Masdar: Οι επόμενες κινήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά το deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Masdar: Οι επόμενες κινήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά το deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
epa07160463 Minister of State in the United Arab Emirates, the Director-General and CEO of the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC Group), the Chairman of Masdar, the Chairman of UAE National Media Council and the Chairman of Abu Dhabi Ports H.E. Sultan Ahmed Al Jaber (L) shakes hand with Emerging Markets Editor and Anchor of CNN John Defterios (R) during the opening ceremony of Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC) in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 12 November 2018. ADIPEC, a meeting place of the international oil and gas community, runs between 12 and 15 November 2018. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν αποκτούμε μόνο αυτήν την εταιρεία και το χαρτοφυλάκιό της. Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε ο Al Ramahi.

Η Masdar, κρατική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών και εξαγορών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mohamed Jameel Al Ramahi, δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία των 3,2 δισ. ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή για την περαιτέρω επέκταση της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Δεν αποκτούμε μόνο αυτήν την εταιρεία και το χαρτοφυλάκιό της. Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε ο Al Ramahi. Η στρατηγική συμφωνία ενισχύει την παρουσία της Masdar στην Ελλάδα, ενώ το πιο σημαντικό είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ανατολική Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία.

Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχεται πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αλλάξει το τοπίο των συμφωνιών, αναγκάζοντας τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις αποτιμήσεις τους στις νέες συνθήκες της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Masdar, χρηματοδοτούμενη από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την εταιρεία ενέργειας Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξίας 30 δισ. δολαρίων. Οι πρόσφατες εξαγορές της περιλαμβάνουν το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας 11 δισ. λιρών, και το 50% του αμερικανικού ομίλου Terra-Gen.

Η εταιρεία επιταχύνει τις επενδυτικές της κινήσεις για να επιτύχει τον στόχο της για 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030. Αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 20 GW έργων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται, είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Παρά τις ανησυχίες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο Al Ramahi δήλωσε ότι η Masdar δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει για την εταιρεία, όποια αγορά κι αν εξετάζει. Ο Al Ramahi τόνισε επίσης την ουδετερότητα της εταιρείας ως προς τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η Masdar πιστεύει σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: