Mastercard: Νέο βιομετρικό σύστημα για πληρωμές στην Ευρώπη, πεδίο δοκιμών η Πολωνία

Mastercard: Νέο βιομετρικό σύστημα για πληρωμές στην Ευρώπη, πεδίο δοκιμών η Πολωνία
epa05170584 An illustration showing a man holding a smartphone with an app that allows for online payments using biometric authentication, Amsterdam, the Netherlands, 19 February 2016. MasterCard and payment provider ICS have been carrying out a test for the last six months among 750 ABN AMRO credit card holders, with the app that recognizes and authenticates facial features through a 'selfie' photo made by the smartphone's camera. EPA/SANDER KONING
«Αγοράστε με τα μάτια σας, πληρώστε με το βλέμμα σας!»

Μετά από πιλοτικές δοκιμές στη Βραζιλία και σε μέρη της Ασίας-Ειρηνικού για περίπου δύο χρόνια, η Mastercard λανσάρει επιτέλους το βιομετρικό σύστημα πληρωμών λιανικής στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών μέσω καρτών στον κόσμο φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να απογαλακτίσει τους καταναλωτές όχι μόνο από τα μετρητά, τον αιώνιο αντίπαλό της, αλλά και από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τον κύριο μέχρι τώρα επιχειρηματικό της τομέα.

Για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζει πιλοτικά το πρόγραμμα Biometric Checkout στην Πολωνία σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία fintech PayEye, η οποία θα παράσχει τη βιομετρική τεχνολογία ίριδας και προσώπου.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα Biometric Checkout της Mastercard είναι ένα πρώτο στο είδος του τεχνολογικό πλαίσιο που βοηθά στη θέσπιση προτύπων για νέους τρόπους πληρωμής, επιτρέποντας στους κατόχους της κάρτας να χρησιμοποιούν ευρύ φάσμα βιομετρικών μεθόδων ελέγχου ταυτότητας πληρωμής, όπως σάρωση παλάμης, προσώπου ή ίριδας. 

Αυτό απλοποιεί τη διαδικασία αγοράς στο κατάστημα, καθώς οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν φυσική κάρτα πληρωμής, μετρητά ή κινητή συσκευή για αγορές. Με το Mastercard Biometric Checkout Πρόγραμμα, ασφαλείς και βολικές εμπειρίες είναι δυνατές απλά χρησιμοποιώντας τα βιομετρικά σας στοιχεία.

«Η Mastercard είναι πρωτοπόρος στις καινοτόμες μεθόδους πληρωμής και προωθεί την ασφάλεια, και η τυποποίηση και η Πολωνία είναι ένα τέλειο μέρος για έναν τόσο πρωτοποριακό πιλότο», δήλωσε η Marta Życińska, γενική διευθύντρια της Mastercard στην Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν αναρωτιέστε, όπως εγώ, «Γιατί Πολωνία;», η απάντηση είναι απλή: οι Πολωνοί είναι προφανώς πιο διατεθειμένοι να υιοθετήσουν δυστοπικές ανατρεπτικές νέες τεχνολογίες — τουλάχιστον σύμφωνα με τη Mastercard.

Ο παγκόσμιος γίγαντας πληρωμών λέει ότι επέλεξε την Πολωνία ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα για να πιλοτάρει το πρόγραμμα λόγω της δεκτικότητάς της στις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την έρευνά τους, τέσσερις στους πέντε Πολωνούς λένε ότι χρησιμοποιούν ή έχουν χρησιμοποιήσει βιομετρική τεχνολογία, ενώ στην κατηγορία των 18-25 ετών σχεδόν όλοι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων.

«Η Πολωνία ήταν μία από τις πρώτες χώρες όπου εισήχθησαν οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτες Mastercard και γνωρίζουμε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών» λέει η Marta Życińska, γενική διευθύντρια της Mastercard για την Πολωνία.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Mastercard εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα βιομετρικών αγορών στην Ευρώπη. Τον Μάιο του 2022, η εταιρεία αποκάλυψε πολλά σχέδια για την έναρξη ενός πιλοτικού «προγράμματος βιομετρικών ταμείων» στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποτύχει. Πριν δοκιμάσει το σύστημα σε καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, η εταιρεία το δοκίμασε για πρώτη φορά στη Βραζιλία. Στη συνέχεια επέκτεινε το πρόγραμμα πιλοτικών προγραμμάτων της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και ξεκίνησε το δεύτερο πιλοτικό της πρόγραμμα στη Λατινική Αμερική στις αρχές Ιουνίου.

