Μαρκ Κιούμπαν: «Δεν μου αρέσει να πληρώνω την εφορία, αλλά νιώθω περήφανος που επιστρέφω αξία στην κοινωνία»

Μαρκ Κιούμπαν: «Δεν μου αρέσει να πληρώνω την εφορία, αλλά νιώθω περήφανος που επιστρέφω αξία στην κοινωνία»
epa11199308 US billionaire Mark Cuban walks outside the West Wing following meetings at the White House in Washington, DC, USA, 04 March 2024. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο μειοψηφικός ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks τόνισε ότι η Αμερική είναι η χώρα που δίνει άπλετες ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να βγάλουμε χρήματα.

Ο Μαρκ Κιούμπαν λέει ότι οι δισεκατομμυριούχοι είναι προϊόν των απεριόριστων ευκαιριών που υπάρχουν στις ΗΠΑ— και οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τη δημιουργία πλούτου καθώς τα χρήματα επιστρέφουν στην κοινωνία.

Σε συνέντευξή του για τη νέα σειρά του Netflix με τίτλο “What’s Next? The Future with Bill Gates“, ο Κιούμπαν σημείωσε ότι υπάρχουν σχετικά λίγοι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο.

“Μπορείς να πεις, ‘Ναι, το να έχεις δισεκατομμύρια δολάρια είναι κάπως τρελό,’ αλλά πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι σύμπτωμα κάτι καταπληκτικού. Είναι το αμερικανικό όνειρο. Αυτό κάνει την Αμερική ξεχωριστή,” είπε ο αστέρας του “Shark Tank”.

Ο Κιούμπαν, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος πουλώντας την startup διαδικτυακού ραδιοφώνου του στη Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999, υποστήριξε ότι οι περιουσίες με τρία μηδενικά δείχνουν πόσο επιτυχημένοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τη ελεύθερη αγορά.

Ο μειοψηφικός ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks τόνισε ότι η δημιουργία μιας τεράστιας προσωπικής περιουσίας συχνά απαιτεί την έναρξη μιας επιχείρησης, την πρόσληψη πολλών ανθρώπων, την πληρωμή προμηθευτών για εξοπλισμό και υπηρεσίες, και την καταβολή ενός μέρους των κερδών στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Ένα από τα πιο πατριωτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ως Αμερικανός είναι να βγεις και να γίνεις βρόμικα πλούσιος, να δημιουργήσεις πολλές θέσεις εργασίας, να επενδύσεις στην επιχείρησή σου και σε άλλες, και στη συνέχεια να πληρώσεις τους φόρους σου,” είπε ο Κιούμπαν.

Πρόσθεσε: “Όταν γράφω την επιταγή μου στην IRS για όλα εκείνα τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, δεν είναι ότι μου αρέσει, αλλά νιώθω περήφανος γι’ αυτό γιατί, ξέρεις, οι δρόμοι, ο στρατός, η αστυνομία, οι δάσκαλοι, το Medicaid, το Medicare — αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του που πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων, και νιώθω ότι έχω δώσει κάτι πίσω.”

Ο Κιούμπαν συχνά τιμά τους αυτοδημιούργητους και τους ενεργητικούς στο “Shark Tank”, και έχει επαινέσει τη φορολογία ως ζωτικής σημασίας για την πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων, τη χρηματοδότηση τοπικών υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών.

“Δεν θα ήμουν σε αυτή τη θέση χωρίς αυτή τη χώρα, γιατί τίποτα σπουδαίο δεν συμβαίνει — είτε πρόκειται για υγειονομική περίθαλψη, δασκάλους, δρόμους, οτιδήποτε — χωρίς ανθρώπους που πληρώνουν τους φόρους τους. Μπορεί να είναι επώδυνο όταν γράφεις εκείνη την μεγάλη επιταγή, αλλά σκέψου πώς έφτασες εκεί,” είπε σε συνέντευξή του πέρυσι το φθινόπωρο.

Οι φωνές κατά των δισεκατομμυριούχων επισημαίνουν ότι πολλοί από αυτούς πληρώνουν μικρά ποσά φόρου, και η σοβαρή ανισότητα πλούτου σε πολλές περιοχές του κόσμου δείχνει ότι οι πόροι πρέπει να κατανέμονται πιο δίκαια.

Ακόμη και όταν οι Gates και Warren Buffett δεσμεύονται να δώσουν τα περισσότερα από τα πλούτη τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι κριτικοί αμφισβητούν αν θα έπρεπε να είναι αυτοί που διαχειρίζονται το τεράστιο πλούτο τους αντί για την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: