Mastercard: Οι πληρωμές στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας
- 08/05/2018, 18:31
- SHARE
Διόδια με κάρτα και πληρωμή από το δοκιμαστήριο είναι μερικές από τις υπηρεσίες που φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά.
Μεγιστοποίηση της εμπειρίας του καταναλωτή, αύξηση των δικλείδων ασφαλείας και δυνατότητα προσφοράς πλήθους επιλογών, συνιστούν τη στρατηγική πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Mastercard παγκοσμίως.
Με αφορμή τη διοργάνωση του ετήσιου Innovation Forum Athens 2018, με θέμα «Empowering you to the Digital Economy» η διοίκηση της Mastercard παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου και το μέγεθος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται. Τα νέα για την ελληνική αγορά είναι θετικά, καθώς η χρήση κάρτας για τις καθημερινές αγορές υιοθετείται από ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων και για ολοένα και μικρότερου μεγέθους ποσά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, ο όγκος συναλλαγών με κάρτα κατέγραψε αύξηση 45% το 2017 (σε σύγκριση με το 2016), ενώ η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα μειώθηκε περίπου κατά 35% σε σύγκριση με το 2015.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα που πωλούνται μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, το 57% των Ελλήνων που ψωνίζουν από το ίντερνετ επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.
«Η γρήγορη ανάπτυξη της χρήσης πλαστικού χρήματος, μέσα στην τελευταία διετία, μας έφερε, από την τελευταία θέση που βρισκόμασταν στην Ευρώπη, πέντε θέσεις πιο πάνω. Όμως εξακολουθούμε και καταγράφουμε ποσοστά πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, στην οποία οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ», ανέφερε η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, προσθέτοντας πως το 2017 έκλεισε με 650.000 POS σε επιχειρήσεις, αριθμό μικρό αναλογικά με την πληθυσμιακή έκταση της Ελλάδας. Εξήγησε πως η αλλαγή στη συναλλακτική συμπεριφορά ξεκίνησε από την επιβολή των capital controls και ενισχύθηκε από την εφαρμογή του νόμου προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών.
«Παλιά προτιμητέο μέσω πληρωμής ήταν η αντικαταβολή. Στο παρελθόν οι καταναλωτές ήταν της λογικής πρώτα να δουν το προϊόν και μετά να το πληρώσουν. Σήμερα, βάσει των στοιχείων της Eltran πρώτη επιλογή είναι η πληρωμή με κάρτα».
Στο e-commerce αναφέρθηκε και ο Gabriel Ghita, Vice President, Business Development, CEE Mastercard, ο οποίος δήλωσε πως το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο φαίνεται να καταγράφει διψήφια αύξηση στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, με τους καταναλωτές να γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί. Ερωτηθείς αναφορικά με το αν είναι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Mastercard η δημιουργία κάποιου νομίσματος, κατά τα πρότυπα του bitcoin, ο κ. Ghita απάντησε πως δεν σκοπεύουν να στραφούν σε κάτι τέτοιο, όμως τόνισε πως ο πολυεθνικός κολοσσός παρακολουθεί στενά το blockchain, ένα πεδίο, το οποίο, κατά τη γνώμη του προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες.
«Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας ήταν και παραμένει το ρευστό που θεωρείται ακόμα και σήμερα ο “βασιλιάς” των συναλλαγών. Δεν βλέπουμε τη Visa και την Amazon ως ανταγωνιστές. Και σίγουρα αυτό που έχει γίνει από όλους κατανοητό, είναι πως δεν υπάρχει ένας και μόνο παίχτης που να μπορεί να οδηγήσει την αγορά», δήλωσε ο κ. Ghita. Αναγνώρισε δε ότι σημαντικές επενδυτικές-επιχειρηματικές ευκαιρίες διαφαίνονται στο πεδίο των APIs (application programming interfaces) που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες, όπου πολλές startups αναζητούν τρόπους ενοποίησής τους.
Με κάρτα η πληρωμή των διοδίων από το Μάρτιο
Την ίδια ώρα με κάρτα μπορούν από τον Μάρτιο να πληρώνουν τη διέλευσή τους στα διόδια οι Έλληνες πολίτες, αφού έχουν εγκατασταθεί POS για να εξυπηρετούνται όσοι δεν κουβαλούν μαζί τους μετρητά.
Όπως αποκάλυψε η κα. Παλημέρη, πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία λύνει τα χέρια χιλιάδων πολιτών, επισπεύδοντας τη διαδικασία της διέλευσης τους, εντούτοις δεν έχει ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να μη γίνεται χρήση της. Παράλληλα τόνισε πως οι εργαζόμενοι στα διόδια δεν προωθούν σκόπιμα το νέο μοντέλο πληρωμής -ίσως από φόβο να μη χάσουν τη δουλειά τούς- και πως δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, αφού ζητούν πολλές φορές από τους πολίτες, για ένα ποσό μικρότερο της τάξης των τριών ευρώ να περάσουν το pin τους, όταν οι συναλλαγές έως και 25 ευρώ μπορούν να γίνουν ανέπαφα!
Μια γεύση από το μέλλον!
Βρίσκεσαι στο δοκιμαστήριο ενός καταστήματος ένδυσης και διαπιστώνεις πως τα ρούχα που έχεις επιλέξει δεν σου κάνουν. Στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να ξαναβγείς για να βρεις τα σωστά ή να αρχίσεις να φωνάζεις με την ελπίδα ότι κάποια πωλήτρια θα είναι διαθέσιμη, αποφασίζεις να φύγεις. Έτσι και εσύ μένεις χωρίς καινούρια ρούχα και το κατάστημα χωρίς πώληση. Ή μήπως όχι;
Στο Mastercard Innovation Corner παρουσιάστηκε μια λύση που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία από μεγάλες αλυσίδες ρούχων στην Αμερική και έρχεται προσεχώς και στην Ευρώπη. Ο καθρέφτης είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα που μπορεί και διαβάζει όλες τις πληροφορίες σκανάροντας το barcode του ρούχου. Αντί λοιπόν να φεύγετε απογοητευμένοι και να χάνετε χρόνο, πατώντας πάνω στον καθρέφτη, ωσάν να ήταν οθόνη tablet, δίνετε εντολή για το χρώμα και το μέγεθος που θέλετε και εμφανίζεται η πωλήτρια με αυτό που ζητήσατε.
Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι το σύστημα σας προτείνει πιθανούς συνδυασμούς , ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να πληρώσετε με τη Mastercard απευθείας με το πάτημα ενός κουμπιού. Βγαίνοντας από το δοκιμαστήριο σας περιμένει έτοιμη η σακούλα με τα ψώνια και αποφεύγετε την ατελείωτη ουρά στο ταμείο.
Αυτή η καινοτομία αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις των καταστημάτων, καθώς ο καταναλωτής εξυπηρετείται σε χρόνο dt!