Η JP Morgan Chase συμμετέχει 

Ωστόσο, η Mastercard δεν είναι το μόνο μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δοκιμάζει αυτήν τη σχετικά εκκολαπτόμενη ακόμα τεχνολογία πληρωμών. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εταιρείας (μετά τα μετρητά, φυσικά) και συνεργάτις της, η Visa, παρουσίασε πρόσφατα την τεχνολογία βιομετρικών πληρωμών pay-by-palm σε μια εκδήλωση στη Σιγκαπούρη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες κλήθηκαν να δοκιμάσουν το palm reader και να συνδέσουν την υπογραφή τους στην κάρτα πληρωμής τους για μια συναλλαγή.

«Το μέλλον των βιομετρικών πληρωμών είναι πολλά υποσχόμενο και πρόκειται να φέρει επανάσταση στην εμπειρία λιανικής», δήλωσε ο Kunal Chatterjee, Επικεφαλής Καινοτομίας στη Visa Asia Pacific. Αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φτάσει η τεχνολογία σε κρίσιμη μάζα. Διάφοροι παράγοντες, είπε, επηρεάζουν το επίπεδο αποδοχής των βιομετρικών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, της τεχνολογίας και των προτεραιοτήτων των καταναλωτών, που μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, η JP Morgan Chase, εφαρμόζει επίσης πιλοτικά τεχνολογίες πληρωμής προσώπου και παλάμης, με σκοπό να λανσάρει μια υπηρεσία βιομετρικών ταμείων στις αρχές του επόμενου έτους.

Δεδομένου ότι η JPM είναι ο πάροχος πληρωμών στις ΗΠΑ, καθώς επεξεργάζεται περίπου 37 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2022, ο αντίκτυπος στο τοπίο πληρωμών στις ΗΠΑ μπορεί να είναι τεράστιος. Σύμφωνα με τον Prashant Sharma, εκτελεστικό διευθυντή βιομετρικών λύσεων και λύσεων ταυτότητας στην JPMorgan, οι έμποροι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αξιοποιήσουν τα βιομετρικά στοιχεία, «επειδή όλοι θέλουν να παρέχουν μια βελτιωμένη, εξατομικευμένη εμπειρία στον καταναλωτή».

Τα βιομετρικά στοιχεία έχουν ήδη εισχωρήσει σε πολλές άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και της επικοινωνίας. Πολλά εθνικά διαβατήρια αυτές τις μέρες περιλαμβάνουν βιομετρικά δεδομένα. Εκατοντάδες εκατομμύρια – ίσως ακόμη και δισεκατομμύρια – άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν βιομετρικό παράγοντα ελέγχου ταυτότητας, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση προσώπου, για να ξεκλειδώσουν τα smartphone και άλλες ψηφιακές συσκευές τους. Σύντομα, βιομετρικά αναγνωριστικά μπορεί να είναι απαραίτητα ακόμη και για τη σύνδεση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δίνουν ήδη τα πιο ιδιωτικά δεδομένα τους για να εργαστούν, να επικοινωνήσουν, να διασχίσουν σύνορα ή να μπουν σε αεροπλάνα. Θα κάνουν το ίδιο για να επιταχύνουν την εμπειρία αγορών τους;

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Ένα κύμα ενάντια στα βιομετρικά συστήματα επιτήρησης και ελέγχου έχει συγκεντρώσει δυναμική και στις δύο πλευρές του βόρειου Ατλαντικού, ιδιαίτερα στη δυτική. Στις ΗΠΑ, μια μικρή αλλά αυξανόμενη μάζα πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, έχουν ψηφίσει νόμους περί βιομετρίας. Ομοίως, αυξανόμενος αριθμός πολιτειών ακολούθησε το παράδειγμα του Ιλινόι στην ψήφιση νόμων που διέπουν ρητά την επεξεργασία των βιομετρικών δεδομένων. Μόνο στο Ιλινόις, περισσότερες από 1.000 ομαδικές αγωγές έχουν κατατεθεί βάσει του νόμου περί ιδιωτικότητας των βιομετρικών πληροφοριών της πολιτείας (BIPA).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, η εμπειρία των μη επανδρωμένων καταστημάτων που προσφέρει η Amazon ήταν τόσο αποτυχημένη που η εταιρεία έπρεπε να αρχίσει να ανοίγει καταστήματα με πραγματικούς ανθρώπους που εξυπηρετούν πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: