Μάθε για την εταιρεία και έπειτα διαπραγματεύσου
- 23/11/2013, 11:35
- SHARE
Πόσο νωρίς είναι να συζητήσετε για το ύψος του μισθού όταν σας καλέσουν για μια νέα θέση εργασίας;
* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist
Ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε ή είστε άνεργοι, το οικονομικό ζήτημα σε μια αποδοχή προσφοράς νέας θέσης εργασίας, αναπόφευκτα, θα πρέπει να συζητηθεί πριν μπουν οι υπογραφές οποιουδήποτε συμβολαίου (ακόμα και για συμβάσεις περιορισμένου χρόνου). Όμως, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η συζήτηση;
Πριν ξεκινήσει η κρίση, υπήρχαν κάποιοι επαγγελματίες οι οποίοι έβαζαν στο τραπέζι την οικονομική προσφορά πριν καν ακούσουν τις λεπτομέρειες της θέσης για την οποία τους καλούσαν οι εταιρείες…Κάποιες φορές, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων επαγγελματιών σε συγκεκριμένους τομείς, οι εταιρείες συναινούσαν σε μια οικονομική προσφορά πριν κρίνουν αν ο υποψήφιος ήταν κατάλληλος. Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι εταιρείες πλέον μπορούν να έχουν τον πιο εξειδικευμένο επαγγελματία, με πτυχία και εμπειρία, με μισθό ανάλογο των γνώσεών του που όμως είναι πολύ χαμηλότερο από τις καλές παλιές εποχές.
Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί πως κάποιοι που είναι σε φάση εύρεσης εργασίας δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.
Δηλαδή, δεν έχετε καταλάβει πως πλέον θα πρέπει να πάτε στη συνέντευξη, να ακούσετε τι έχει να πει η εταιρεία, να μάθετε τι προσφέρει (εξέλιξη) και ΤΕΛΟΣ να σας πουν για το μισθό, εφόσον όμως έχει υπάρξει μια πρώτη επαφή. Και όλα αυτά, διότι έχετε δηλώσει ενδιαφέρον στην αγγελία μιας εταιρείας, και πέρα από το οικονομικό θέμα ΠΡΕΠΕΙ να μάθετε αν σας ταιριάζει η κουλτούρα της εταιρείας και ο τομέας στον οποίο θα εργαστείτε. Πόσο σημασία έχει ένας υψηλός μισθός αν η δουλειά σας απογοητεύει καθημερινά; Αλλά κυριότερο από όλα είναι πως οι εταιρείες σήμερα έχουν τόσα βιογραφικά στη διάθεσή τους που δεν χάνουν χρόνο να συζητούν με ανθρώπους που δεν τους κάνουν, αλλά ούτε και να τους εξηγήσουν που κάνουν λάθος. Για αυτό είπα, να σας το εξηγήσω εγώ, μήπως καταφέρω να βοηθήσω κάποιον/κάποια να μη κάνει μια κίνηση που θα μετανιώσει.
Διαβάστε ακόμη: Τα λάθη στο Linkedin που… διώχνουν δουλειές
Η λανθασμένη αντίληψη, πως επειδή το αξίζετε θα πρέπει να το απαιτήσετε με το που σας καλέσουν σε συνέντευξη, θα σας στοιχήσει θέσεις εργασίας σε πολλές εταιρείες. Και αν νομίζετε πως μόνο στην Ελλάδα ισχύει δυστυχώς, κάνετε λάθος. Στο εξωτερικό οποιοσδήποτε ρωτήσει εξ’αρχής το μισθό, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απορριφθεί χωρίς 2η σκέψη. Καμία εταιρεία δε θέλει για υπάλληλό της κάποιον που δεν έχει έστω την τυπική ευγένια να γνωρίσει την εταιρεία και τα άτομα που δουλεύουν εκεί πριν «απαιτήσει» το μισθό που πιστεύει πως του αξίζει (και που πολύ πιθανό να είναι έτσι).
Με άλλα λόγια, κατεβάστε τον πήχη σας, διότι κάνοντας αυτή την ερώτηση πολύ νωρίς, μπορεί να σας στοιχήσει θέσεις που όντως θα σας έδιναν τον πολυπόθητο μισθό που κυνηγάτε, αλλά τελικά αποφάσισαν πως δε θα ασχοληθούν με κάποιον που είναι τόσο κυνικός ή υπεράνω που δεν έχει χρόνο να ακούσει καν μια πρόταση για την οποία έχει στείλει βιογραφικό.
Διαβάστε επίσης: Οχτώ λόγοι για να μη δουλεύεις στη Google
Συγγνώμη αν σας ακούγετε σκληρό, αλλά η πραγματικότητα είναι μία. Λίγες εταιρείες πληρώνουν αντίστοιχα με την εμπειρία, τις γνώσεις κτλ και αυτές θα το κάνουν για εκείνους τους εργαζόμενους που ενώ γνωρίζουν την αξία τους, σέβονται τον χρόνο των άλλων, ζυγίζουν τις πληροφορίες που έχουν λάβει για τη θέση, την εταιρεία, την επαγγελματική εξέλιξη και τέλος θέτουν το δικό τους όριο ως προς τον μισθό, βασιζόμενοι σε ΟΛΑ τα παραπάνω.
Δεν πρέπει (ούτε έπρεπε) να θεωρείτε τον εαυτό σας αναντικατάστατο…πάντα υπάρχει τρόπος οι εταιρείες να πετύχουν το στόχο τους, είτε είστε μέρος τους είτε όχι.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).