Marketing στα social media: Η δεξαμενή των 7,5 εκατ. Ελλήνων και το… Άγαλμα της Ελευθερίας για τα brands

Marketing στα social media: Η δεξαμενή των 7,5 εκατ. Ελλήνων και το… Άγαλμα της Ελευθερίας για τα brands
Στο πολύ ενδιαφέρον workshop της Sherpa Society, o expert των social media, Alex Khan, ανέλυσε το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το παιχνίδι για το εταιρικό branding στα SoMe.

Τι σχέση μπορεί να έχει το Άγαλμα της Ελευθερίας και τα 7,5 Ελλήνων εκατομμύρια χρηστών του internet; Πολύ μεγάλη και σίγουρα κρίσιμη όταν αυτά τα δεδομένα αφορούν στο marketing των επιχειρήσεων στα social media.

Εξηγούμαστε.

Υπολογίζεται πως περίπου 7,5 εκατ. Έλληνες έχουν λογαριασμό ή λογαριασμούς στα social media.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας μπαίνει στην… εξίσωση με βάση το σκρολάρισμα που κάνει ο μέσος χρήστης στις εν λόγω πλατφόμες. Επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο μέσος χρήστης στα social media «διανύει» σκρολάροντας μια αποστάση 91 μέτρων στο feed του καθημερινά, περίπου το ύψος του αμερικανικού μνημείου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το Fortune Greece είχε την ευκαιρία την Πέμπτη 3 Απριλίου να παραστεί σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική εκπαίδευση για το πως οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα social media (SoMe) για την προώθηση του brand τους (για σήμερα αλλά και για το μέλλον).

Στο πολύ ενδιαφέρον workshop της Sherpa Society, «From Likes to Leads: Crafting Converting Social Media Content with the Power of AI» που έλαβε χώρα στην OTEAcademy, στελέχη επιχειρήσεων από σειρά κλάδων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις στο marketing των social media, τους παράγοντες που ενισχύουν το reach του brand ανά τις διάφορες πλατφόρμες καθώς και το πως η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει (ήδη και με μεγαλύτερη ένταση από εδώ και πέρα) συνολικά τον κλάδο.

Στο workshop συμμετείχαν στελέχη από μεγάλους και ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το real estate, η φαρμακοβιομηχανία, τα fast-moving consumer goods (FMCG) και άλλοι.

Τις γνώσεις του και τις συμβουλές του επί όλων των παραπάνω μοιράστηκε ο social media expert & keynote speaker, Alex Khan, που διαθέτει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στο online marketing, το digital marketing και τα social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στο Fortune Greece, ο κ. Khan υπογράμμισε πως σήμερα και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν μεγάλα κέρδη για τον οργανισμό τους, με τη σωστή χρήση του marketing στις social πλατφόρμες.

«Αν το καλοσκεφτείτε, στις μέρες μας πρόκειται μόνο για δημιουργικότητα. Δεν είναι έλλειψη πόρων, είναι μόνο έλλειψη ευρηματικότητας» μας ανέφερε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το πως κρίνει το επίπεδο της χρήσης των social media στο marketing από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Khan ανέφερε πως «είναι πολύ καλό, συγκριτικά με το μέγεθος της αγοράς και δεδομένου του “φραγμού” που θέτει το ζήτημα της γλώσσας».

Πρόσθεσε πως η επιτυχία στη χρήση του marketing εξαρτάται από το βαθμό της περιέργειας που έχουν οι οργανισμοί για να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα και προσεγγίσεις ώστε να προωθήσουν το brand τους στο κοινό. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξάσκηση και η συνέπεια για την επιτυχία της προώθησης ενός brand στις μέρες μας.

Οι 3 στόχοι για τα brands

Στη διάρκεια του workshop, παρουσιάστηκαν αναλυτικά παραδείγματα για την επιτυχή χρήση του marketing στις social πλατφόρμες, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά media (τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ). Παράλληλα, υπογραμμίστηκε πως τα social media έχουν αλλάξει τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, με τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού με πρόσβαση στο διαδίκτυο να έχουν λογαριασμού στα SoMe.

Ο Alex Khan μίλησε για τους 3 βασικούς στόχους που πρέπει να έχουν τα brands για την προώθηση τους:

Γνώση: Πριν ξεκινήσω να προωθώ κάτι, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν, να μην τους είναι τελείως άγνωστο.

