Μαθητές Λυκείου ρίχνονται στη μάχη για τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας
- 17/01/2025, 18:14
- SHARE
Τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας σπεύδουν να καταθέσουν μαθητές και μαθήτριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου. Ο διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2023 πιλοτικά, έχει στόχο την εξοικείωσή τους με το χώρο της κυβερνοασφάλειας και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στον αντίστοιχο κλάδο.
Ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκινά με τις εγγραφές από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που έχει αποσταλεί η πρόσκληση (καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η 30η Ιανουαρίου) και θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο του 2025. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών όλες οι ομάδες θα λάβουν οδηγίες σχετικά με την πρόσβασή τους στην ειδική πλατφόρμα, ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν τις δοκιμασίες του διαγωνισμού «challenges». Η διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ξεκινά από τις 3 Φεβρουαρίου 2025 (ώρα έναρξης 09:00) και θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαρτίου 2025 (ώρα λήξης 15:00).
«Η ανταπόκριση των παιδιών σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, είναι συνήθως θετική όταν το συζητάς απευθείας μαζί τους, καθώς τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους και προσφέρουν ευκαιρίες για πρακτική εφαρμογή γνώσεων σε πραγματικά σενάρια. Οι μαθητές που συμμετέχουν συχνά αισθάνονται ενθουσιασμό, αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, και αποκτούν αυτοπεποίθηση» αναφέρει στο Fortune Greece η Στέλλα Τσίτσουλα, Managing Director της RED Communications και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, σημαντικό εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη ενθάρρυνσης από το ίδιο το σχολείο και από τους καθηγητές, οι οποίοι συχνά, είτε δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για την κυβερνοασφάλεια, είτε δεν έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τέτοιες πρωτοβουλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην ενημερώνονται καν για τη δυνατότητα συμμετοχής ή να μην προετοιμάζονται κατάλληλα. «Η επιτυχία τέτοιων διαγωνισμών απαιτεί όχι μόνο κίνητρα για τους μαθητές, αλλά και τη συμμετοχή καθηγητών με υποστήριξη, εκπαίδευση και ενίσχυση της διάθεσής τους να προωθήσουν αυτές τις δραστηριότητες», σημειώνει.
4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια παραμένουν κενές
Δεδομένου ότι το cybersecurity είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύουν οι επιχειρήσεις και σταδιακά διαμορφώνουν ειδικά τμήματα στο εσωτερικό τους, είναι άραγε ένα γνωσιακό πεδίο πάνω στο οποίο στρέφονται οι νέοι όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους;
Η κα Τσίτσουλα υπογραμμίζει πως η κυβερνοασφάλεια είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς διεθνώς, με την παγκόσμια αγορά να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη περίπου 12%. Στην Ευρώπη, η σημασία της κυβερνοασφάλειας έχει ενισχυθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί πρωτοβουλίες όπως η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, αλλά και η νεόκοπη οδηγία NIS2, που επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
«Η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες παραμένει υψηλή, με περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια να παραμένουν κενές παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το έλλειμμα ειδικών είναι ιδιαίτερα έντονο, φτάνοντας κοντά στο μισό εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι παρόμοια η εικόνα. Εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειψη της τάξεως των 20.000 επαγγελματιών με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια. Με αυτές τις προοπτικές και μηδενική, αν όχι «αρνητική» ανεργία στον κλάδο βλέπουμε πλέον πολλούς νέους, και όχι μόνο, να επιλέγουν τον τομέα, ο οποίος προσφέρει τεχνικές προκλήσεις, υψηλές απολαβές και σημαντική επαγγελματική εξέλιξη».
Προσθέτει πως διαγωνισμοί, όπως ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός, που τους μυεί από τα πρώτα στάδιο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά και το European Cyber Security Challenge (ECSC), καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις ενισχύουν την εκπαίδευση και την ενασχόληση των νέων με την κυβερνοασφάλεια, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες σε έναν στρατηγικά κρίσιμο τομέα.
Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και ο παράγοντας ασφάλεια
Όσο για τις ειδικότητες που θα δούμε να καταγράφεται ζήτηση από την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας, ειδικοί διαχείρισης απειλών, μηχανικοί ασφαλείας λογισμικού και επαγγελματίες συμμόρφωσης με κανονισμούς όπως το GDPR, το NIS2 και το DORA. Επίσης, αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς cloud security και εκπαιδευτές σε θέμα ψηφιακών δεξιοτήτων.
Στην κουβέντα μας μπαίνει και ο παράγοντας ενημέρωση, καθώς χωρίς τη σωστή καθοδήγηση οι πιθανότητες να πέσει κανείς θύμα απάτης, ακόμη και εκβιασμού, στο διαδίκτυο και τα social media, είναι μεγάλες. Η ίδια χαρακτηρίζει την ενημέρωση των μαθητών ανεπαρκή ή και ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις, καθιστώντας τους ευάλωτους σε κινδύνους όπως το cyberbullying, οι επιθέσεις phishing, η έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων, το ακατάλληλο περιεχόμενο και το κακόβουλο λογισμικό.
«Η έλλειψη γνώσεων για ασφαλείς πρακτικές, όπως ισχυροί κωδικοί πρόσβασης και γονικοί έλεγχοι, επιδεινώνει το πρόβλημα. Η προστασία τους μπορεί να ενισχυθεί με την ενσωμάτωση μαθημάτων κυβερνοασφάλειας στα σχολεία, γονική καθοδήγηση, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και συμμετοχή σε προγράμματα όπως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας και το European Cyber Security Challenge» λέει χαρακτηριστικά.
Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας σε πυρετώδη προετοιμασία
Με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό της, η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας της Ελλάδας, βρίσκεται σε μία διαρκή προετοιμασία, αμέσως μόλις λήγει ο προηγούμενος διαγωνισμός. Η κα Τσιτσούλα, η οποία βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας, αποκαλύπτει πως το βάρος έχει πέσει στην προετοιμασία των προκριματικών που θα γίνουν τον Απρίλιο-Μάιο και θα οδηγήσουν στη συμμετοχή στο European Cyber Security Challenge (ECSC) 2025, που θα φιλοξενηθεί φέτος στη Βαρσοβία. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας, ο οποίος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τον εντοπισμό νέων σε ηλικία ταλέντων. Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να αναδείξουν τις δεξιότητές τους σε τομείς όπως η ασφάλεια δικτύων, η κρυπτογραφία και το ethical hacking, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της τελικής ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με νέα και υποσχόμενα μέλη.
«Η προετοιμασία της ομάδας γίνεται υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Συστημάτων Ασφαλείας (SSL) του Πανεπιστημίου Πειραιά και τον καθηγητή κυβερνοασφάλειας Χρήστο Ξενάκη και περιλαμβάνει εντατική εκπαίδευση σε τεχνικές δεξιότητες, όπως η ανάλυση κώδικα και η διαχείριση απειλών, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασίας και στρατηγικής σκέψης. Με την ενίσχυση από ταλέντα του μαθητικού διαγωνισμού, η ομάδα στοχεύει σε μια δυναμική εμφάνιση, προβάλλοντας τις ικανότητες της Ελλάδας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει.
Πληροφορίες για τον διαγωνισμό
Υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση του διαγωνισμού είναι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης» καθώς και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων. Ο διαγωνισμός πληροί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που ορίζει το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Πολιτικής και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας.
Βασίζεται στο πρότυπο “Πιάσε τη Σημαία” (Capture The Flag) εντός της διαδικτυακής πλατφόρμας CTFd, την οποία έχει αναπτύξει η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η ίδια πλατφόρμα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, που διαγωνίζεται στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας – European Cyber Security Challenge (ECSC) που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας (ENISA).
Οι δοκιμασίες θα καλύπτουν δημοφιλείς περιοχές της κυβερνοασφάλειας όπως αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός ECSC και ο αντίστοιχος διεθνής International Cybersecurity Challenge. Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών θα εκτείνεται από πολύ εύκολες μέχρι και δύσκολες, έτσι ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή όλων των μαθητών που δείχνουν ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.
Η κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών τους στις δοκιμασίεςκαι σύμφωνα με τις συνοπτικές εκθέσεις (write-ups) που θα υποβάλλουν στη λήξη του διαγωνισμού. Στις συνοπτικές εκθέσεις περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την κάθε ομάδα για την επίλυση της κάθε διαδικασίας. Οι μαθητές/-τριες των ομάδων που θα κατακτήσουν την 1η, 2η και 3η θέση θα βραβευτούν και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Cyber Security Challenge (ECSC) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2025 στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Σε όλα τα μέλη των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν από τους υπεύθυνους καθηγητές του κάθε σχολείου ή φορέα, θα παραμείνουν ανοιχτές έως και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο πατώντας εδώ.