Mαθήματα ηγεσίας από τον CEO της Airbnb: «Είμαι σαν μαέστρος ορχήστρας για να βεβαιωθώ ότι βγάζει έναν ενιαίο ήχο»

Mαθήματα ηγεσίας από τον CEO της Airbnb: «Είμαι σαν μαέστρος ορχήστρας για να βεβαιωθώ ότι βγάζει έναν ενιαίο ήχο»
epa04310174 Brian Chesky founder and CEO of Airbnb, at the Allen and Company 32nd Annual Media and Technology Conference, in Sun Valley, Idaho, USA, 10 July 2014. The event brings together the leaders of the world's of media, technology, sports, industry and politics. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Brian Chesky εξάλειψε τα «φέουδα» της εταιρείας - και αγνόησε την ιδέα ότι θα έπρεπε να «συμμετέχει λιγότερο»- για να επιβιώσει η Airbnb από την πανδημία.

Η πανδημία έπληξε σκληρά την Airbnb. Η εταιρεία απώλεσε το 80% του κύκλου εργασιών της τον Μάρτιο του 2020 και η αγορά αμφισβητούσε την ικανότητά της να επιβιώσει. Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, απέλυσε περίπου 1.900 άτομα, δηλαδή το ένα τέταρτο των υπαλλήλων της.

Σήμερα όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση, αλλά τον Ιούνιο η Airbnb έκανε το ντεμπούτο της στη λίστα Fortune 500 με τις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει εσόδων, καταγράφοντας την πρώτη κερδοφόρα χρονιά της.

Η μεταστροφή της κατάστασης δεν ήταν εύκολη. Η Airbnb έπρεπε να αναδιοργανωθεί πλήρως. «Κλείσαμε τα περισσότερα τμήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky σε ένα επεισόδιο του podcast της Τετάρτης The Social Radars.

Αυτή η κίνηση ήταν κάτι που η Airbnb έπρεπε να κάνει ούτως ή άλλως, είπε – όπως κάνουν πολλές startups που έχουν εξελιχθεί σε μεγαλύτερους οργανισμούς.

Για μια νεοφυή επιχείρηση, εξήγησε, είναι δελεαστικό να «διχοτομηθεί» προκειμένου να κινηθεί ταχύτερα, καθώς η λήψη αποφάσεων μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση στην κορυφή του οργανισμού. Αλλά ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην αρχή, μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει μια εταιρεία.

Το πρόβλημα που τον ανάγκασε να αντιμετωπίσει η πανδημία ήταν ότι «είχαμε αυτή την κουλτούρα όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει τα πάντα. Οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν τα δικά τους πρότζεκτ». Υπήρχαν πάρα πολλά τμήματα ή «φέουδα», είπε, όπως αυτά που επικεντρώνονταν στην πολυτέλεια, στους επαγγελματίες οικοδεσπότες, σε περιοδικά, στις μεταφορές κ.ο.κ.

Η Airbnb είχε ακολουθήσει μια κοινή γραμμή σκέψης της Silicon Valley. «Βασικά, μοιράζεσαι τις αξίες της εταιρείας, εκδημοκρατίζεις τα δεδομένα, προσλαμβάνεις έξυπνους ανθρώπους και υποθέτεις ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την εταιρεία».

Αλλά «αυτό είναι λάθος. Ακούγεται υπέροχο και είναι σωστό για κάποιους ανθρώπους, αλλά ήταν λάθος για εμάς».

Ο Chesky μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο ο Steve Jobs αναμόρφωσε την Apple που αντιμετώπιζε προβλήματα όταν επέστρεψε στην εταιρεία που είχε συνιδρύσει, σημειώνοντας πως «έκλεισε τα περισσότερα τμήματα και πήγε από μια δομή που βασιζόταν σε τμήματα σε μια λειτουργική δομή».

Υιοθετώντας μια παρόμοια στρατηγική, ο Chesky ξεφορτώθηκε τα περιττά τμήματα της Airbnb. Μερικά βασικά παρέμειναν, αλλά από εκεί και πέρα, είπε, «όλοι θα εργάζονται για τα πάντα μαζί. Δεν υπάρχουν πλέον ‘λωρίδες κολύμβησης’. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης και κανείς δεν στέλνει τίποτα αν δεν βρίσκεται στον οδικό χάρτη. Και μετά θα εξετάζω κάθε πράγμα στην εταιρεία πριν το στείλω».

Ο ίδιος δεν είναι οπαδός της ιδέας να γίνει ένας διευθύνων σύμβουλος-«τύραννος». «Δεν βρίσκομαι στη εταιρεία για να κάνω μικροδιοίκηση, είμαι εκεί σαν ‘μαέστρος ορχήστρας’ για να βεβαιωθώ ότι βγάζει έναν ενιαίο ήχο», είπε.

Η ηγεσία, συνέχισε, έχει να κάνει με την παρουσία, όχι με την απουσία: «Πάρα πολλοί ηγέτες είναι απόντες επειδή νομίζουν ότι αυτό θέλουν οι εργαζόμενοι, επειδή το αποκαλούν ‘ενδυνάμωση’. Και βάζω τη λέξη ‘ενδυνάμωση’ σε εισαγωγικά, διότι αν ενδυναμώνεις τους ανθρώπους αφήνοντάς τους στην τύχη τους – κάτι που ακούγεται υπέροχο όταν είσαι επιχειρηματίας – σε έναν μεγάλο οργανισμό, αυτό που στην πραγματικότητα κάνεις είναι να τους αφήνεις να διαχειρίζονται τη δική τους γραφειοκρατία και πολιτική. Και αυτό είναι σαν το Game of Thrones. Στην πραγματικότητα δεν είναι διασκεδαστικό».

Διαβάστε ακόμη:

Global 500: Οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη – H Walmart και φέτος στην πρώτη θέση