Μαθήματα ηγεσίας από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς πρωταθλητές

Μαθήματα ηγεσίας από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς πρωταθλητές
Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την συμμετοχή του στον ι τελικό στο άλμα εις μήκος ανδρών του στίβου στο Εθνικό Στάδιο του Τόκυο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Ιαπωνία, την Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021. Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη στο Olympic Stadium του Τόκιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αθλητές που ανεβαίνουν στο βάθρο έχουν κατακτήσει την κορυφή χάρη σε μια σειρά από δεξιότητες που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα μαθήματα για κάθε ηγέτη.

*Του Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ περισσότερο από έναν απλό αθλητικό γεγονός. Είναι μια γιορτή της ανθρώπινης αριστείας, του πολιτισμού, της αφοσίωσης και της επιμονής. Οι Έλληνες ολυμπιονίκες, όπως ο Σπύρος Λούης, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, και η Βούλα Πατουλίδου, η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μας έχουν δείξει τι σημαίνει να είσαι αθλητής και αθλήτρια υψηλού επιπέδου, αλλά παράλληλα και να είσαι πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αθλητές που ανεβαίνουν στο βάθρο έχουν κατακτήσει την κορυφή χάρη σε μια σειρά από δεξιότητες που υπερβαίνουν την απλή φυσική κατάσταση. Αυτές οι δεξιότητες, που καλλιεργούνται μέσα από χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα μαθήματα για κάθε ηγέτη.

Αφοσίωση και προσήλωση

Οι ολυμπιονίκες είναι το ζωντανό παράδειγμα της αφοσίωσης. Χιλιάδες ώρες προπόνησης, θυσίες και αποτυχίες βρίσκονται πίσω από κάθε νίκη. Η επιμονή τους να συνεχίσουν, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι ένα χαρακτηριστικό που κάθε ηγέτης πρέπει να καλλιεργήσει.

Ο Michael Phelps, ο πιο δημοφιλής Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, έχει μιλήσει ανοιχτά για τις πολλές ώρες που περνούσε στην πισίνα, ακόμη και όταν δεν είχε διάθεση. Η αφοσίωσή του στην προπόνηση τον οδήγησε σε πρωτοφανή επιτυχία.

Ο Πύρρος Δήμας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αθλητή που συνδύασε την αφοσίωση με την επιμονή. Η ακούραστη προπόνησή του, η πειθαρχία του και η ικανότητά του να θέτει συνεχώς νέους στόχους τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους αθλητές της άρσης βαρών παγκοσμίως. Ακόμα και όταν αντιμετώπισε αποτυχίες, δεν το έβαλε κάτω. Αντίθετα, χρησιμοποίησε αυτές τις εμπειρίες ως κίνητρο για να βελτιωθεί και να επιστρέψει δυνατότερος.

Στρατηγική

Κάθε ολυμπιονίκης έχει έναν σαφή στόχο: να ανέβει στο βάθρο. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αναπτύσσει μια λεπτομερή στρατηγική που περιλαμβάνει στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, προπονητικά προγράμματα και διατροφικές συνήθειες.

Ο Usain Bolt, ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε μια εξαιρετικά συγκεκριμένη στρατηγική για να καταρρίψει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα και τα 200 μέτρα. Ειδικότερα βασίστηκε σε έναν συνδυασμό φυσικών ταλέντων/ικανοτήτων, εξειδικευμένης προπόνησης, σωστής διατροφής, ψυχολογικής προετοιμασίας και μιας έξυπνης τακτικής αγώνα.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αθλήτριας που συνδυάζει το ταλέντο με τη στρατηγική σκέψη. Η ανάλυση των δεδομένων, η συνεργασία με τους προπονητές της και η συνεχής αναζήτηση νέων τεχνικών την έχουν καταστήσει μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του άλματος επί κοντώ. Η ικανότητά της να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και να βρίσκει λύσεις σε απρόβλεπτες καταστάσεις είναι ένα χαρακτηριστικό που την διακρίνει.

Αντιμετώπιση της αποτυχίας

Ακόμα και οι καλύτεροι αθλητές αντιμετωπίζουν αποτυχίες. Το πώς διαχειρίζονται αυτές τις αποτυχίες είναι αυτό που τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους. Οι ολυμπιονίκες μαθαίνουν από τα λάθη τους και χρησιμοποιούν τις εμπειρίες τους για να βελτιωθούν.

Η Αμερικανίδα Kerri Strug έκανε μια ιστορική προσγείωση σε έναν τραυματισμένο αστράγαλο για να εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο για την ομάδα της. Η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει παρά τον πόνο είναι ένα παράδειγμα αντοχής που εμπνέει.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα επιμονής. Οι πολλοί τραυματισμοί που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της καριέρας του θα μπορούσαν να είχαν βάλει τέλος στην αθλητική του πορεία. Ωστόσο, η θετική του σκέψη, η αφοσίωσή του στην αποκατάσταση και η επιθυμία του να επιστρέψει δυνατότερος τον οδήγησαν σε νέες επιτυχίες.