Προτίμηση: Να προωθώ κάτι που είναι θελκτικό, αρέσει στον άλλον.

Εμπιστοσύνη: Πρέπει να κερδίζουμε το κοινό, «ζούμε σε ένα κόσμο που δεν μιλάμε εμείς στον κόσμο για το brand μας, ο κόσμος μιλάει μεταξύ του για αυτό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καν τόνισε πως η προσοχή του μέσου χρήστη στις social πλατφόρμες διαρκεί περίπου 8 δευτερόλεπτα, μικρότερη από τη μνήμη του χρυσόψαρου. «Η προσοχή είναι πλέον νόμισμα και δη ιδιαίτερης αξίας»» υπογράμμισε ο κ. Khan.

Σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στα brands. Και αυτό πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος στόχος των εταιρειών, να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό.

6 κρίσιμοι παράγοντες για τα brands

Χρησιμοποιώντας πολλά και ιδιαίτερα επεξηγηματικά παραδείγματα καθ’ όλη τη διάρκεια του workshop, ο ίδιος στάθηκε στα 6 σημεία που πρέπει να έχουν στα υπόψιν τους οι εταιρείες για την προώθηση του brand τους στα social media:

  1. Ποιο είναι το προφίλ του brand
  2. Σε ποια πλατφόρμα πρέπει να ποστάρουμε
  3. Τι πρέπει να ποστάρουμε
  4. Πως πρέπει να το ποστάρουμε
  5. Πως χτίζουμε μια κοινότητα (community) με τους χρήστες
  6. Πως κάνουμε το conversion, πως δηλαδή μετατρέπουμε ένα απλό χρήστη σε ακόλουθο του brand

 

Με συνεχές feedback από τους συμμετέχοντες στο workshop και διαδραστικές ασκήσεις με τη χρήση της τεχνολογίας, ο κ. Khan έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει το storytelling και τα reviews για ένα brand στα social media.

Παράλληλα, προέτρεψε τις εταιρείες να δοκιμάζουν συνεχώς νέες τακτικές για τη βελτίωση του marketing στις πλατφόρμες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν τόσο η δημιουργικότητα όσο και η συνέπεια για τη βελτίωση του brand.

Με παραδείγματα επιτυχημένων προωθητικών ενεργειών σε Instagram και TikTok, ο κ. Khan εξήγησε τρόπους με τους οποίος τα brands μπορούν να επιτύχουν το μεγαλύτερο δυνατό reach για τα προϊόντα τους. Ανέλυσε τη λειτουργία των διαφορετικών αλγορίθμων, παραθέτοντας τα οφέλη που έχει το cross-promote στις παραπάνω αλλά στις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες.

Θα μας αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη;

Ο κ. Khan τόνισε πως το περιεχόμενο που θέλει να βοηθήσει τον κόσμο στα social υπερτερεί αυτού που θέλει μόνο να πουλήσει.

Εστίασε στο ότι το «επιτέλους, κάποιος λέει αυτό που νιώθω» είναι το κύριο viral συναίσθημα μεταξύ των χρηστών στα SoMe, οδηγώντας με τη σειρά του στο σπουδαίο περιεχόμενο στο οποίο πρέπει να αποσκοπούν τα brands.

Αναφερόμενος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο marketing, παρέθεσε σειρά εργαλείων που μπορούν -χωρίς κόπο και με μικρό ή καθόλου κόστος- να βελτιώσουν τα ποσταρίσματα σε όλες τις πλατφόρμες.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως για τη χρήση των εργαλείων AI είναι πάρα πολύ κρίσιμη η εντολή (prompt) που θα δοθεί από αυτόν που τα χρησιμοποιεί, φέρνοντας σειρά παραδειγμάτων για το ChatGPT.

Για το πως η AI μπορεί να βοηθήσει στο marketing, ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει κατακόρυφη αύξηση στην προστιθέμενη αξία, φέρνοντας μεγάλα κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- η φαντασία είναι το μοναδικό ταβάνι για τη δημιουργικότητα που μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις, σημείωσε.

Δείχνοντας τη σημασία που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο του marketing, ο κ. Khan τόνισε πως «η AI δεν θα μας αντικαταστήσει, αλλά αυτό θα το κάνουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την AI αποτελεσματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: