλοδοξούν να βρει τη δική του θέση ανάµεσα σε αντίστοιχα κορυφαία έργα στο εξωτερικό, που έχουν κερδίσει αρχιτεκτονικά βραβεία, αναγνωρισιµότητα και έχουν γίνει σηµεία αναφοράς και υπερηφάνειας για την πόλη τους. Εξάλλου, θα δώσει το στίγµα της συνολικής ανάπλασης, έχοντας ως κεντρικό άξονα το πράσινο, τον σεβασµό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. «Στο Ελληνικό θέλουµε να δηµιουργήσουµε ένα νέο παγκόσµιο πρότυπο αστικής ανάπτυξης, που θα αποτελέσει το σηµείο εκκίνησης µιας νέας εποχής για τη χώρα µας και για όλους τους Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύµβουλος της Lamda Development, στην παρουσίαση των σχεδίων του έργου.
Οι μελέτες και το χρονοδιάγραμμα
Σύµφωνα µε το τρέχον χρονοδιάγραµµα, ο Marina Tower προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάµηνο του 2025, ενώ τα έργα στην περιοχή έχουν ήδη αρχίσει, µε τις πρόδροµες εργασίες. Το κτίριο για ΑµεΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγµένης, όπως και το κέντρο ενηµέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη µαρίνα του Αγίου Κοσµά, είναι από τα πρώτα έργα. Εντός του επόµενου διαστήµατος, πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδοµών συµπεριλαµβανοµένων αυτών στο παράκτιο µέτωπο, 3,5 χλµ., για τη δηµιουργία µιας νέας παραλίας µήκους 1 χλµ. ανοιχτής σε όλους. Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα για το µητροπολιτικό πάρκο, µεγάλο τµήµα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία. Στα επόµενα δύο χρόνια σχεδιάζεται επίσης η τµηµατική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιµες στους πολίτες.
Σηµειώνεται ότι η Foster + Partners είναι επικεφαλής της οµάδας µελετητών για τον Marina Tower, µε συντονίστρια την Antoinette Nassopoulos-Erickson, Senior Partner και Design Team Leader στην Foster + Partners. Η οµάδα ωστόσο που έχει συστήσει η Lamda Development, µε πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύµβουλο µε την υποστήριξη του Ζήσιµου Δανηλάτου, Chief Development Officer της Lamda Development για τον Marina Tower, περιλαµβάνει επίσης την Buro Happold και την Faithful & Gould, καθώς και πλήθος άλλων συµβούλων µηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι µελέτες να είναι πλήρεις και σύµφωνες µε τους εθνικούς και διεθνείς κανονισµούς. Στην οµάδα συµµετέχουν από ελληνικής πλευράς µεταξύ άλλων ο Γιάννης Ρωµανός, διευθύνων σύµβουλος του γραφείου Αλέξανδρος Τοµπάζης (το οποίο έχει αναλάβει και το έργο υπογειοποίησης της παραλιακής, µπροστά από τη Μαρίνα του Αγίου Κοσµά), ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, ο Θωµάς Δοξιάδης του γραφείου Doxiadis+ και ο Βασίλης Καβουλάκος της εταιρείας ΤΕΚΕΜ.
Για κάθε ανάπτυξη προκηρύσσεται ξεχωριστός διαγωνισµός. Έτσι, η Lamda Develοpment, που υλοποιεί την επένδυση, πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισµό για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower.
Σηµειώνεται επίσης ότι όλες οι µελέτες θα κατατίθενται σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Αυτή η µεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισµένων σχεδίων, µειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισµό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%. Επιπλέον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του έργου, απαιτείται να χρησιµοποιηθούν όλα τα µέσα τελευταίας τεχνολογίας για να αυτοµατοποιηθούν οι διαδικασίες µελέτης και κατασκευής, αποφεύγοντας τυχόν εµπόδια και καθυστερήσεις.
Marina Tower By the Numbers
- Ο ψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο
- 250 εκατ. ευρώ επένδυση
- 45 όροφοι
- 200 µ. ύψος
- 200 διαµερίσµατα
- 5 χρόνια ο µέγιστος χρόνος υλοποίησης
To Project του Eλληνικού
- 6,2 εκατ. τ.µ. αναδιαµορφωµένη αστική ζωή.
- 2 εκατ. τ.µ. ελκυστικό πάρκο.
- 3,5 χλµ. αποκατεστηµένες ακτές και παραλίες.
- 1 χλµ. αποκατεστηµένη δηµόσια παραλία.
- 600.000 τ.µ. τοπική βλάστηση και ανοιχτός χώρος.
- 50 χλµ. γραφικοί περίπατοι και ποδηλατόδροµοι.
- 400 θέσεις ελλιµενισµού σε προσβάσιµη Μαρίνα.
- 8 δισ. ευρώ επένδυση µε διεθνείς αρχιτεκτονικούς συνεργάτες.
- 1 εκατ. νέοι τουρίστες αναµένονται ετησίως.
*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.