Ομαδική Εργασία

Ακόμα και σε ατομικά αθλήματα, οι ολυμπιονίκες συνεργάζονται με μια ομάδα προπονητών, γιατρών, φυσιοθεραπευτών και άλλων ειδικών. Η ικανότητα να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους άλλους είναι απαραίτητη για την επιτυχία.

Η ομάδα των ΗΠΑ στο μπάσκετ έχει μια μακρά ιστορία επιτυχίας χάρη στην ικανότητα των παικτών να συνεργάζονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά στο γήπεδο.

Η επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος δεν οφείλεται μόνο στο φυσικό του ταλέντο, αλλά και στη στενή συνεργασία του με την ομάδα του. Η ομάδα του, που αποτελείται από προπονητές, φυσιοθεραπευτές και άλλους επιστήμονες, τον στηρίζει σε κάθε βήμα. Ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι, έχει αναπτύξει για τον Μίλτο ένα εξαιρετικά εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης, ενώ άλλη ομάδα τον βοηθά να διαχειριστεί το άγχος και την πίεση των μεγάλων αγώνων. Αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, καθώς ο Μίλτος έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Και θα συνεχίσει να παραμένει στην κορυφή όπως μας απέδειξε στους Αγώνες του Παρισιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» της KPMG, η αναγνώριση επιτυχιών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, μαζί με την εποικοδομητική ανατροφοδότηση από προϊσταμένους, είναι οι σημαντικότερες ενέργειες που επιθυμούν οι εργαζόμενοι για την ενίσχυση του αισθήματος ψυχολογικής ασφάλειάς τους. Άρα σε μια αντίστοιχη κλίμακα, οι αθλητές και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να λειτουργούν ως ομάδα, να επιβραβεύονται και να αισθάνονται καλά μέσα σε αυτή.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Η πίεση που βιώνουν οι ολυμπιονίκες είναι τεράστια. Η ικανότητα να διαχειρίζονται το άγχος, την πίεση και τις προσδοκίες είναι απαραίτητη για την επιτυχία.

Η Simone Biles, η αμερικανίδα γυμνάστρια, αποσύρθηκε από πολλούς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο προκειμένου να προστατεύσει την ψυχική της υγεία. Η απόφασή της έδειξε το θάρρος να προτεραιοποιήσει το well being της.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης αποτελεί έναν αδιαμφισβήτητο φάρο ψυχικής ανθεκτικότητας στον ελληνικό αθλητισμό. Ως ιστιοπλόος, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις απρόβλεπτες δυνάμεις της φύσης, τις σκληρές συνθήκες της θάλασσας και τον έντονο ανταγωνισμό. Η μοναχική μάχη με τα στοιχεία της φύσης, οι συνεχείς προκλήσεις και η ανάγκη για συνεχή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, καλλιέργησαν σε αυτόν μια ακλόνητη ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση. Η ιστορική του νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αποτέλεσμα πολλών χρόνων σκληρής δουλειάς, πειθαρχίας και επιμονής, αποδεικνύει ότι με την κατάλληλη προετοιμασία, τη διαχείριση του άγχους και την ακλόνητη αγάπη για το άθλημα, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ιστορία του Κακλαμανάκη αποτελεί έμπνευση για όλους εμάς, δείχνοντάς μας ότι η ανθεκτικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής.

Ηγεσία μέσω του Παραδείγματος

Οι ολυμπιονίκες είναι πρότυπα για πολλούς ανθρώπους. Μέσα από τις πράξεις τους, εμπνέουν και κινητοποιούν άλλους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Μάλιστα, ο Nelson Mandela αξιοποίησε τα αθλήματα, και ειδικά το ράγκμπι, ως ένα «εργαλείο» για να ενώσει τη φυλετικά διαιρεμένη Νότια Αφρική.

Ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αθλητικής αριστείας και ανθρώπινης θέλησης. Με την ακλόνητη πίστη του στις δυνατότητές του, έχει ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και έχει κατακτήσει κορυφές που πολλοί θεωρούσαν απλησίαστες. Η ιστορία του είναι μια υπενθύμιση ότι τα όρια είναι σχετικά και ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή και θετική στάση μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα. Ο Χαράλαμπος δεν είναι απλά ένας κολυμβητής, είναι ένας ήρωας που εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο για την πραγματοποίηση των ονείρων μας.

Τα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τους ολυμπιονίκες είναι αμέτρητα. Από την αφοσίωση και την επιμονή μέχρι την ομαδική εργασία και την ψυχική ανθεκτικότητα, οι ολυμπιονίκες μας δείχνουν τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. Είτε είστε αθλητής, επιχειρηματίας ή απλώς θέλετε να βελτιωθείτε προσωπικά, τα μαθήματα που μαθαίνουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Σημείωση για το Συντάκτη: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Αλκιβιάδη Σιαράβα, Marketing, Communications and Corporate Citizenship Manager της KPMG, asiaravas@kpmg.gr