Μαύρα σύννεφα (ξανά) πάνω από την Ιταλία
- 06/08/2014, 13:15
- SHARE
Η χώρα διολισθαίνει στην ύφεση και ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να μην αποφύγει τα νέα μέτρα.
Οριακή υποχώρηση σημείωσε το ΑΕΠ της Ιταλίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκε στο -0,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat.
Σε ετήσια βάση, η μείωση είναι της τάξης του 0,3%. «Παρά τις υποσχέσεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αρνητική», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην διαδικτυακή της έκδοση.
Από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο παράλληλα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είχε μειωθεί κατά 0,1%.
Οι σχολιαστές θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα αναγκασθεί να επιβάλει έκτακτα οικονομικά μέτρα τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο τόνισε ότι «μπορεί όντως να χρειασθεί ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής».
Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, είναι να αποφύγει νέους φόρους αλλά και περικοπές για δεύτερη φορά στις δαπάνες των διάφορων υπουργείων. Η προσπάθειά του, βέβαια, δυσχεραίνεται από τις κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Κάρλο Κοτταρέλι, τον ειδικό επίτροπο τον οποίο διόρισε η ίδια η ιταλική κυβέρνηση για να υποδείξει εν συνεχεία πως να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
Ο Κοτταρέλι δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν δεν περιορισθούν τα έξοδα του κρατικού μηχανισμού δεν πρόκειται να εξοικονομηθούν τα αναγκαία χρήματα για να μπορέσουν να μειωθούν οι φόροι. Ο Ρέντσι θέλησε εν μέρει να συμμορφωθεί με την υπόδειξη αυτή και ακύρωσε προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη συνταξιοδότηση τεσσάρων χιλιάδων καθηγητών.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει ωστόσο η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Χωρίς αυτή, ακόμη και η εντυπωσιακή δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού, κινδυνεύει να γίνει σύντομα παρελθόν.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η πρώτη κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι ο περιορισμός των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους Ιταλούς πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ιταλική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,8%. Με την συνεχιζόμενη ύφεση υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί η χώρα και το υποχρεωτικό όριο του 3% που έχει τεθεί για τη σχέση του δημοσίου ελλείμματος με το ΑΕΠ.
Μοναδικό θετικό στοιχείο για την ιταλική οικονομία η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία τον περασμένο Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, σημείωσε άνοδο του 0,9%.
Τα στοιχεία αυτά αναφορικά με το ΑΕΠ είναι τα πλέον αρνητικά από το 2000 ως σήμερα.
Διαβάστε ακόμη: Ο Ρέντσι συνεχίζει να…«πυροβολεί» την τρόικα
«Η Ιταλία δεν χρειάζεται την Τρόικα»
«Η Ιταλία δεν χρειάζεται την Τρόικα, θα προχωρήσει μόνη της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Η Ιταλία δεν πρόκειται να καταλήξει στα χέρια της Τρόικας, αυτό γράψτε το με κεφαλαία γράμματα» είπε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. «Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει από μόνη της τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Άρχισε ήδη να το κάνει , αλλά πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της», πρόσθεσε ο Πάντοαν.
Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που είναι «ο κύριος στόχος» και ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει την επιβολή νέων φόρων ή την έγκριση οριζόντιων περικοπών».
Αναφερόμενος στην ύφεση στην οποία εισήλθε επίσημα η οικονομία της χώρας βάσει των εκτιμήσεων του εθνικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, ο Πάντοαν ανέφερε ότι «τα αρνητικά αυτά στοιχεία αφορούν κυρίως τις επενδύσεις, ενώ εκείνα που σχετίζονται με την κατανάλωση και τις εξαγωγές δημιουργούν αισιοδοξία, έστω συγκρατημένη».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο οποίος επισήμανε πρόσφατα στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε βέβαιος ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να παραβιάσει το όριο που έχει θέσει η ΕΕ (3%) όσον αφορά τον λόγο δημόσιου ελλείμματος προς ΑΕΠ «ούτε φέτος, ούτε το 2015».
Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ – ΜΠΕ