«Ματώνουν» οικονομικά οι πάροχοι από Skype – WhatsApp
- 28/06/2014, 18:02
- SHARE
Οι παγκόσμιες εφαρμογές συνομιλίας μέσω Διαδικτύου είναι ένα πρόβλημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
του Έρικ Χάινριχ
Τα πράγματα είναι δύσκολα για τις παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια. Τηλεφωνικές εταιρίες όπως η China Mobile, η Deutsche Telekom, και η Telefónica αντιμετωπίζουν – και αγωνίζονται να αποτρέψουν – μια τάση όπου οι τιμές των βασικών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων μειώνονται.
Και τα πράγματα χειροτερεύουν, σύμφωνα την ερευνητική εταιρεία Ovum με έδρα στο Λονδίνο. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα χάσει συνολικά 386 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2012 και 2018, από πελάτες που χρησιμοποιούν over-the-top (OTT) εφαρμογές φωνής, όπως το Skype και το Lync, που αμφότερα ανήκουν στη Microsoft.
Η απότομη μείωση θα προέλθει κυρίως από την απώλεια εσόδων από τις διεθνείς κλήσεις και τα τέλη περιαγωγής, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υπέρογκο κόστος πολλών χιλιάδων δολαρίων αν άθελά τους οι καταναλωτές δεν απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα περιαγωγής σε μια ξένη χώρα.
«Η χρήση του VoIP θα αυξηθεί όλο και περισσότερο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να γίνει η βασική τεχνολογία για τη μετάδοση φωνής έναντι των υποδομών τηλεπικοινωνιών,» λέει ο Εμέκα Ομπιόντου, αναλυτής της Ovum. «Ο αποκλεισμός αυτών των υπηρεσιών, οι συμμαχίες, ή η προσπάθεια να παραγκωνιστούν οι εταιρείες ΟΤΤ που χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το Joyn, δεν πρόκειται να ανακόψουν την τάση.»
Σε γενικές γραμμές, ο όρος OTT αναφέρεται στη μεταφορά βίντεο, ήχου και άλλων μέσων στη συσκευή κάποιου, αφήνοντας τον πάροχο υπηρεσιών Internet υπεύθυνο μόνο για τη μεταφορά των δεδομένων. Το OTT πιο συχνά χρησιμοποιείται σε σχέση με τις υπηρεσίες video streaming, όπως το Netflix, το WhatsApp, το Hulu, ή το WhereverTV, αλλά περιλαμβάνει το πρωτόκολλο voice-over-Internet, ή VoIP, δηλαδή υπηρεσίες που βασίζονται στον ήχο και χρησιμοποιούνται για λόγους επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την Ovum, η καταναλωτική χρήση του VoIP OTT θα αυξηθεί με συνολικό ετήσιο ρυθμό 20 τοις εκατό μεταξύ 2012 και 2018 για να φθάσει στα 1,7 τρισεκατομμύρια λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε 63 δισεκατομμύρια δολάρια από απώλεια εσόδων για το τελευταίο έτος των προβλέψεών της.
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης προκαλείται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την ταχύτητα των ευρυζωνικών δικτύων, την αυξανόμενη ικανότητα και την οικονομική προσιτότητα των ασύρματων συσκευών όπως τα smartphones και τα tablets, καθώς και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο σημερινός αντίκτυπος από τις υπηρεσίες OTT VoIP για τις παραδοσιακές πηγές εσόδων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λέει η Σάντι Σεν, διευθύντρια έρευνας για την Gartner που εδρεύει στη Σαγκάη.
«Οι εφαρμογές συνομιλίας OTT όπως το WhatsApp και το WeChat ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών από τις υπηρεσίες VoIP επειδή προσφέρουν κοινωνικά δίκτυα που διατηρούν την προσήλωση του χρήστη,» λέει η Σεν.
Προσθέτει ότι πολλές εταιρείες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της China Mobile – της μεγαλύτερης εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο με περισσότερους από 760 εκατομμύρια συνδρομητές – έχουν κατηγορήσει τις εφαρμογές συνομιλίας OTT για τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματά τους.
Διαβάστε ακόμη:
O Ζούκερμπεργκ τρίβει τα χέρια του με το WhatsApp