Μαθήματα στρατηγικής απ’ τον… Αλέξη Τσίπρα

Μαθήματα στρατηγικής απ’ τον… Αλέξη Τσίπρα

«Ο Β. Σόιμπλε μπορεί να κερδίσει εάν δεν τον σταματήσει η καγκελάριος, διότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό» λέει ο πρωθυπουργός.

Στην στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει σταθερός στις «κόκκινες γραμμές» και να αντιστέκεται στην «παράλογη στρατηγική της θηλιάς» των πιστωτών, δείχνοντας έτσι το παράδειγμα στους Ευρωπαίους, αναφέρεται ο αρχισυντάκτης της οικονομικής «La Tribune», Ρομαρίκ Γκοντέν.

Αναλύοντας τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως ξεκάθαρα διατυπώνονται με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ο Ρ. Γκοντέν καταλήγει:

Πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι: είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άνγκελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως για τον Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό…».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», με αναφορά στη «στρατηγική της θηλιάς», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Μάρτιο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τη στρατηγική των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα.

Οι πιστωτές ήλπιζαν, λέει ο συντάκτης, ότι «ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο η ελληνική αντίσταση θα μειωνόταν. Να όμως που συνέβη το αντίθετο.

Με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασιστικός: Ξεκινάει καταγγέλλοντας το αδιέξοδο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβλήθηκαν από την τρόικα, αναφέρει τις υποχωρήσεις που αποδέχθηκε να κάνει η κυβέρνησή του και καταλήγει λέγοντας ξεκάθαρα, ότι διατηρεί τις “κόκκινες γραμμές”».

Με τη στάση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «έχει εντελώς ανατρέψει την κατάσταση» εκτιμά ο Ρ. Γκοντέν. «Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει «να ζητιανέψει» μια συμφωνία (…) αλλά θα πρέπει αυτοί (οι πιστωτές) να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και την πραγματικότητα μιας οικονομίας που «έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα».

(…) Αυτή η κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Από εδώ και στο εξής, είναι αυτός που βάζει τους κανόνες του παιγνιδιού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σταθερά στις θέσεις του όπως και εάν έχουν τα πράγματα. Ο χρόνος τώρα λειτουργεί κατά των πιστωτών που υποχρεούνται να επιλέξουν και που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει: Μια υποχώρηση μπρος στην Αθήνα θα είναι μια πολιτική ήττα και αυτό παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, μια ώθηση προς ένα Grexit θα είναι καταστροφή».

Ο συντάκτης τεκμηριώνει τη θέση του αυτή θεωρώντας ότι τα συστήματα προστασίας της ευρωζώνης είναι «αδοκίμαστα» και δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα ρισκάρουν θέτοντας σε κίνδυνο «τη μη αναστρεψιμότητα» του ευρώ».
Για τον αρχισυντάκτη της «La Tribune», το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα κατευθείαν κάλεσμα προς την Άνγκελα Μέρκελ:

«Η κριτική για την αδιαλλαξία των πιστωτών είναι στην πραγματικότητα μια κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για Grexit», λέει ο συντάκτης και προσθέτει:

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Βερολίνο είναι: «Ο Β. Σόιμπλε μπορεί να κερδίσει, μπορεί να πετύχει τους στόχους του εάν δεν τον σταματήσει η καγκελάριος, διότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό. Δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί (ο Σόιμπλε) ως μια απλή απειλή προς εκφοβισμό. Εξ ου και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.

Εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν αναλάβει το θέμα, εάν αφήσει τον Σόιμπλε να αποφασίσει, τότε θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο (όραμα), πράγμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η καγκελάριος δεν θέλει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας απασχολούν και σήμερα ευρέως τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες

Τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας απασχολούν και σήμερα ευρέως τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες, με την Agence Europe να θεωρεί πιθανή την έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα των ιθυνόντων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Έναν μήνα για να συμφωνήσουν σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και για μετά από αυτό» η Agence Europe τονίζει ότι στενεύουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, τόσο επί του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων- η εφαρμογή των οποίων θα αποδεσμεύσει την εναπομένουσα δόση από το δεύτερο σχέδιο βοήθειας, όσο και επί της διάδοχης κατάστασης.

Παρατίθενται εν συνεχεία δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη Bloomberg Television, ότι η εν λόγω συζήτηση θα διεξαχθεί σε στάδια. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποστολή αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος και μετά μπορούμε να συζητήσουμε πρόσθετες διευθετήσεις» αναφερει ο επίτροπος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια συγκεκριμένη κίνηση προς νέα παράταση του δεύτερου σχεδίου βοήθειας, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να συμφωνηθεί η διάδοχη κατάσταση.

Μια συμφωνία σχετικά με ενδεχόμενη «διευθέτηση παρακολούθησης» δεν θα ήταν δυνατή στον χρόνο που απομένει, καθώς η αισιοδοξία της Αθήνας για επικείμενη συμφωνία δεν βρίσκει σύμφωνους τους συνομιλητές της, αναφέρει η Agence Europe.

Στη συνέχεια αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους το ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει την ερχόμενη Πέμπτη κατά πόσον η Αθήνα θα μπορούσε κατ’ αρχήν να καθυστερήσει την αποπληρωμή της επόμενη δόσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, χωρίς ωστόσο, η Αθήνα να έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα.

Η Agence Europe σημειώνει, ακόμη, ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ, έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση να συζητήσουν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο ο «Ο Τσίπρας κατηγορεί τους πιστωτές για το αδιέξοδο των συνομιλιών», ο EUOBSERVER παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν «δριμεία κριτική» σε βάρος των πιστωτών της χώρας.

Το δημοσίευμα προτάσσει το στοιχείο της κριτικής που ασκεί η ελληνική πλευρά στους εταίρους ως κυρίως υπεύθυνους για την καθυστέρηση που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει τα αποσπάσματα του άρθρου που αναδεικνύουν το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, ήτοι ότι η Ελλάδα είναι θύμα «μιας σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Τέλος σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv υπό τον τίτλο «Ο Έτινγκερ αναφέρει ότι η συμφωνία για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή αυτή την εβδομάδα», επισημαίνεται ότι ο Γερμανός επίτροπος θεωρεί ορατή την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

«Ο Τσίπρας θέλει μία συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο στη χώρα»

Με τίτλο «Ελλάδα: μία κουκίδα γης που αξίζει να σωθεί;» ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον δημοσιεύει άρθρο στην ιστοσελίδα του δικτύου, το οποίο αναφέρεται στις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως αυτές διατυπώθηκαν με το άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde».

Ο Μέισον αναφέρει ότι στο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η σημαντικότερη αναφορά είναι το σημείο όπου ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη φορολογία και τις δαπάνες που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αυξήσουν τα έσοδα και αυτό θα το πράξουν χωρίς να έχουν απαραίτητα συνέπειες ύφεσης καθώς δεν μειώνουν περαιτέρω την ενεργό ζήτηση ή δεν μεταθέτουν περισσότερο βάρος στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Βασικά, προσθέτει ο αρθρογράφος, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς λιτότητα και οι δανειστές όχι. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα παραμένει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της, υποστηρίζει ο Μέισον.

Ως πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου σχολιάζει το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατηγορεί αυτή τη φατρία μεταξύ των δανειστών ότι μπλοκάρει την πρόοδο – εμμέσως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους του στην ΕΚΤ- και ότι θέλει να δημιουργήσει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, «όπου ο ‘πυρήνας’ θα θέτει σκληρούς κανόνες σχετικά με την λιτότητα και την εφαρμογή και θα ορίζει έναν ‘υπέρ’ υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία και με την ικανότητα ακόμη και να απορρίπτει τους προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν συμβαδίζουν με τις αρχές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

«Για τις χώρες εκείνες που θα αρνούνται να υποκύψουν στη νέα εξουσία, η λύση θα είναι απλή: σκληρή τιμωρία, υποχρεωτική λιτότητα και, ακόμη χειρότερα, περισσότεροι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμα και ένα παράλληλο νόμισμα».

«Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι του άρθρου αντιπροσωπεύει μία σημαντική αλλαγή σκέψης του Τσίπρα και του κύκλου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα. Και μία αλλαγή προερχόμενη από την εμπειρία», γράφει ο Μέισον.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι όταν οι πρωθυπουργοί γράφουν άρθρα συνήθως είναι σαν εκείνα που έγραφε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, γεμάτα ρητορεία με μπερδεμένα μηνύματα.

«Όμως ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται για το πολιτικό του μέλλον», λέει ο Μέισον.

«Αυτό που επιθυμεί ο Τσίπρας και που έχει ανάγκη από τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας είναι μία συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο στη χώρα».

«Το ζήτημα (στις διαπραγματεύσεις) αυτή την εβδομάδα δεν είναι αν οι έλληνες διαπραγματευτές θα τσεκάρουν ένα ακόμη κουτάκι στη λίστα του τεχνικού κλιμακίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αλλά είναι αν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ έχουν τη βούληση να βοηθήσουν τον Τσίπρα να κάνει έναν οριστικό, τακτικό συμβιβασμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν μία μακροπρόθεσμη συμφωνία αναδιάρθωσης του χρέους που θα μπορεί να παρουσιάσει ως νίκη», καταλήγει ο Μέισον.